S støtter "ambitiøs klimalov" – men har ikke afsat en krone ekstra til klimabistand

FINANSIERING: Socialdemokratiet har ikke afsat penge til grøn støtte i ulande, selvom man var klar til at stemme for klimalov, der vil give fem milliarder i klimabistand. S afviser at stille op til interview i sagen.

Foto: Arthur J. Cammelbeeck/Altinget
Rasmus Dahl LøppenthinFreja Søgaard

Selvom Socialdemokratiet bakker op om borgerforslaget til en ny klimalov, har partiet ikke nogen plan til at leve op til ordlyden i forslaget og øge den grønne støtte til verdens fattigste.

I borgerforslaget om en ny klimalov fremgik det ellers, at der skal afsættes mindst fem milliarder kroner årligt til klimabistand – ud over de 0,7 procent af BNI, Danmark allerede giver i udviklingsbistand.

Og i slutningen af april tweetede klimaordfører Jens Joel, at man var "klar til at stemme for en ambitiøs klimalov".  

Alligevel har partiet ikke har afsat en krone til klimabistand i sin 2025-plan.

Det er en bunden opgave at finde penge til at give klimabistanden et markant løft.

Rasmus Nordqvist
Klimaordfører, Alternativet

Grøn støtte til udviklingslande er i fokus, fordi de rige lande har forpligtet sig til at give i alt 100 milliarder dollars årligt i klimafinansiering til udviklingslandene fra og med 2020. 

Der er imidlertid ikke international konsensus om, hvordan regnestykket skal gøres op.

Care: Staten skal betale nogle milliarder
Ifølge Care Danmarks generalsekretær, Rasmus Stuhr Jakobsen, kan man ikke afvise, at privat kapital kan tælle med som bidrag til de 100 milliarder dollars. Men der skal også findes et betragteligt beløb på finansloven, understreger han.

"Ligegyldigt hvordan man regner, så skal staten ud at finde nogle milliarder til det her," siger Rasmus Stuhr Jakobsen, der er medinitiativtager til borgerforslaget om en ny klimalov.

Umiddelbart efter, at blå blok afviste at stemme for borgerforslaget om en ny klimalov, skrev den samlede opposition en fælles betænkning.

0:000:00