Debat

Rud Pedersen efter "den sorte Ørsted-dag": Havvindkrisen skal løses politisk, hvis vi skal undgå katastrofen

Mens lave renter og fred i verden lullede os i søvn, må Ørsted-lussingen vække os igen. Vi bryster os tit af, at vi er en lille, åben økonomi, der er agil og omstillingsparat. Det er nu, vi skal bevise, at det ikke er en tom fortælling, skriver Jeppe Thode.

Den sorte Ørsted-dag var blot endnu et varsel om krisen i havvindbranchen. Udviklere forsøger febrilsk at genforhandle eller helt forlade havvindkontrakter, skriver Jeppe Thode.
Den sorte Ørsted-dag var blot endnu et varsel om krisen i havvindbranchen. Udviklere forsøger febrilsk at genforhandle eller helt forlade havvindkontrakter, skriver Jeppe Thode.Foto: Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

30. august fik Ørsted stryg på børsen for en nedskrivning på 5 milliarder kroner.

Samtidig kunne vi læse, at kun ét af tre udbudte havvindarealer i Den Mexicanske Golf kunne tiltrække bud – endda med et prisfald på 94 procent i forhold til sidste års havvindauktion i New York.

Den sorte Ørsted-dag var blot endnu et varsel om krisen i havvindbranchen. Udviklere forsøger febrilsk at genforhandle eller helt forlade havvindkontrakter.

Inden for det sidste år har vi været vidner til, at spanske Iberdrola har ønsket at annullere en elhandelsaftale i den amerikanske delstat Massachusetts, Ørsted har tabt et udbud i delstaten Rhode Island, fordi buddet – der var det eneste – blev fundet for dyrt, og svenske Vattenfall har sat udviklingen af Norfolk-havvindparken i Storbritannien i bero på grund af stigende omkostninger.

De tre projekter ville have tilført 3,5 GW grøn energi til verden.

Inflation og høje renter gør grønne udbud til sorte nitter

Mange udbud og projekteringer er udarbejdet i en verden, der ikke længere eksisterer. På få år er inflationen steget i en grad, der fordyrer projekterne voldsomt.

Det er samtidig blevet dyrt at optage gæld, mens de nye politiske målsætninger skaber et enormt pres på efterspørgslen i hele forsyningskæden fra råvarer og komponenter til drift og vedligehold.

Mange taler om den perfekte storm. Men vi er reelt kun vidne til den indledende brise.

Jeppe Thode
Chef for energi og infrastruktur, Rud Pedersen

Mange taler om den perfekte storm. Men vi er reelt kun vidne til den indledende brise.

Hvis vi ikke løsriver os fra fortidens antagelser om verden, kommer vi til at se virksomheder flytte ud af Europa, tabte arbejdspladser i hundredtusindvis og politiske målsætninger, der aldrig kom videre fra skåltalerne.

Den nye virkelighed presser alle, der satser på at udvide havvindkapaciteten. Det gælder særligt Danmark, der har historisk ambitiøse målsætninger for havvind, hvad angår både timing, kapacitet, bæredygtighed og statens indtjening.

Ambitionerne for statslig profit er særligt giftige for havvindudviklingen. Logikken stammer fra Thor-udbuddet, og virker ekstremt stærk i det politiske og administrative system.

Konsekvensen er, at politikere og embedsmænd er fastlåste i en drømmeverden, hvor havvindudviklingen både er støttefri og en statslig pengemaskine.

Vågn op

Mens lave renter og fred i verden lullede os i søvn, må Ørsted-lussingen vække os igen. Vi skal lægge Thor-logikken i fryseren og ind- og omstille os til den nye virkelighed.

For det første bliver vi nødt til at erkende, at vi ikke løser fremtidens problemer med fortidens løsninger. Udbudsfiaskoen i Den Mexicanske Golf indikerer, at tiden er løbet fra den klassiske auktionsmodel.

Alle aktører er nødt til at læne sig længere ind imod hinanden og navigere i den nye virkelighed. En virkelighed der er markant forandret økonomisk, men så sandelig også politisk.

Jeppe Thode
Chef for energi og infrastruktur, Rud Pedersen

En auktion over havbundsleje efterfulgt af prisaftaler på den producerede elektricitet holder ikke, når offshore-projekter kan tage 10 år at udvikle fra planlægning til drift. Aftaler om strømprisen er forældede, før møllerne producerer elektricitet.

For det andet skal vi åbne diskussionen om, hvordan vi løser havvindkrisen. Det bliver meget dyrere, og det skal vi forberede vælgerne på, så den grønne omstilling ikke mister opbakning i befolkningen.

Ansvaret ligger ikke blot hos politikere og embedsværk, men også hos erhvervslivet, der skal stramme deres fortælling op og positionere sig langt mere konstruktivt og løsningsorienteret i offentligheden.

For det tredje er det politiske system, embedsværket og erhvervslivet nødt til at udvikle en langt større sensitivitet over for hinanden. Alle aktører er nødt til at læne sig længere ind imod hinanden og navigere i den nye virkelighed.

En virkelighed der er markant forandret økonomisk, men så sandelig også politisk.

Katastrofen lurer

Netop nu sidder det danske embedsværk og knokler med de statslige havvindudbud. Derfor vil nyheden om havvindauktionerne i Den Mexicanske Golf skabe hovedpine i det danske system, fordi det manifesterer enhver udbyders værste mareridt: At der slet ingen bud kommer.

Det ville være katastrofalt. Derfor skal politikere og embedsværk skabe en gunstig ramme for investeringer, der tilskynder virksomheder til at deltage i havvindprojekter.

Vi bryster os tit af, at vi er en lille, åben økonomi, der er agil og omstillingsparat. Det er nu, vi skal bevise, at det ikke er en tom fortælling.

Jeppe Thode
Chef for energi og infrastruktur, Rud Pedersen

Det kan omfatte incitamenter og støtte fra myndighederne for at reducere de økonomiske risici og skabe mere forudsigelige investeringsbetingelser. Samtidig skal erhvervslivet være bedre til at bevæge sig fra at tale om krisen til at tale om løsninger på krisen.

Vi bryster os tit af, at vi er en lille, åben økonomi, der er agil og omstillingsparat. Det er nu, vi skal bevise, at det ikke er en tom fortælling.

Det er tværtimod noget, vi udnytter til at forvandle krise til mulighed, så vi kan drive den grønne omstilling fremad i en ny virkelighed.

Vi løser ikke fremtidens problemer med fortidens løsninger.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00