Genvalgt formand for 2030-panelet: ”Alt for mange har en opfattelse af, at det går ”for” godt i Danmark”

For at nå verdensmålene må vi blive bedre til at se vores overforbrug af verdens ressourcer i øjnene, mener 2030-panelets genvalgte formand, Sara Krüger Falk.

Sara Krüger Falk er direktør for Global Compact Network Denmark og netop genvalgt som formand for 2030-panelet. 
Sara Krüger Falk er direktør for Global Compact Network Denmark og netop genvalgt som formand for 2030-panelet. Foto: Arthur Cammelbeeck/Altinget
Karl Emil FrostRasmus Raun Westh

2022 var ikke engang tre måneder gammel, da Danmark havde opbrugt sin kvote af planetens ressourcer.

Den globale overshoot day ligger i midten af året. Men takket være en placering som den 8. største forbruger af verdens ressourcer, havde Danmark allerede 28. marts brugt mere, end jorden ville kunne gendanne, hvis altså hele verden levede som danskerne.

”Alt for mange har en opfattelse af, at det går ”for” godt i Danmark. Det kan spænde ben for reel handling,” lyder det fra Sara Krüger Falk, direktør i Global Compact Network Denmark.

Sara Krüger Falk er netop er blevet genvalgt som formand for 2030-panelet.

Panelet, der består af 25 mennesker fra organisationer og erhvervsliv, har til opgave at rådgive Folketinget om det politiske arbejde med FN’s 17 Verdensmål. 

Overforbruget og den manglende erkendelse af samme er en af de største barrierer for at rykke på verdensmålene i Danmark, mener hun.

Derfor har panelet særligt fokus på verdensmål 12 om ansvarligt forbrug og produktion, hvor Danmark ifølge både Finansministeriet og eksterne rapporter dumper.

Leave No One Behind

En anden manglende erkendelse er ifølge formanden, at verdensmålene kan modarbejde hinanden.

”Der kan til tider mangle en forståelse for Verdensmålenes indbyrdes sammenhæng. Fremskridt for nogle mål kan betyde tilbagegang for andre,” lyder det fra Sara Krüger Falk i et skriftligt svar.

For at råde bod på det arbejder panelet på en strategisk indsats for Leave No One Behind – et centralt princip inden for FN’s verdensmål, der skal sikre, at ingen, trods eksempelvis fattigdom eller handicap, bliver overset.

Panelet foreslår blandt andet at indsamle data, som ifølge Sara Krüger Falk være “første skridt i retningen mod mere inkluderende beslutningsprocesser”.

Hvor meget går Folketinget op i arbejdet med verdensmålene? Hvordan kan I se det?

”2030-panelet har et tæt samarbejde med Folketinget og særligt 2030-netværket, og vi arbejder for en endnu bedre monitoreringsmekanisme, som Folketinget også kan bruge i deres arbejde med Verdensmålene,” skriver Sara Krüger Falk.

2030-netværket er det tværpolitiske verdensmålsnetværk i Folketinget, som udpeger 2030-panelet.

”Det er vigtigt, at folketingets politikere bliver ved med at orientere sig efter de store globale udfordringer, der er artikuleret i verdensmålene og at de ikke glemmer at have det lange perspektiv,” lyder det fra Sara Krüger Falk.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Sara Krüger Falk

Direktør, Global Compact Network Denmark, medlem af Rådet for Samfundsansvar og Verdensmål, formand, 2030-Panelet
Kandidat i International Development and Education (RUC, 2008) Master, Afrikastudier (KU 2006)

0:000:00