Debat

Partnerskab for brint og brændselsceller: Dansk Energi har stirret sig blind på udlandskabler

REPLIK: Milliardprojektet Viking Link vil gøre strømmen dyrere for de danske elforbrugere. Dansk Energi er ikke villige til at give alternativerne en chance, mener Partnerskab for brint og brændselsceller.

Viking Link har har helt urimeligt gode rammevilkår i forhold til andre eksisterende teknologier, mener Tejs Laustsen Jensen.
Viking Link har har helt urimeligt gode rammevilkår i forhold til andre eksisterende teknologier, mener Tejs Laustsen Jensen.
Anders Redder
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Tejs Laustsen Jensen
Direktør i Partnerskabet for brint og brændselsceller

Stine Leth Rasmussen fra Dansk Energi forsvarer på Altinget 10. november konstruktionen af det 15 milliarder kroner dyre elkabel Viking Link og angriber alternativerne hårdt.

Men selv den lidt skingre retorik, hvor det betegnes som ”absurd”, hvis man ikke deler Dansk Energis verdensbillede, kan ikke skjule, at hun og Dansk Energi ikke forholder sig til to hovedfakta:

1) Viking Link vil gøre strømmen dyrere for de danske elforbrugere. 
2) Kablet har helt urimeligt gode rammevilkår i forhold til andre eksisterende teknologier.

Fakta
Bland dig i debatten!
Skriv til [email protected]

Skal man tro Dansk Energis (DE) analysechef, Stine Leth Rasmussen (SLR), lever undertegnede i en osteklokkeverden, hvor jeg ikke tror på samhandel med udlandet. Det er naturligvis forkert, og udsagnet afspejler grundlæggende en retorisk tilgang, som en af Danmark store erhvervsorganisationer burde være hævet over.

For der er naturligvis rigtig god idé i det fælles nordiske elmarked, sådan som det er tilfældet allerede i dag. Men Viking Link er i en anden kategori.

Skal man tro Dansk Energis analysechef, lever undertegnede i en osteklokkeverden, hvor jeg ikke tror på samhandel med udlandet. Det er naturligvis forkert.

Tejs Laustsen Jensen, direktør i Partnerskabet for brint og brændselsceller

Danske forbrugere betaler 
Det skal først og fremmest bygges for at hæve den danske elpris ved at sælge dansk strøm til det engelske marked, hvor elprisen er højere. Og de 7,5 milliarder, som den danske del af kablet koster, skal de danske elforbrugere betale for, uden mulighed for at sige ja eller nej.

Rent faktisk får evt. danske konkurrenter til Viking Link pålagt omkostningerne til etableringen af det kabel, de skal konkurrere med, på deres elregning.

Ganske vist har Energinet.dk gennemført beregninger, der viser, at de danske forbrugere vil blive kompenseret for omkostningerne grundet indtjeningen på kablet. Men det bygger på en forudsætning om en mindre PSO-regning til elforbrugerne som konsekvens af den højere elpris.

Med forliget om afskaffelse af PSO-afgiften er det dermed sort på hvidt fra Energinet.dk selv, at kablet vil føre til øgede omkostninger for de danske elforbrugere. Det kan sagtens være en god ide set fra SLR’s stol.

Hun får jo trods alt sin løn for at repræsentere dem, der producerer strømmen, og har dermed en interesse i en høj elpris. Det er fair og reelt, men det vil klæde SLR og Dansk Energi at stå ved, at det er det, Viking Link reelt handler om.

For egen regning
Samtidig forsøger SLR i sit indlæg at så tvivl om de mulige alternativer til kabelbygningen.

Det gør hun ved at referere til konklusioner fra en teoretisk analyse af brintteknologier, hun mener, slår fast, at brint ikke ser ud til at blive omkostningseffektive på denne side af 2035. Ud over at ignorere det faktum, at der i disse år implementeres store brintløsninger verden over, udelader SLR vigtige detaljer.

Først og fremmest at analysen – som Dansk Energi har turneret flittigt rundt med – er lavet af DE selv, og at den i slutrapporten til det projekt, den indgik i – blev betegnet som både ”usikker”, ”problematisk” og ”stærkt omstridt”. Noget, som SLR og Dansk Energi som regel glemmer at nævne, når de fremhæver beregningerne.

Men hvis SLR er så sikker på Viking Links konkurrencekraft og har så lidt tro på fx brint, elektrolyse og brændselscellers kommercielle muligheder, hvorfor så ikke bare acceptere, at Viking Link og lagringsteknologier får samme rammevilkår?

Hvis Viking Link er den bedste forretning, vil det jo ikke være noget problem.

Men den nuværende situation med en de facto statsgaranteret milliardinvestering og afgiftsfri strøm på den ene side – og private investeringer med afgiftspålagt strøm på den anden, er ikke fair konkurrence.

Så i sidste ende er spørgsmålet, om Dansk Energi tror så meget på egne påstande, at de er klar til at arbejde for konkurrence på lige vilkår? Indtil videre er der desværre ikke meget i debatten, der tyder på det.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00