Direktør: Vi skal genopfinde pionerånden i Energistyrelsen

INTERVIEW: Siden januar har Energistyrelsens direktør heddet Morten Bæk. Om kort tid fremlægger han en helt ny strategi for styrelsen, der skal opruste analyse-kapaciteten og få styrelsen mere ”ud ad døren”.
Energistyrelsens direktør Morten Bæk varsler ny strategi og organisering af styrelsen inden sommerferien.
Energistyrelsens direktør Morten Bæk varsler ny strategi og organisering af styrelsen inden sommerferien.Foto: Christian Stæhr
Morten Øyen
For enden af Amaliegade, snublende nær Langelinje i København, tager Energistyrelsens direktør Morten Bæk imod Altinget.dks udsendte. Siden januar har han forsøgt at skyde sig ind på sin nye organistion gennem samataler med medarbejdere og interessenter, hvor alle er blevet stillet det samme spørgsmål: hvordan kan Energistyrelsen skabe mere værdi?

Svaret får omverdenen præsenteret i sin helhed "inden sommer", i en ny stragtegi og ny organisering af "huset", fortæller Morten Bæk.

"Vi kommer til at styrke os på analyse-kapaciteten, og vi kommer til at styrke os på det at samarbejde med omverdenen," siger han og uddyber:

"Samtalerne gjorde det klart for mig, at vi har brug for at styrke os på nogle områder. Så vi kommer til at se på nogle af snitfladerne i huset omkring, hvordan vi arbejder i dag. Vi skal arbejde med vores produktudvikling - kundefokus om du vil - uden, at vi er en virksomhed, men vi skal have modtageren mere i centrum," siger han.

Morten Bæk fortæller, at selvom styrelsen skal prioritere nogle ting højere, mener han ikke det nødvendigvis vil gå ud over andre dele af styrelsens arbejde. Og de generelle sparekrav til alle ministerier og styrelser ser han ikke som nogen hindring i omstillingen af Energistyrelsen:

"Jeg tror, det er sundt for alle hele tiden at have fokus på effektivisering. Og det er ikke kun, fordi man kan gøre mere for mindre, men også fordi effektiviseringsdagsorden tvinger en til nytænkning. Så jeg er ikke kritiker af sparekrav i staten på nogen som helst måde. Jeg mener, det er helt naturligt, at man har indrettet sig på den måde."

Fakta
Morten Bæk kom fra en stilling som afdelingschef i Klima- og Energiministeriets departement, hvor han siden ministeriets start både har været ministersekretær, kontorchef og senest afdelingschef. Han er oprindeligt uddannet cand.scient.pol. fra Københavns Universitet, og startede karrieren i konsulentbranchen og Udenrigsministeriet. Siden 2. januar 2014 har han været direktør for Energistyrelsen.

Kilde: Energistyrelsen

Er en forandringsorganisation
Morten Bæks forgænger sad i direktørstolen i 23 år, og det mærkes tydeligt, at den nye direktør ønsker en "moderne" ledelse af den store styrelse. Bæk fortæller, at han har tre "billeder" for, hvordan en organisation som Energistyrelsen arbejder:

"Der er et udviklingsværksted, hvor ideer udvikles, og hvor man har en sikkerhedsline på og kan tale fortroligt med interessenter og omverden. Så er der et produktionsrum, hvor vi blandt andet laver vores instillinger til politikerne, og der skal være klinisk rent. Og så er der en skadestue," siger han.

Det skal være her, man kigger hen, hvis man har med energi at gøre i Danmark. Vi skal være en, man udvikler ideerne sammen med.

Morten Bæk
Direktør, Energistyrelsen

Skadestuen er nødvendig. For Energistyrelsen er en "forandrings-organisation", som dybest set arbejder med forandring og omstilling. Og her kan fejl ikke undgås. Udviklingen og energiforbruget er vanskeligt at spå om, så der skal være plads til justeringer.

"Der vil blive begået fejl, og der vil være analyser, som ikke rammer skiven. Og når det sker, skal der sættes ressourcer af til at samle det op. Men skadestuen skal vi have til at fylde mindst. Vi skal gerne arbejde sådan, så der bliver ressourcer til at prioritere udviklingsværkstedet," siger Morten Bæk.

Pionerånden tilbage
Energistyrelsen blev oprettet i 1976 ovenpå oliekrisen, og Danmark kæmpede med et stort forsyningsproblem. Derpå fulgte et sandt pioner-energiarbejde: olie og gasudvinding i Nordsøen blev for alvor indledt, og der blev taget hul på arbejdet med energieffektivitet, naturgas, fjernvarme og vedvarende energi. I den forstand kan man sige, at Energistyrelsen fra dag et har arbejdet med forandring og omstilling.

Dokumentation

Om Energistyrelsen 

Energistyrelsen har ansvaret for hele kæden af opgaver knyttet til energiproduktion og forsyning, transport og forbrug af energi, herunder energieffektivisering og –besparelser samt nationale CO2-mål og indsats til begrænsning af udledningen af drivhusgasser. 

Energistyrelsen understøtter de byggepolitiske initiativer om at øge produktiviteten og kvaliteten i byggeri samt drift og vedligeholdelse af bygninger med fokus på det bæredygtige byggeri. Samtidig arbejder styrelsen i samarbejde med byggebranchen for at skabe gode rammer for erhvervet.

Energistyrelsen blev oprettet i 1976 og er en styrelse under Klima-, Energi- og Bygningsministeriet.

Der er ca. 300 beskæftiget i Energistyrelsen.

Kilde: ens.dk 


0:000:00