Nye EU-parlamentarikere sendes på kursus for at komme mobning af medarbejdere til livs

Fremtidens EU-parlamentarikere skal være bedre chefer. Efter årevis med klagesager og chikane af europæiske folkevalgtes ansatte sendes alle nyvalgte parlamentarikere nu på obligatorisk kursus i konflikthåndtering.

De nye regler er "en vigtig brik" i kampen for at komme mobning og chikane til livs, mener generaldirektør for personale i Europa-Parlamentet, Kristian Knudsen.
De nye regler er "en vigtig brik" i kampen for at komme mobning og chikane til livs, mener generaldirektør for personale i Europa-Parlamentet, Kristian Knudsen.Foto: Europa-Parlamentet
Rikke Albrechtsen

BRUXELLES: Det næste kuld af europæiske folkevalgte skal på kursus i god chefopførsel.

Det besluttede et flertal af de nuværende EU-parlamentarikere, da de i denne uge samledes for allersidste gang i Strasbourg inden denne valgperiodes udløb.

Beslutningen kommer efter en femårsperiode, der har trukket sit spor af klager over mobning og chikane blandt de europæiske folkevalgtes ansatte.

Den bygger oven på tiltag sidste år, der styrker klageadgange for EU-ansatte og etablerer en mæglingstjeneste, der kan afhjælpe konflikter.

Kurset skal blandt andet styrke de EU-folkevalgte i ansættelsespolitik, god holdledelse, konfliktløsning og forebyggelse af mobning.

I alt er der åbnet 35 officielle klagesager mod EU-parlamentarikere i det nuværende mandat, som begyndte i juli 2019, hvor af cirka en tredjedel har ført til reelle sanktioner mod parlamentarikeren, oplyser Parlamentets generaldirektør for personale, Kristian Knudsen.

Bag det gemmer sig dog et meget større skyggetal, har både han og fagforbundet for EU-ansatte USF tidligere fortalt til Altinget

Læs også

”Ulideligt arbejdsmiljø”

Også danske parlamentarikere er i denne periode raget uklar med deres personale.

Først blev daværende medlem af Radikale Venstre, Karen Melchior, centrum for anklager om et ”ulideligt arbejdsmiljø”, som fik partiet til at konkludere, at der var sket ”alvorlige brud på Det Radikale Venstres samværspolitik”. Hun meldte sig efterfølgende ud af partiet, og har ifølge Altingets oplysninger også som løsgænger haft samarbejdsvanskeligheder med sine nye medarbejdere.

Senere valgte Det Konservative Folkeparti i et spektakulært træk at opfordre deres eneste medlem af Parlamentet, Pernille Weiss, til at trække sig fra sit mandat, efter en intern rapport blandt tidligere ansatte afslørede store problemer med det psykiske arbejdsmiljø på hendes kontor. Weiss har afvist anklagerne og henvist til, at der ikke er åbnet officielle klagesager mod hende.

Pernille Weiss er én af kun 89 ud af de 705 folkevalgte, der stemte nej til at gøre kurserne obligatoriske.

I alt stemte kun fire af hendes partifæller i Parlamentets største gruppe, konservative og kristendemokratiske EPP, imod de nye tiltag.  Feltet af nej-sigere var stærkt domineret af de to EU-skeptiske grupper yderst til højre i Parlamentet, ECR og ID.

Blandt de 14 danskere i Parlamentet stemte kun Weiss og Dansk Folkepartis Anders Vistisen imod det nye tiltag. Altinget har forsøgt at få en kommentar fra Pernille Weiss, men hun er ikke vendt tilbage.

Læs også

Var på kurset

Både Pernille Weiss og Karen Melchior har frivilligt deltaget i de lederkurser, der nu gøres obligatoriske. Derfor er det også vigtigt, at tiltaget ikke står alene, mener Europa-Parlamentets personalechef, Kristian Knudsen.

Men han kalder det ”en meget vigtig brik” i det arbejde med at forebygge mobning i Parlamentet, som har været i gang det seneste år. Det har blandt andet styrket procedurerne omkring formelle klager og skabt mere fokus på at tage hånd om medarbejderne efterfølgende.

Han peger på, at mange særligt yngre parlamentarikere har efterspurgt flere værktøjer, når de efter at være blevet valgt ind pludselig står alene som chef for deres eget lille hold af medarbejdere.

”For det er ikke kun et spørgsmål om, hvordan man undgår mobbesager, det er lige så meget et spørgsmål om, hvordan man skaber et godt arbejdsmiljø, et godt team, og hvor man får afstemt forventningerne til hinanden fra starten,” forklarer Kristian Knudsen og fortsætter:

”Det er jo næsten et lille firma, man danner. Og derfor er det vigtigt, at medlemmerne fra starten har nogle instrumenter, men også ved, hvad de kan få af support fra Parlamentet, så vi skaber en god basis. Vi fornægter ikke, at der er konflikter. Men vi giver nogle oplysninger om, hvordan man håndterer de mere alvorlige konflikter som mobning eller anden form for ukorrekt adfærd,” siger han.

De nye regler træder i kraft til juli. Der mødes de 720 nyvalgte EU-parlamentarikere for første gang efter valget 6. til 9. juni.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Pernille Weiss

MEP (K)
sygeplejerske, cand.scient. i sundhedsvidenskab (SDU 2004), master i ledelse og innovation (CBS), certificeret sexolog

Karen Melchior

MEP (løsgænger, tidl. Radikale)
cand.jur. (Københavns Uni. 2005)

0:000:00