Kim Mortensen: ”Politikerne på Christiansborg er blevet biomasseforskrækkede”

INTERVIEW: Der er ved at brede sig en biomasseforskrækkelse på Christiansborg, mener Dansk Fjernvarmes direktør, Kim Mortensen. Han frygter, politikerne i unuanceret bekymring hiver i nødbremsen og sætter biomassens bidrag til energiforsyningen over styr.

Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Morten Øyen

Danmark ville ikke nå sine klimamål, hvis det ikke var, fordi energisektoren i så stor stil har omstillet til biomasse. Alligevel er konturerne til et politisk oprør mod biomassen begyndt at tage form. Og det er skidt.

Fakta

Biomasse

Biomasse til energiformål er alt fra restprodukter fra land- og skovbruget til træpiller, energiafgrøder og biologisk madaffald.

I fremtidens energisystem vil biomasse spille en vigtig rolle som backup-forsyningskilde, når produktionen fra vindmøller og solceller er lav, og som input i produktionen af biobrændstoffer, der erstatter fossile brændsler til transport- og procesformål. 

Forbruget af biomasse til el- og fjernvarmeproduktion er stigende. Særligt forbruget af halm, skovflis og træpiller har været i vækst. En del biomasse anvendt til energiformål er baseret på restprodukter fra skov- og landbrugsproduktion, men over 34 pct. af skovflisen og op imod 95 pct. af træpillerne er importerede.

Kilde: Klimarådet

Sådan lyder det fra Dansk Fjernvarmes direktør, Kim Mortensen, der oven på den seneste aftale om regulering af mindre fjernvarmeområder opfordrer politikerne til at fastholde et ”nuanceret blik” på biomassens indtog i energisektoren.

”Der har bredt sig en biomasseforskrækkelse på Christiansborg, hvor nogle politikere nærmest er klar til bare at hive i håndbremsen. Det giver en unuanceret debat, hvor det lige nu er blevet lidt, som om at hvis man skal være rigtig grøn, så skal man være imod biomasse,” siger Kim Mortensen og tilføjer:

”I forhandlingsforløbet var der nærmest en stemning om, at man skulle etablere et egentligt forbud mod biomasse i den decentrale opvarmning. Der endte det ikke, og det vil jeg også advare imod.”

Du kan ikke dække hele forsyningen alle steder med vind, sol og varmepumper. Der skal være et supplerende alternativ.

Kim Mortensen
Direktør, Dansk Fjernvarme

Et skift med ny energiaftale
I sidste uge blev energiforligskredsen enige om at give mere frihed til investeringer for 385 mindre fjernvarmeområder. Men med i aftalen var der som noget nyt skærpede krav til de værker, som vil investere i biomasseprojekter.

Aftalen udspringer af energiaftalen fra juni, og med den kom der ifølge Kim Mortensen et andet syn på biomassen end det, der har været styrende siden energiaftalen fra 2012.

Lige nu kaster man sig over nogle mindre, decentrale kraftvarmeområder, hvor det mange steder vil give god mening med biomasse, mens man samtidig opretholder et kraftvarmekrav og dermed næsten et biomassepåbud i nogle meget store fjernvarmeområder i storbyer som Esbjerg, Odense og Aalborg.

Kim Mortensen
Direktør, Dansk Fjernvarme

”Det er ikke mange år siden, at alle var enige om, at biomasse var en del af løsningen i den fase, hvor man er på vej fra fossile brændsler og over til vedvarende energi. For du kan ikke dække hele forsyningen alle steder med vind, sol og varmepumper. Der skal være et supplerende alternativ. Og nogle steder er det bare en god idé i sig selv at fyre med biomasse, for det kan give en grøn omstilling, hvor det ellers måske ikke lige var til, og samtidig holde prisen fornuftigt nede for forbrugerne. Nu skaber politikerne i stedet usikkerhed,” siger Kim Mortensen.

Hvem er det, du tænker på, når du siger ’politikerne’?

”Nu er alle partierne jo med i energiaftalen.”

0:000:00