Her er Danmarks nye strategi for bæredygtigt byggeri

Et politisk flertal er enige om en ny strategi for bæredygtigt byggeri, der blandt andet introducerer et nyt CO2-loft for nybyggeriet og lægger op til et øget fokus på genbrug og klimavenlige materialer. Se hele aftalen her. 

Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Daniel Bue Lauritzen

Et bredt flertal i Folketinget er blevet enige om en aftale, der betyder, at Danmark har fået en ny strategi for bæredygtigt byggeri.

Aftalen indfører blandt andet et CO2-loft for større nye bygninger i 2023, men der er også en lang række andre initiativer i aftalen.

Du kan se alle aftaletekstens delelementer her: 

Regulering med afsæt i den frivillige bæredygtighedsklasse
Der skal opbygges erfaring med den frivillige bæredygtighedsklasse, før klassens krav kan indføres i bygningsreglementet. Dette sikres gennem en to-årig testfase, der blandt andet skal afdække de miljø- og klimamæssige, indeklimamæssige og økonomiske effekter af klassen.

Indfasning af grænseværdi for klimaaftryk fra bygninger
Den frivillige bæredygtighedsklasse indeholder et krav om livscyklusvurdering (LCA), der beregner byggeriets CO2-udledninger over hele dets livscyklus. Initiativet skal sikre indførelse af krav om LCA-beregning i 2023 for alt nybyggeri og indførelse af grænseværdi for nybyggeri over 1.000 m2 fra 2023 og for øvrigt nybyggeri fra 2025.

Videreudvikling af LCA og LCC til designværktøjer
I Danmark benyttes værktøjerne LCA- og LCCbyg til livcyklusanalyser (LCA) og total- økonomiske beregninger (LCC). Analyseredskaberne skal forenkles, så de løbende kan indgå i designbeslutninger, herunder den tidlige projekteringsfase. Der tages udgangspunkt i BIM (Building Information Modeling) for at gøre LCA- og LCC-beregninger lettere og mere fleksible at foretage, og kompleksiteten af analyserne skal nedbringes igennem blandt andet bedre brugergrænseflader.

Koordineringsudvalg for bæredygtigt byggeri
Der nedsættes et koordineringsudvalg for strategien, der skal sikre, at strategiens initiativer bliver forankret i de relevante faglige miljøer, og at medlemmer omvendt kan kvalificere og bidrage til implementering af initiativer.

Styrket nordisk samarbejde om bæredygtighed
Den bæredygtige omstilling og regulering af byggeriet er en udfordring, som alle de nordiske lande står overfor. De nordiske bygge- og boligministre er blevet enige om, at der er behov for at øge det nordiske samarbejde, så der i højere grad kan udveksles viden og erfaringer på området og i relevant omfang harmonisere regulering og metoder. Det nordiske samarbejde skal derfor styrkes dels ved den fortsatte deltagelse i arbejdet for at mindske klimapåvirkningen fra byggeriet og dels ved at undersøge mulighederne for yderligere samarbejdsområder.

Arbejde for bæredygtighed i revisionen af byggevareforordningen
Byggevareforordningen har til formål at harmonisere betingelserne for markedsføring af byggevarer inden for EU og forventes revideret i de kommende år. Danmark vil deltage aktivt i revisionen af byggevareforordningen for at sikre en velfungerende regulering af det indre marked med øget fokus på behovet for at kunne deklarere bæredygtighedsegenskaber og sikkerheds- og sundhedsrelaterede ydeevner for byggevarer.

0:000:00