EU giver Danmark fire rap over nallerne

TRAKTATBRUD: Danmark er i karambolage med EU-reglerne på energieffektivitet, offentlige udbud, fiskerikontroller og på, hvad vi må kalde feta, melder EU-Kommissionen.

Danmark kan have kurs mod EU-Domstolen i flere sager, hvis der ikke rettes ind, advarer EU-Kommissionen.
Danmark kan have kurs mod EU-Domstolen i flere sager, hvis der ikke rettes ind, advarer EU-Kommissionen.Foto: Colourbox
Rikke Albrechtsen

BRUXELLES: Danmark har fået fire nye EU-problemer på halsen i denne uge.

Det fremgår af den månedlige oversigt fra EU-Kommissionen over, hvor medlemslandene er ude af trit med EU-lovgivningen. Sager, der kan ende ved EU-Domstolen.

Kommissionen optrapper først og fremmest konfliktniveauet i den fetastrid mellem den danske regering og EU, der blev indledt i januar sidste år. Kommissionen mener, at det er i klar strid med EU’s regler for beskyttede oprindelsesbetegnelser, når Danmark eksporterer det, der oftest beskrives som hvid ost eller salattern, til tredjelande under navnet feta. Det er nemlig noget, der er forbeholdt grækerne.

Den danske regering har til gengæld svaret, at ordet ”feta” ikke bliver brugt i tredjelande, som EU har aftaler med om den slags navnebeskyttelse.

Det er dog ikke godt nok, mener EU-Kommissionen, der nu kommer med en sidste advarsel til Danmark om at stoppe eksporten under betegnelsen ”feta”, inden Danmark bliver stillet for EU-Domstolen.

Ikke så effektive på energieffektivitet
Kommissionen mener også, at Danmark er ude af trit med EU’s energieffektivitetsdirektiv og har derfor åbnet en ny sag. Direktivet blev vedtaget under dansk EU-formandskab i 2012 og var et af de helt store flagskibe for den siddende røde regering. Men reglerne, der skal sikre, at EU når et mål om at blive 20 procent mere energieffektiv i 2020, er altså ifølge EU-Kommissionen ikke blevet tilfredsstillende gennemført i dansk ret.

Derudover er Danmark røget i fedtefadet, når det kommer til offentlige udbud. I selskab med 14 andre lande får Danmark en henstilling om, at EU’s nye udbudsregler, der skulle have været gennemført i dansk ret i 2016, stadig ikke er efter bogen.

Kommissionen er også ude med riven, når det kommer til den danske fiskerikontrol. Kommissionen følger her op på en eksisterende sag, hvor den allerede har påpeget mangler i måden, Danmark håndterer kontrollen med fiskeri. Kommissionen påpeger blandt andet, at danske myndigheder ikke sikrer sig, at fangster bliver vejet og registreret. Det underminerer, ifølge Kommissionen, muligheden for korrekt at kunne afskrive kvoter og forebygge overfiskeri. Desuden lever Danmark heller ikke op til kravet om at underrette Kommissionen om fangsterne, sådan som reglerne kræver.

Hos havorganisationen Oceana er det glædeligt nyt, at Kommissionen nu tager fat i kraven på de danske myndigheder.

"De offentlige myndigheder var klar over overtrædelsen af fiskerireglerne og fejlrapporteringen af fangster. Ikke alene har de ikke undergået nogen form for inspektion eller sanktioner, men lad os sige det, som det er; de har også autoriseret dette ulovlige fiskeri. Manglen på gennemførelse af fiskerikontrolforanstaltninger skal stoppes nu," siger Aimi Hamberg, policy officer i Oceana, i en pressemeddelelse.

Danmark har nu to måneder til at svare på hver af sagerne.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00