Fire ministre i samråd om klimaplan

SPØRGSMÅL: Fire af regeringens ministre skal i samråd om klimaplanen. Venstre vil blandt andet have ministrene til at forholde sig til, hvilke konkrete virkemidler der er i spil i en kommende aftale.
Martin Lidegaard (R), Karen Hækkerup (S), Pia Olsen Dyhr (SF) og Holger K. Nielsen (SF) skal onsdag i samråd om klimaplanen.
Martin Lidegaard (R), Karen Hækkerup (S), Pia Olsen Dyhr (SF) og Holger K. Nielsen (SF) skal onsdag i samråd om klimaplanen.Foto: kollage/ft.dk
Michael Hjøllund
Ikke mindre end fire ministre skal onsdag i samråd om regeringens klimaplan.

Både klima- og energiminister Martin Lidegaard (R), transportminister Pia Olsen Dyhr (SF), skatteminister Holger K. Nielsen (SF) og fødevareminister Karen Hækkerup (S) er blevet bedt om at møde op til samråd i Klima- og Energiudvalget onsdag.

Her vil Venstres klima- og energiordfører Lars Christian Lilleholt blandt andet have svar på, hvilke initiativer fra klimaplanens virkemiddelkatalog som ministrene overvejer at gennemføre, og hvordan de skal finansieres.

Læs de tre samrådsspørgsmål nederst i artiklen

Ikke konkrete planer
Efter sommerferien har Venstre-ordføreren stillet §20-spørgsmål til samtlige af de 78 virkemidler, som er oplistet i det katalog, der fulgte med fremlæggelsen af regeringens klimaplan i august.

Spørgsmålene gik på, om ministrene kunne afvise at gennemføre nogle af de konkrete tiltag.

Her lød det samstemmende fra regeringens ministre:

"Klimaplanen er et oplæg til dialog, og regeringen har ikke lagt sig fast på specifikke tiltag."

Samtidig blev det understreget, at regeringen ikke vil pålægge erhvervslivet nye generelle forhøjelser af skatter og afgifter, men at der skal være plads til "fornuftige omlægninger".

Samrådet finder sted onsdag den 30. oktober kl. 13.00

Dokumentation

Disse tre spørgsmål, stillet af Venstres klima- og energiordfører Lars Christian Lilleholt, skal de fire ministre forholde sig til.

1)
Ministrene bedes uddybe deres svar på § 20-spørgsmålene om, hvorvidt ministrene kan afvise at gennemføre konkrete forslag i regeringens klimaplan. Samrådsspørgsmålet har tidligere været stillet i folketingsåret 20121, jf. KEB alm. del - samrådsspm. Ø, AB, AE og AH.

2)
Ministrene bedes forklare, hvad regeringen vil gøre, hvis erhvervslivet og civilsamfundet ikke frivilligt vil gå med til at gennemføre klimatiltag, der tilsammen opfylder målet i regeringens klimaplan om at reducere Danmarks CO2-udledning med 4 mio. ton i 2020? Samrådsspørgsmålet har tidligere været stillet i folketingsåret 20121, jf. KEB alm. del - samrådsspm. Å, AC, AF og AI.

3)
Ministrene bedes forklare, hvem der skal betale for at gennemføre forslagene i regeringens klimaplan, når der for det første står direkte i klimaplanen, at "der i de kommende år er stærkt begrænset mulighed for offentlig finansiering af initiativerne", samt at der ikke kommer "generelle forhøjelser af skatter og afgifter", og når regeringen for det andet har lovet, at regeringens klimaplan ikke må svække dansk erhvervslivs konkurrenceevne eller koste danske arbejdspladser. Samrådsspørgsmålet har tidligere været stillet i folketingsåret 20121, jf. KEB alm. del - samrådsspm. AA, AD, AG og AJ.


0:000:00