Katrine Robsøe
svarer
Christina Egelund

Har ministeren sandsynliggjort at omlægge 20 pct. af de toårige kandidatuddannelser til erhvervskandidatuddannelser?

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

§20-spørgsmål 1046

Har ministeren på noget tidspunkt sandsynliggjort over for aftalepartierne bag universitetsreformen, at det var realistisk at omlægge 20 pct. af de toårige kandidatuddannelser til erhvervskandidatuddannelser?
Skriftlig begrundelse:
Der henvises til universitetsreformen fra juni 2023 og Altingets artikel fra den 6. juni 2024: “Regeringens udvalg for universitetsreform er på vej med en grim overraskelse til aftalepartierne".

Svar fra onsdag den 19. juni 2024

Det er en fælles ambition for partierne bag Aftale om rammerne for reform af universitetsuddannelserne i Danmark, at 20 pct. af de kandidatstuderende fremover skal optages på en erhvervskandidatuddannelse eller en erhvervsrettet kandidat med virksomhedsforløb.

Der er flere årsager til, at det ved indgåelsen af aftalen blev vurderet realistisk at opnå ambitionen om 20 pct. erhvervsrettede kandidater:

• Med aftalen blev der besluttet en ny og fleksibel erhvervskandidatuddannelse, hvor det i højere grad skal være op til den enkelte studerende, uddannelsesinstitutionen og arbejdspladsen (offentlig eller privat), hvor lang en periode uddannelsen strækker sig over, og hvordan undervisningen bedst tilrettelægges, så den passer til de studerendes hverdag med både arbejde og uddannelse. Der skal desuden udarbejdes et oplæg til en ny erhvervsrettet kandidatuddannelse med virksomhedsforløb som alternativ til – eller som en fleksibel variant af – den nye fleksible erhvervskandidatuddannelse.
• Det blev med aftalen besluttet at fjerne loftet over, hvor mange erhvervskandidatuddannelser, der kan udbydes. Tidligere var loftet på 50 uddannelser, og dette var fuldt udnyttet.
• Med aftalen løftes uddannelsestaxameteret til erhvervskandidatuddannelserne markant, for at give universiteterne gode muligheder for at udbyde erhvervskandidatuddannelserne fleksibelt og tilrettelagt, så de passer til de studerendes hverdag.
• For at understøtte udbredelsen af erhvervsrettede kandidater på arbejdsmarkedet er der indgået et kandidatpartnerskab mellem Dansk Industri, Dansk Erhverv, KL, Danske Regioner, Medarbejder- og Kompetencestyrelsen, Danske Universiteter og Uddannelses- og Forskningsministeriet.
• Partierne deler en ambition om, at der på op mod halvdelen af de nye erhvervskandidatuddannelsespladser skal optages internationale studerende, idet det vurderes, at erhvervskandidatordningen vil være en attraktiv mulighed for mange internationale studerende og virksomheder.
• Partierne er enige om en trinvis indfasning af det nye kandidatuddannelseslandskab for at sikre, at der er tilstrækkelig tid til at udvikle og udbrede de nye kandidatuddannelsestyper, og vil forud for den anden og tredje del af den trinvise indfasning drøfte erfaringerne med det nye kandidatlandskab.

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024