Debat

Business Danmark: Dårligt arbejdsmiljø på hjemmekontoret er en tikkende bombe

Mængden af hjemmearbejdsdage er eksploderet det seneste år, men langt de fleste virksomheder mangler at sikre arbejdsmiljøet for medarbejdere, der arbejder hjemmefra. Det kan vise sig at være en tikkende bombe. Arbejdstilsynet får en afgørende betydning i fremtiden, skriver Martin Kildgaard.

Det er væsentligt, at de hybride hjemmearbejdspladser indgår som et naturligt element, når virksomheder diskuterer arbejdsmiljøet, skriver Martin Kildgaard.
Det er væsentligt, at de hybride hjemmearbejdspladser indgår som et naturligt element, når virksomheder diskuterer arbejdsmiljøet, skriver Martin Kildgaard.Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Martin Kildgaard Nielsen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Covid-tiden har i den grad skruet op for frekvensen af hjemmearbejde. Og selvom vaccinationsbølgen har fået medarbejderne tilbage på arbejdspladsen – er antallet af hjemmearbejdsdage steget markant sammenlignet med før corona’en.

I Business Danmark har vi netop gennemført en opsigtsvækkende undersøgelse, der fortæller os at næsten halvdelen (47 procent) har mere end en hjemmearbejdsdag ugentlig efter corona-tiden – hvilket betyder, at de er omfattet af reglerne i arbejdsmiljøloven og de lovpligtige arbejdspladsvurderinger.

Det er væsentligt, at arbejdstager og arbejdsgiver indgår i dialog og sikrer, at medarbejderne får de mest gunstige arbejdsvilkår, også når de arbejder hjemmefra.

Martin Kildgaard
Adm. direktør, Business Danmark

Den øgede frekvens af hjemmearbejde er et aktiv for mange arbejdsgivere og arbejdstagere.

Men samme undersøgelse viser, at hele 62 procent af de danske lønmodtagere ikke har diskuteret med deres nærmeste leder om hjemmearbejdet udføres i dårlige arbejdspositioner, ved køkkenbordet og sofaen, eller om der er tilstrækkeligt lys og udluftning. Og det kan vise sig at være en tikkende bombe i forhold til fremtidige sygefravær.

Arbejdstilsynet spiller afgørende rolle

Det betyder noget, at man sidder ordentlig og har det rigtige lys. Meget er naturligvis individuelt, men har vi ikke fokus herpå, vil vi alt andet lige opleve, at der vil komme en stigning i antallet af arbejdsskader og dermed et øget sygefravær, hvorfor Arbejdstilsynet bør have denne problemstilling på toppen af agendaen.

Da Danmark lukkede ned i foråret 2020, og de fleste lønmodtagere blev sendt hjem for at arbejde, var der naturligvis ikke mange der tænkte på arbejdsmiljøregler i hjemmet, fordi tilstandene var lidt mere force majeure-agtige. Men nu er the ”new normal” kickstartet, derfor er det væsentligt, at de hybride hjemmearbejdspladser indgår som et naturligt element, når virksomheder diskuterer arbejdsmiljøet.

Det behøver ikke at være en længere udredning, hvor den respektive medarbejder får installeret et stort hæve-sænkebord i soveværelset i en i forvejen tætmøbleret lejlighed. Men det er væsentligt, at arbejdstager og arbejdsgiver indgår i dialog herom og sikrer, at medarbejderne får de mest gunstige arbejdsvilkår, også når de arbejder hjemmefra.

Her har Arbejdstilsynet en vigtig rolle i at sikre, at den hybride arbejdsplads fortsat er et aktiv - og ikke et tilbageslag for arbejdsmiljøet.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00