DN bakker op om afskaffelse af vindmølleloftet: ”Det ville være naivt at tro, vi undgår kompromiser”

VINDMØLLER: Vi står i en situation med akut behov for mere vedvarende energi. Derfor bør vindmølleloftet også afskaffes, mener Maria Reumert Gjerding fra Danmarks Naturfredningsforening. Men hensynet til naturen skal veje tungt, når de nye placeringer udpeges, mener hun.

Foto: Mark Knudsen
Karl Emil Frost

Det er "tosset", hvis energiforliget fra 2018 skal ende med at spænde ben for udbygningen af nye vindmøller på land.

Fakta
Det står der i energiaftalen

Erfaringerne fra de seneste års udbud af havvindmøller viser, at el fra havvindmøller inden for en årrække forventes at kunne produceres uden direkte tilskud til etablering og drift.

Parterne er på den baggrund enige om, at antallet af landvindmøller skal reduceres betydeligt over aftaleperioden og årene efter, og at fremtidig vindproduktion gradvist skal opprioriteres på havet, baseret på en forventning om, at pris og teknologisk udvikling vil understøtte denne udvikling.

Konkret er parterne enige om, at antallet af landvindmøller skal mere end halveres. Det indebærer, at antallet af landvindmøller reduceres fra de nuværende ca. 4.300 til et loft på 1.850 i 2030.

Energistyrelsen udarbejder en plan for gradvis reduktion i antallet af landvindmøller og giver hvert andet år en status på udviklingen. Hvis reduktionen af landvindmøller ikke følger planen, udsættes udbud af ny landvind, indtil der er reduceret tilstrækkelig antal landvindmøller.

Parterne anerkender nødvendigheden af at give kommunerne mulighed for at give tilladelse til at opføre tidssvarende vindmøller i henhold til gældende praksis.

Udviklingen vil blive sikret gradvist over perioden baseret på årlige redegørelser og løbende opfølgning på udviklingen.

Kilde: kefm.dk

Sådan lyder det fra Danmarks Naturfredningsforening, der ellers ofte er blandt kritikerne af vindmøller på land.

”Det er ingen hemmelighed, at vi mener, at fremtidens vindmøller i videst muligt omfang skal placeres på havet,” siger Maria Reumert Gjerding, formand for Danmarks Naturfredningsforening og tilføjer:

”Men det ændrer ikke på, at vi står i en situation med akut behov for mere vedvarende energi. Derfor giver det mening, at der også bygges flere vindmøller på land, så længe man kan blive enige lokalt og tager store hensyn til landskaberne og den lokale natur.”

Vi kan ikke aflyse klimakrisen, som kræver, at vi udbygger til markant mere vedvarende energi. Det påvirker vores landskaber. Sådan er det, og det bliver vi nødt til at acceptere.

Maria Reumert Gjerding
Formand, Danmarks Naturfredningsforening

Debatten om det såkaldte vindmølleloft er blevet aktuel, efter det er blevet kritiseret for at gøre det mere besværligt og dyrere at nå klimamålet om at reducere drivhusgasserne med 70 procent i 2030.

Danmarks Naturfredningsforening har før slået til lyd for, at vindmøller som udgangspunkt skal placeres på havet, hvor de er til mindst mulig gene for natur og mennesker.

Og op til energiforliget afviste foreningen røde partiers forslag om at etablere energieffektive kæmpevindmøller på land.

"Vi vil rigtigt gerne have vind. Det er en super afgørende del af elektrificeringsdagsordenen. Men når det er konkurrencedygtigt ude på havet, så er der ingen grund til at stille dem op på land," sagde Morten Pedersen, chef for natur og miljø i Danmarks Naturfredningsforening, dengang til Altinget.

Men skal Danmark nå den ambitiøse målsætning om at reducere drivhusgasserne med 70 procent inden 2030, giver det rigtig god mening at afskaffe loftet fra energiaftalen, mener Gjerding.

0:000:00