Morten Helveg: Pinligt, at Danmark ikke lever op til egne klimamål

DEBAT: Det er tragikomisk, når danske politikere i Bruxelles kæmper for klimaet, imens regeringen derhjemme løber fra de mål, som Danmark selv har forhandlet på plads, skriver Morten Helveg Petersen. 

Af Morten Helveg Petersen (R)
Spidskandidat og medlem af Europa-Parlamentet

I sidste uge skrev Altinget, at Kommissionen nu indleder en sag imod Danmark, fordi vi ikke lever op til aftalte målsætninger for energieffektivitet. Det er dybt problematisk i forhold til bekæmpelsen af klimaforandringerne og på alle måder en pinlig og grotesk sag for den danske regering.

For det var netop Danmark, der i 2012 forhandlede de nye regler på plads. Det blev dengang anset som en sejr for både klimaet og grøn dansk eksport, fordi danske virksomheder har stor ekspertise inden for netop energieffektivisering.  

Reformen dannede altså grobund for et betydeligt dansk eksportpotentiale, som kunne nedbringe hele kontinentets energiforbrug og CO2-udslip og samtidig reducere Europas afhængighed af Putins olie og gas, som fortsat udgør en markant, geopolitisk trussel.   

Danskere i det grønne maskinrum
Sagen bliver tragikomisk af, at danskere i Bruxelles kæmper klimakampen dør-til-dør i forhandlinger, der ofte varer til langt ud på natten.

Lad mig give bare et par eksempler. Sammen med min kollega i Europa-Parlamentet Bendt Bendtsen (K) har jeg kæmpet for højere krav til energieffektivitet i bygninger i Europa. Og derudover forhandlede jeg i dagene før jul en reform på plads, der udfaser kulkraft i Europa og sætter turbo på omstillingen til vedvarende energi.

Men effekten af det arbejde, af de reformer, afhænger naturligvis af, at de nationale regeringer tager klimakampen seriøst. At regeringerne rent faktisk foretager de nødvendige politiske og økonomiske investeringer. Og dét gør den danske regering tydeligvis ikke.

Det så vi så sent som i forbindelse med sommerens store energiforlig, hvor regeringen helt "glemte" energieffektivitet, og hvor oppositionen måtte sikre, at der rent faktisk var fremskridt på den front. Hvor vi historisk har været en del af de grønne spejdere i EU, har vi nu så store problemer, at Europa-Kommissionen er nødt til at banke hårdt i bordet og indlede en sag om traktatbrud.

Mister al troværdighed
Regeringen har igen svigtet den ansvarlige, grønne dagsorden. Og det har desværre også konsekvenser for klimakampen i et større perspektiv. For hvis ikke Danmark selv formår at overholde de aftalte minimumskrav, mister vi al troværdighed i forhold til at trække EU's grønne ambitioner op.

Hvis ikke Danmark går forrest, hvordan skal vi nogensinde overbevise lande som Polen og Ungarn om, at de skal sige farvel til kul og olie og goddag til vind?

Desværre har vi allerede set, hvordan regeringen forsømmer at deltage i vigtige møder blandt de europæiske energi- og klimaministre, hvor ambitionerne for Europas grønne omstilling frem mod 2030 blev fastlagt. Resultatet blev, at målsætningerne på vedvarende energi og energieffektivitet endte for lavt, hvilket koster klimaet (og dansk eksport) dyrt.

Den eneste, der vinder, er Putin. Han kan grine hele vejen til banken, fordi Europa dermed vil være dybt afhængig af hans olie og gas i mange år frem. Det er på alle parametre ikke godt nok.

Forrige artikel LAU'er: Liberalismen kan sagtens være klimaets ideologi LAU'er: Liberalismen kan sagtens være klimaets ideologi Næste artikel Folkekirkens Nødhjælp: Klimaloven er meget større end partipolitik Folkekirkens Nødhjælp: Klimaloven er meget større end partipolitik
 • Anmeld

  Max Tranebæk · Flymekaniker

  Hvorfor beskytter det Radikale Venstre og venstrefløjen altid de islamiske lande

  Europas gas net er forbundet og Europa har ikke gas nok og EU importerer for milliarder fra Rusland.
  En import som er stigende.
  Uden russisk gas har vi ingen velstand i EU og Danmark.

  Men hvad med:
  Saudi-Arabien som skær journalister i småstykker

  Iran som har et kvindesyn, så jeg krummer tær

  Lande som vi importerer enorme mængder olie fra.

  Tænk hvis vi kunne bede disse lande om, at drikke deres egen olie.
  De lande som Det Radikale Venstre og venstrefløjen altid har beskyttet.
  Jeg undrer mig over hvorfor????????????

  Jeg giver Morten Helveg Petersen ret i
  At vi skal væk fra fossile brændsler.
  Danmark skal elektrificeres.
  1. Det vil gavne klimaet
  2. Minder bilos
  3. Økonomien.
  4. Vi kan bede de islamistiske totalitær-regimer om at drikke deres egen olie.
  5. og ingen penge til våben og terrorister
  6. ingen gas fra Rusland
  Det kan kun gå for langsomt


  Alternativ hvis Rusland skal bekriges
  slukke for gasfyret.
  Det vil gavne Klimaet / miljøet/ samt økonomien,

  Men jeg kan love,
  Det næste brusebad bliver en kold fornøjes.

  Kontant afregning. Av.