Ny temadebat: Erhvervsstøtten skal revideres - men hvordan?

Et ekspertudvalg lægger op til en kraftig sanering af en række erhvervsstøtteordninger. I denne temadebat spørger Altinget til argumenterne for og imod eksperternes forslag.

Erhvervsminister Morten Bødskov (S) har sammen med resten af regeringen bebudet en "sanering" af erhvervsstøtten, som skal spare staten for to milliarder kroner. Det skal samtidig øge beskæftigelsen med 4.000 fuldtidspersoner.<div></div>
Erhvervsminister Morten Bødskov (S) har sammen med resten af regeringen bebudet en "sanering" af erhvervsstøtten, som skal spare staten for to milliarder kroner. Det skal samtidig øge beskæftigelsen med 4.000 fuldtidspersoner.

I februar fremlagde det såkaldte Frigast-udvalg – nedsat af Erhvervsministeriet og opkaldt efter udvalgsformand Christian Frigast - sine forslag til en reform af en række erhvervsstøtteordninger.

Udvalget foreslår i sit forslagskatalog at sløjfe direkte og indirekte erhvervsstøtte for i alt 2,3 milliarder kroner. Oveni kommer en anbefaling om at fjerne DIS-ordningen, som fritager sømænd fra at betale dansk indkomstskat. I alt vil udvalget fjerne 58 støtteordninger og bringe den samlede besparelse op på 3,4 milliarder kroner i 2030.

Fakta

Her er Frigast-udvalgets fem største spareforslag:

Erhvervsstøtten er fordelt på 185 støtteordninger og udgjorde omkring 37 milliarder kroner i 2023.

De fem største spareforslag fra ekspertgruppen er: 

600 millioner kroner på straksafskrivning af udgifter til computersoftware
308 millioner kroner på eksport- og investeringsfremme
300 millioner kroner på forlængede momskreditter til små og mellemstore virksomheder
200 millioner kroner på straksafskrivning for udgifter til knowhow eller patentrettigheder
155 millioner kroner på skatteudskydelse gennem andelsselskaber

0:000:00