Venstre-borgmester blæser til ny kamp mod kystnære vindmøller

MODVIND: Lovgivningen skal ændres, så vindmøller i havet ikke må opsættes tættere end 20 kilometer på kysten, mener Assens-borgmester Søren Steen Andersen (V). Danmarks Naturfredningsforening bakker borgmesteren op.

Vindmøller set fra Storebæltsbroen.
Vindmøller set fra Storebæltsbroen.Foto: /ritzau/Mads Claus Rasmussen
Morten Øyen

Vindmøller hører ikke til tæt på kysterne. Og det skal slås fast i lovgivningen.

Det mener Venstre-borgmester i Assens Kommune, Søren Steen Andersen, der er stor modstander af Sønderborg Forsynings planer om en havvindmøllepark midt i Lillebælt, fire kilometer fra kysten.

”Grænsen bør være mindst 20 kilometer. Vindmøller er dominerende, når de er så høje. Det burde man fra lovgivningsmæssig side lave om og lave grænsen meget længere. Danmark er et lille land med en masse fjorde og bælter. Havvindmølleparker hører til langt ude i Kattegat eller i Nordsøen,” siger han til Fyens Stiftstidende.

Kritik blusser op igen
Han undrer sig over, at der ikke er flere restriktioner for vindmøller.

Ironisk nok må man knap nok opføre et to meter højt ishus på land, men ude på vandet kun fire kilometer fra kysten må man etablere 250 meter høje vindmøller.

Søren Steen Andersen (V)
Borgmester, Assens Kommune

”Ironisk nok må man knap nok opføre et to meter højt ishus på land, men ude på vandet kun fire kilometer fra kysten må man etablere 250 meter høje vindmøller,” siger Søren Steen Andersen videre til avisen.

Den konkrete anledning for Assens-borgmesteren er planerne om vindmølleparken Lillebælt Syd, der nu laves forundersøgelser til, og som i ansøgningen skal være en vindmøllepark midt i Lillebælt mellem Lavensby og Helnæs med kapacitet på op til 160 megawatt. Det svarer til over 50.000 husstandes elforbrug, ifølge Lillebælt Syd.

Kritikken af de kystnære havvindmøller er på ingen måde ny. Energiminister Lars Chr. Lilleholt (V) var tilbage i 2016 blandt andet også skarp kritiker af kystnære havvindmøller i Vesterhavet ud for Søndervig.

Rentonet opbakning fra naturfredere
Dengang var Danmarks Naturfredningsforening ikke glade for de kystnære havvindmøller, men ikke direkte modstandere.

”Vi vil fastholde at have en nuanceret holdning. Derfor vil vi heller ikke på banen og bare sige nej til kystnære havvindmøller,” sagde præsident i Danmarks Naturfredningsforening Ella Maria Bisschop-Larsen dengang til Altinget.

0:000:00