Venstre holder døren på klem for særskat på energiselskaber

Rusland har sat markedet ud af kraft, og derfor er Venstre ikke afvisende over for at støtte EU-Kommissionens omstridte forslag om at beskatte ”overnormal” profit på energiselskaber. Men man frygter det ender med ”ren rød politik”, siger ordfører.

Kim Valentin og Jakob Ellemann-Jensen under en spørgetime med statsministeren i Folketingssalen.
Kim Valentin og Jakob Ellemann-Jensen under en spørgetime med statsministeren i Folketingssalen.Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Morten Øyen

Senest 1. december skal medlemsstaterne til at særbeskatte energivirksomheder, der på grund af krisen tjener ”overnormalt” mange penge på de tårnhøje energipriser.

Det foreslår EU-Kommissionen, og regeringen bakker op. For Rusland har sat markedet ud af kraft og forsøger at skabe splid i Europa. 

Det bliver hurtigt ren rød politik. Flere penge i kassen og bestemme mere, det vil mange regeringer gerne. Det skal vi være forsigtige med.

Kim Valentin (V)
EU-ordfører

Men hos det store liberale oppositionsparti, Venstre, er det en noget mere tøvende støtte, der lyder til forslaget om at sætte loft på prisen på strøm og beskatte energiselskaberne ekstra i den nuværende krise.

”Det er vigtigt at se det endelige forslag, så vi kan ikke sige det præcis. Men grundlaget er, at markedet ikke fungerer. Og så er det klogt at se på løsningsforslag til at hjælpe og rette op på det,” siger Kim Valentin, der er Venstres EU-ordfører.

”Spørgsmålet er så, om man vil lave en ordning, der er så indbringende, at enhver regering i Europa må slikke sig om munden,” fortsætter han.

Støtter Venstre forslaget?

”Det er vigtigt at hjælpe forbrugere og virksomheder, for der er krise. Og vi skal sørge for, at markedet kommer til at virke igen. Så en løsning, som Kommissionen foreslår, må ikke være permanent. Men vi kender ikke mekanismerne rigtigt endnu. Det må bare ikke ende med, at vi sætter ulven til at vogte får.”

Forslaget fra EU-Kommissionen blev præsenteret i onsdags i EU-Kommissionsformand Ursula von der Leyens tale om Unionens tilstand. Og kan i alt rejse mere end 140 milliarder euro, som EU’s stater kan bruge til at hjælpe udsatte forbrugere og virksomheder, lyder det.

Det skal ske ved at sætte et prisloft på strøm og indføre en særskat på el-producenter, som tjener ekstraordinært på energikrisen.

0:000:00