Ugens EU-podcast: Vil de unge stemme om Europa i dette forår?

PARLAMENTET#55: Fremtiden tilhører de unge, men ved sidste EP-valg stemte færre end hver tredje europæer mellem 18 og 24 år. I Danmark var det under 40 procent. Kommer flere af dem til stemmeurnerne ved europaparlamentsvalget 26. maj i år? Denne uges podcast har fokus på unge vælgere og unge kandidater.

"Denne gang stemmer jeg," står der på denne franske valgplakat. Ved sidste EU-valg i 2014 stemte kun hver fjerde af de unge franskmænd. Vil flere komme på banen 26. maj?
"Denne gang stemmer jeg," står der på denne franske valgplakat. Ved sidste EU-valg i 2014 stemte kun hver fjerde af de unge franskmænd. Vil flere komme på banen 26. maj?Foto: Jean-Francois Badias/AP/Ritzau Scanpix

Klik her, og abonner på Parlamentet i iTunes | Find os på Soundcloud her | Stitcher her

Valget til Europa-Parlamentet er en af verdens største demokratiske valghandlinger – men hvad er det værd, hvis folk ikke har lyst til at gå ud og stemme? Faldende valgdeltagelse ved de europæiske valg har været et problem i mange år. Faktisk er det gået støt ned ad bakke lige siden det første direkte europæiske valg i 1979.

Ved det seneste valg til Europa-Parlamentet i 2014 stemte i gennemsnit 42,5 procent af vælgerne på tværs af de 28 medlemslande. Blandt de yngste vælgere på 18-24 år var deltagelsen helt nede på 28 procent.

Hvad gør man, når færre end hver tredje af de unge EU-borgere finder det umagen værd at stemme? I Danmark var det omkring 4 ud af 10 af de unge, der stemte ved EP-valget i 2014, sammenlignet med en gennemsnitlig dansk valgdeltagelse på godt 56 procent.

Denne gang gør Europa-Parlamentet en særlig indsats for at få de unge ud til stemmeurnerne, og mange organisationer og frivillige er ved at sætte kampagner i gang op til det næste europæiske valg 26. maj i år.

Bliver det anderledes denne gang, hvor Den Europæiske Union har kæmpet sig gennem den ene krise efter den anden, og hvor Storbritannien er på vej til at forlade samarbejdet?

”Jeg tror, der er rigtig mange unge, både i Danmark og i resten af Europa, som blev bekymrede over at se, at den ældre generation i Storbritannien stemte ungdommen ud af EU. Det tror jeg kommer til at rykke noget,” siger Kira Peter-Hansen fra Socialistisk Folkeparti.

Mød den 21-årige SF’er, der er kandidat ved dette forårs EU-valg, i denne uges europæiske podcast fra Altinget. Værten Thomas Lauritzen har taget en snak med hende og med 26-årige Kuzma Pavlov Jensen, der er kandidat for Konservative.

Han fortæller blandt andet om, hvordan man nogle gange bliver begrænset, når man er blandt de yngste kandidater:

”Så må du jo interessere dig for SU og for Erasmus-ordningen og for uddannelsespolitik. Det mener du sikkert noget om! Det svarer jo lidt til at sige, at det kun er gamle mennesker, der må udtale sig om folkepensionen,” siger Pavlov Jensen.

Mød Kira & Kuzma i denne uges udsendelse, og hør dem diskutere alt fra klima til flygtninge og arbejdsmarkedspolitik i et Europa, hvor suverænitet og internationalt samarbejde støder sammen.

Du kan også høre chefen for Europa-Parlamentets informationskampagne om valget, Stephen Clark, fortælle om, hvordan han prøver at nå de unge vælgere denne gang.

Emner som europæisk forældreorlov og skabelsen af en ny europæisk arbejdsmarkedsmyndighed er også på bordet, når Altingets EU-redaktør, Rikke Albrechtsen, tager fat i ugens begivenheder i Bruxelles.

Og så er der selvfølgelig Brexit: Hvad er Theresa May ude på, når hun nu pludselig meget modvilligt åbner mulighed for at forlænge forhandlingerne om Storbritanniens udmeldelse til efter 29. marts?

Hør om det hele i ugens udgave af Altinget: Parlamentet, frisk fra studierne i Bruxelles.

 

Klik her, og abonner på Parlamentet i iTunes | Find os på Soundcloud her | Stitcher her

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00