Industrien: Sæt det danske marked i centrum for grøn eksport

EKSPORT: Hvis danske eksportsucceser fortsat skal trives i Danmark, skal de have de rigtige vilkår på hjemmemarkedet. Industrien ønsker sig blandt andet klarhed, testpladser og flere forskningsmidler.

Med 11,8 procent har vi den højeste andel af energiteknologi i vores samlede vareeksport blandt EU15-landene.
Med 11,8 procent har vi den højeste andel af energiteknologi i vores samlede vareeksport blandt EU15-landene.Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Kasper Kaasgaard

Grøn teknologi udgør 11,8 procent af Danmarks samlede vareeksport.

Det fremgår af regeringens status på den grønne omstilling, som blev lagt frem onsdag og skal danne bagtæppet for energiforhandlingerne.

Man kan også læse, at Danmark i 2016 eksporterede for 83,3 milliarder kroner grøn teknologi og service. Regeringen har en ambition om, at tallet skal være 140 milliarder i 2030, og energiminister Lars Chr. Lilleholt (V) fremhæver ambitionen i sin optakt til det udspil, der i nogen tid har været på trapperne:

Energisektoren skaber godt 73.000 danske arbejdsplader og bidrager til vores velstand, velfærd og ikke mindst et bedre klima for os allesammen. Eksportpotentialet er stort, og med regeringens energiudspil vil vi skrue endnu mere op for eksporten af danske energiløsninger #dkpol pic.twitter.com/yJs8cYG2Gg

Industrien bakker ikke overraskende op om strategien – og det skorter ikke på gode idéer til politikerne.

Det må ikke gå som i 2016, hvor regeringen lagde op til at aflyse kystnære havvindmølleparker. Det duer ikke, hvis der sås tvivl om forliget – så skræmmer man investorerne væk.

Claus Jensen
Forbundsformand, Dansk Metal

Danmark er strategisk vigtig
Først skal vi dog omkring lidt flere tal. For mens eksporten er steget med knap 30 procent siden 2010, er udviklingen det seneste år ikke ønskelæsning.

I sine branchestatistikker har Dansk Fjernvarme og senest Vindmølleindustrien konstateret et lille fald i eksporten i 2017 sammenlignet med året før.

Vindmølleeksporten står for to tredjedele af den grønne eksport, men den svinger, afhængigt af om vores nabolande beslutter nye havvindmølleparker. Storbritannien aftog således 37 procent af eksportprodukterne fra danske vindmølleproducenter i 2017 og overhalede dermed Tyskland, hvor eksporten blev næsten halveret i forhold til året før.

Med så store udsving på de enkelte markeder har danske virksomheder brug for klare, forudsigelige rammer herhjemme, lyder det fra brancheorganisationen Vindmølleindustrien.

0:000:00