Pensionskasser vil kunne eje og drive klimaskove
Danskernes pensionspenge skal i højere grad investeres i klimavenlig skovdrift, mener pensionskasser, som vil have mulighed for at eje og drive skove. Danmarks Naturfredningsforening er begejstret, men miljøforsker rejser bekymring.
Morten Øyen
RedaktørDanske pensionsselskaber vil gerne tilbyde deres kunder flere klimavenlige investeringer. Derfor er de gået til politikerne på Christiansborg for at få lov til at eje skove fuldt og helt.
Det må de ikke i dag, men et nyt lovforslag, som behandles i foråret, kan åbne skovene for pensionsbranchen.
Der er ikke mange ting, som kan tage CO2 ud af atmosfæren og samtidig kan skabe afkast til danskernes pensionsopsparing. Det kan skove.
Anders Damgaard
Koncernfinansdirektør, PFA
”I Sverige kan pensionsselskaber og forsikringsselskaber allerede eje og drive skove. Vi ønsker, at de danske regler kommer på omgangshøjde med dem,” siger Jan V. Hansen, vicedirektør i F&P, som er brancheorganisation for forsikrings- og pensionskasser.
”Vores forslag vil sikre, at der kommer klarhed, så pensionskasser får bedre mulighed for at lave produkter, hvor økonomiske aftryk og klimahensyn går hånd i hånd,” tilføjer han.
Kan binde CO2 og tjene penge
Danmarks største pensionsselskab, PFA Pension, er et af de selskaber, som gerne vil have muligheden for selv at bestemme over driften af skove, de investerer i. Og altså udvide reglerne for, hvad en pensionskasse må drive af virksomhed.
Koncernfinansdirektør Anders Damgaard fortæller, at investeringer i skove for dem minder om investeringer i ejendomme og infrastruktur, som de godt må eje i dag. Men at skove oveni spiller en afgørende rolle i klimaomstillingen og derfor er interessant at have med i grønne pensionsprodukter.
Det er da fantastisk, hvis det her er deres svar på kundernes efterspørgsel. Jeg synes politikere bare skal bane vejen for det hurtigst muligt.
Maria Reumert Gjerding
Præsident, Danmarks Naturfredningsforening
”Der er ikke mange ting, som kan tage CO2 ud af atmosfæren og samtidig kan skabe afkast til danskernes pensionsopsparing. Det kan skove, fordi træ binder CO2 og kan bruges som byggematerialer og til møbler. Det gør skove til en væsentlig del af en bæredygtig omstilling, som hvis de dyrkes rigtig, også kan bidrage til biodiversiteten,” siger Anders Damgaard om baggrunden for, hvorfor PFA sammen med F&P i slutningen af februar besøgte Folketingets Erhvervsudvalg med et budskab om, at politikerne bør ændre reglerne.
Vigtigt at kunne bestemme selv
I dag kan pensionskasser godt investere i skove, men de må ikke eje dem og dermed selv bestemme, hvad skoven skal bruges til.
Det ærgrer branchen, for der er stor forskel på drift af skove i dag, fortæller Anders Damgaard, der ikke lægger skjul på, at pensionskasserne mener, at de kan have et mere langsigtet og klimavenligt blik på skovdrift end mange skovaktører.
Også selvom pensionsselskaberne konkret ikke har tænkt sig at være skovfogeder, men vil outsource den daglige drift i selvstændige selskaber.
På trods af skovbrugslobbyisternes forsøg på at fremstille skovbrug som en naturvenlig arealdisponering, så er sandheden at tømmerproduktion og biodiversitet er yderst vanskelige at kombinere.
Rasmus Ejrnæs
Seniorforsker, Aarhus Universitet
”Der bindes for eksempel ikke meget CO2 ved at drive skove, som mest bare skal bruges til brændsel. Derfor vil vi gerne ind og have kontrol over, hvordan skovene drives, så vi både kan sikre et afkast og at det kan være en bæredygtig byggeklods i vores produkter,” siger han og tilføjer:
”Vi kan mærke fra vores kunder – både private, virksomheder og organisationer – at der er en stor efterspørgsel efter at kunne påvirke miljøet og klimaet gennem pensionsinvesteringer. Det pres forventer vi kun vil stige fremadrettet.”
Naturorganisation er begejstret
Pensionskasserne er en stor aktør, når det kommer til investeringer. Og at de gerne vil investere i skove og trække skovdriften i en mere klimavenlig retning, møder begejstring hos Danmarks Naturfredningsforening.
”Det giver ufattelig god mening, hvis nogle af danskernes pensionspenge kan bruges til klimatiltag og biodiversitet. Træ er noget, vi skal bruge meget af i fremtiden, for vi skal have udskiftet CO2-tunge materialer i byggeriet og bygge mere med træ i stedet. Det har enorme perspektiver,” siger Maria Reumert Gjerding, præsident i Danmarks Naturfredningsforening.
Det kom bag på hende, at pensionskasserne i dag ikke kan få lov til at eje og drive skove.
”Det er da fantastisk, hvis det her er deres svar på kundernes efterspørgsel. Jeg synes politikere bare skal bane vejen for det hurtigst muligt,” siger hun.
Har du slet ingen bekymringer ved at få pensionskasserne ind på skovområdet?
”Nej, ikke umiddelbart. Vi ser gerne, at nogle pengestærke aktører kan komme ind og spille en rolle med at få mere skov, som både kan give afkast for klima og natur. Vi har også været i dialog med pensionskasser om at investere i klimaskadelige lavbundsjorder. Det er områder, hvor vi har brug for store penge – og ikke mindst pensionskasser, som har en folkelig forankring,” siger Maria Reumert Gjerding.
Det er dog ikke alle, der ser ubekymret på en meget stor pengekasses mulige indtog i skovene.
Miljøforsker bekymret for natur
Ifølge seniorforsker ved Aarhus Universitet, Rasmus Ejrnæs, risikerer pensionskasserne at ændre arealkonkurrencen og fremme skovbrug på bekostning af natur.
Pensionsselskaberne skal nemlig tjene penge til deres kunder på skovene, hvilket betyder, at der ikke bare er tale om naturlige skove, men i høj grad om produktionsskove.
”På trods af skovbrugslobbyisternes forsøg på at fremstille skovbrug som en naturvenlig arealdisponering, så er sandheden at tømmerproduktion og biodiversitet er yderst vanskelige at kombinere. Arealer, som bruges til tømmerproduktion har ringe værdi for Danmarks biodiversitet og arealer af stor værdi for biodiversiteten har ingen væsentlig forstlig værdi,” siger Rasmus Ejrnæs.
Miljøforskeren peger på, at der ikke er en politisk målsætning for arealreservation til natur i Danmark. Og naturen har det med at tabe i den frie konkurrence om jordkøb.
”I dette Wild West scenarie er det ikke utænkeligt at pensionskassernes entre på markedet vil kunne medføre en højere arealandel til skovbrug og et mindre areal til vild natur,” siger Rasmus Ejrnæs.
Altinget har forsøgt at få en kommentar fra erhvervsminister Simon Kollerup (S), men det er for tidligt i processen, lyder det fra ministeriet.