Sådan fordeles forskningsreserven på energiområdet

OVERBLIK: Regeringen har sammen med alle Folketingets partier lavet en aftale om fordelingen af forskningsreserven. Se her, hvor den fordeles på energiområdet.

Aftalen om fordelingen af forskningsreserven giver 75 millioner til miljøområdet.
Aftalen om fordelingen af forskningsreserven giver 75 millioner til miljøområdet.
Morten Øyen

Regeringen har torsdag sammen med Folketingets øvrige partier lavet en aftale om fordelingen af forskningsreserven, der i år var på 671 millioner kroner.

Heraf er små 150 millioner gået til energiområdet.

EUDP får i alt 184,4 millioner kroner i 2016, hvoraf 127 millioner kroner kommer fra forskningsreserven. Programmet har til formål at støtte ny energiteknologi, der skaber vækst og arbejdspladser, øge forsyningssikkerheden og bidrage til at gøre Danmark uafhængig af fossil energi i 2050.

Under Danmarks innovationsfond får forskning i konkurrencedygtig miljøteknologi 25 millioner. Forskningen skal bruges til at udvikle konkurrencedygtige og bæredygtige miljøteknologier og løsninger på globale udfordringer inden for miljø, vand og affald.

Kritik af besparelse
Oprindeligt havde V-regeringen lagt op til, at EUDP kun skulle have 57,4 millioner kroner, men i forhandlingerne blev beløbet hævet. Det er dog stadig endt på et meget lavt niveau, mener Vindmølleindustrien, der langer hårdt ud efter politikerne.

”Det er for mig uforståeligt, at EUDP skæres ned til dette historisk lave niveau. Der er tale om et særdeles succesfuldt program, der har støttet utallige vigtige opfindelser. Med beslutningen risikerer vi at tabe flyvehøjde og sakke bagud på konkurrencen mod udlandet,” siger Jan Hylleberg, adm. direktør for Vindmølleindustrien i en pressemeddelelse.

Selv om der torsdag er indgået en aftale om forskningsreserven, har aftaleparterne ikke ikke tilsluttet sig besparelserne på den offentlige forskning på 1,4 milliarder kroner.

Se, hvordan hele forskningsreserven fordeler sig, her.

0:000:00