Klimarådets formand: Regeringen får travlt, hvis PtX-aftalen skal være grøn

Folketinget skal hurtigst muligt vedtage store udvidelser af produktionen af vedvarende energi, hvis den nye aftale om Power-to-X-produktion i Danmark skal undgå at få negative konsekvenser for klimaet, vurderer Klimarådsformand Peter Møllgaard.

De høje ambitioner for Power-to-X kræver hurtig udbygning af produktionen af vedvarende energi, lyder det fra Klimarådets formand, Peter Møllgaard. 
De høje ambitioner for Power-to-X kræver hurtig udbygning af produktionen af vedvarende energi, lyder det fra Klimarådets formand, Peter Møllgaard. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Daniel Bue Lauritzen

Inden et bredt flertal i Folketinget tirsdag gav hinanden håndslag på en tårnhøj målsætning for produktion af dansk Power-to-X, havde Klimarådet advaret om, at ambitionerne risikerer at blive et klimamæssigt selvmål.

Og selvom aftalen tirsdag inkluderede et løfte om, at Danmark skal være nettoeksportør af vedvarende energi i 2030, gælder den advarsel stadig, siger Klimarådets formand, økonomiprofessor Peter Møllgaard.

Et højt mål for danskproducerede elektrobrændstoffer risikerer nemlig at føre til import af sort energi fra udlandet, hvis de lige så høje mål for produktion af grøn strøm ikke bliver ført ud i livet, forklarer han. 

”Hvis vi er nødt til at øge importen af udenlandsk strøm, giver det her ikke en samlet klimagevinst. Der kan tværtimod være en risiko for, at vi skader mere, end vi gør gavn med Power-to-X, hvis udbygningen af vedvarende energi ikke følger med,” siger han.

Det er ikke nogen ubetydelig mængde grøn energi, der skal til i 2030, hvis planerne om grøn PtX skal gøres til virkelighed, uden at det får konsekvenser får klimaet. 

Ifølge en analyse fra Dansk Energi vil det kræve, at der sker en udvidelse af Danmarks produktion af grøn strøm på hele otte GW inden 2030. Det svarer til fire gange så meget, som den samlede produktion af strøm fra havvindmølleparker er i dag.

Det bliver ikke umuligt, men heller ikke let, vurderer Peter Møllgaard.

”Det er en stor opgave, som regeringen og Folketinget kun så småt har taget hul på. Hvis det her skal lykkes, og det skal gøres grønt, er det vigtigt, at regeringen og Folketinget skynder sig. Der skal meget mere til, og det kan blive svært at nå,” siger han.

Alene det faktum, at der historisk er gået i omegnen af otte år, fra der tages beslutning om at etablere en ny havvindmøllepark, til dens snurrende vinger leverer strøm til elnettet, udgør en meget konkret udfordring, påpeger han.

0:000:00