Sådan har Horesta gjort verdensmålene konkrete for restauranter og caféer

Verdensmålene lyder godt på direktionsgangene, men for at de skal give mening på spisesteder og restauranter, har Horesta udviklet en tjekliste, der skal klæde deres medlemmer på til at rykke på verdensmålene.

Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Rasmus Raun Westh

Tilbyd alkoholfrie drinks, opsæt ladestandere til elbiler, og ansæt flygtninge.

Ejer du en café, og gør du de tre ovenstående ting, kan du sætte et flueben (og kun ét) ved forskellige punkter under verdensmål 3, 7 og 10 på brancheorganisationen Horestas inspirationsliste.

”Der er igen tvivl om, at verdensmålene er rigtigt gode på en direktionsgang, hvor man taler om at arbejde med verdensmålene og lave en strategi,” siger miljøchef Mikal Holt Jensen.

Men det er noget andet, når man for eksempel står ved gryderne i restauranternes køkkener. Derfor har Horesta gjort verdensmålene mere konkrete for deres medlemmer i hotel-, restaurant- og turistbranchen.

”Vi prøver at operationalisere det, sådan at folk kan se, hvilke verdensmål de arbejder med,” siger han.

Hvis alle medarbejdere på en restaurant har en overenskomst, kan ejeren altså krydse ’Har overenskomst’ af under Verdensmål 8: Anstændige jobs og økonomisk vækst.

Og når der er plads til forbedring, kan man under hvert enkelt verdensmål på tjeklisten finde mellem 3 og 11 forslag til konkrete handlinger.

Se tjeklisten for verdensmål 8 om anstændige jobs og økonomisk vækst

  • Skaber positiv vækst og flere arbejdspladser
  • Gør tiltag for at sikre, at gæster/ turister ikke overbelaster by og natur
    f.eks. ved at anbefale særlige steder, tidspunkter eller transportformer
  • Ansætter ledige og personer på kanten af arbejdsmarkedet, særligt også
    unge mennesker
  • Udvikler og skaber nye produkter og services
  • Har tiltag for at sikre godt arbejdsmiljø f.eks. medarbejdertilfredsheds-
    undersøgelse
  • Har overenskomst

Kilde: Horesta

Kørestol

For en del af forslagene tilbyder Horesta medlemmerne hjælp til at opnå krydset.

Vil man eksempelvis gøre det bedre på verdensmål 10 om mindre ulighed, kan man forbedre forholdene for blandt andet kørestolsbrugere ved at komme med i mærkeordningen God Adgang.

”Så vil de få en person ud for at tjekke stedet. Man skal sørge for, at en rampe har den rette hældning og måle, hvor brede indgangene er. På den måde kan man for eksempel vide, at der er plads til en lille kørestol, men ikke en stor,” siger Mikal Holt Jensen.

”Det er også vigtigt at oplyse brugeren med funktionsnedsættelse. Hvis man for eksempel kommer fra Aarhus til København som turist, så kan man på forhånd finde ud af, om man kan komme eller ej,” siger han.

Miljømærkning

Blandt de mange indsatsområder inden for de 17 verdensmål arbejder Horesta mest med miljø og bæredygtighed.

”Det er her, vi især kan gøre en forskel. Selvom vi selvfølgelig kan blive bedre, ligger Danmark forholdsvist pænt i forhold til antikorruption, ligeløn og så videre. Men vi er et land, der forbruger meget,” siger Mikal Holt Jensen.

Hvis der bliver booket et stort selskab i morgen, så er det det, der er fokus. Så kommer verdensmålene på et andet tidspunkt.

Mikal Holt Jensen
Miljøchef i Horesta
Sammen med Friluftsrådet har Horesta lanceret certificeringsordningen Green Restaurant, som spisestederne kan komme med i, hvis de lever op til en længere række krav om blandt andet lokale råvarer, energibesparelse og affaldssortering.

Sidstnævnte har Global Compact Network Denmark opfordret restaurationsbranchen til at blive bedre til. Det kan du læse mere om her.

Men det handler også om helt at undgå at producere madaffaldet, siger Mikal Holt Jensen.

”De fleste i vores branche har fokus på madspild på en eller anden måde.”

Omkring 60 procent af madaffald kommer fra madspild, skønner Miljøstyrelsen. Her kan apps som TooGoodToGo hjælpe til at sikre, at mad bliver spist og ikke kasseret – et punkt under verdensmål 12 om ansvarligt forbrug og produktion.

Vælg et fokus

Generelt opfordrer Horesta medlemmerne til at vælge en række fokuspunkter inden for de 17 verdensmål.

Klik på billedet for at se hele tjeklisten

”Det bliver i hvert fald utroværdigt, hvis man siger, at man arbejder med det hele,” siger Mikal Holt Jensen.

Alene det at arbejde med verdensmål er overordnet set nemmere for eksempelvis større restaurantkæder, siger han. For de mindre kan hverdagen nemt tage over.

”Hvis der bliver booket et stort selskab i morgen, så er det det, der er fokus. Så kommer verdensmålene på et andet tidspunkt,” siger Mikal Holt Jensen.

Læs også

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mikal Holt Jensen

Seniorprojektleder, VisitDenmark
merkonom (Niels Brock 1996), kommunikation (CBS)

0:000:00