Et år med Gjerding: ”Jeg blev valgt, fordi man gerne ville prøve at gøre tingene på en ny måde”

INTERVIEW: Mere synlighed og øget politisk relevans. Det var valgløftet, da Maria Reumert Gjerding forlod Enhedslisten og blev valgt som præsident i Danmarks Naturfredningsforening. Godt hjulpet på vej af en grøn folkestemning mener hun, at det er ved at lykkes.

Foto: Arthur J. Cammelbeeck/Altinget
Anders Redder

Der var en vis nervøsitet − måske endda frygt − at spore i kredse af Miljødanmark, da Maria Reumert Gjerding 5. februar sidste år annoncerede, at hun var klar til at forlade dansk politik, hvis hun formåede at blive valgt som ny præsident for Danmarks Naturfredningsforening.

Hendes evner satte ingen spørgsmålstegn ved.

Men tilknytningen til Enhedslisten, for hvem Maria Reumert Gjerding var blevet den store grønne profil i årene forinden, skræmte.

Hos David Rehling, der fra 1984 og tolv år frem var direktør i Danmarks Naturfredningsforening, blinkede de røde lamper. De borgerlige partier ville bruge hendes politiske tilhørsforhold som løftestang til at svække Danmarks Naturfredningsforening, skrev han i en klumme i Information.

Det nytter ikke noget, at vi stiller forslag, der er helt uden for rækkevide af det politiske flertal. Vi skal kunne læse, hvor handlerummet for regeringen er.

Maria Reumert Gjerding, præsident i Danmarks Naturfredningsforening

Fra hendes modkandidat til den ledende post i Danmarks største grønne medlemsorganisation Rune Kjærgaard Lange lød de samme toner. Enhedslisten og Danmarks Naturfredningsforening ville blive associeret, hvis Maria Reumert Gjerding blev præsident, og evnen til at samarbejde med blå blok svækket.

”Der var folk, som sagde, at det ville gå galt. At Danmarks Naturfredningsforening ville blive set som en partipolitisk organisation, og at højrefløjen ville bruge min fortid mod mig. Det har selvfølgelig vist sig ikke at være rigtigt, for sådan fungerer politik heldigvis ikke,” siger Maria Reumert Gjerding.

Det er i disse dage gået et år, siden hun i april 2018 blev valgt som præsident i Danmarks Naturfredningsforening. Og stik imod de dystre meldinger fra skeptikerne erklærer Maria Reumert Gjerding, at hun har vist, at hun "kan samarbejde med alle, uanset partifarve.”

I foreningens hovedkvarter på Østerbro i København puster hun ud og smider begge ben op på en stol ved et mødebord i sit kontor. Altinget beder hende gøre status på de første tolv måneder.

”Faktisk synes jeg, at mange af de ting, jeg gerne ville, er lykkedes. Også hurtigere, end jeg havde regnet med,” konstaterer hun.

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024