Analyse af 
Erik Holstein

SF og Enhedslisten brugte 1. maj til at angribe Mette Frederiksens ømme punkt

Mens S-formand Mette Frederiksen forsøgte at stabilisere situationen ved at stå på Arne-pension og lønløft, brugte SF og Enhedslisten 1. maj-talerne til at gå i offensiven i striden om danskernes arbejdstid.

Foto: Claus Fisker, Thomas Traasdahl og Martin Sylvest/Ritzau Scanpix
Erik Holstein

Den efterhånden berømte bryggeriarbejder Arne Juhl var endnu engang omdrejningspunktet på 1. maj.

Da offentligheden først lærte ham at kende, var det som en illustration af Socialdemokratiets supervåben op til valget i 2019: retten til at gå tidligere på pension for folk, der har været særlig længe på arbejdsmarkedet.

1. maj sidste år kunne man så se Arne ved Enhedslistens telt i Fælledparken i en situation, hvor SVM-regeringen arbejdede med et upopulært forslag om drastisk at forringe seniorpensionen.

SF og Enhedslisten angreb socialdemokraterne på det deres ømme punkt i forhold til fagbevægelsen

Erik Holstein
Politisk kommentator

I år var Arne Juhl så tilbage hos socialdemokraterne og igen omdrejningspunktet i S-formand Mette Frederiksens tale i Haderslev.

Her stod han som det lyslevende eksempel på, at Socialdemokratiet faktisk fik leveret på løftet om tidligere pension til en gruppe af lønmodtagerne.

"Kære Arne: Efter 48 år på arbejdsmarkedet. I dag på denne 1. maj. Arne: Nu blev det din tur," lød det fra statsministeren, der dermed med en vis effekt fik givet Arne en sidste tur i manegen.

Lønløftet resultat af kamp

Arne-pensionen blev vedtaget i en tid, hvor Socialdemokratiet stod helt anderledes stærkt – ikke mindst blandt arbejdervælgerne, som i stort tal er flygtet fra partiet i kølvandet på likvideringen af store bededag og det nu skrottede forslag om at forringe seniorpensionen.

Læs også

Men fra talerstolen i Haderslev kæmpede Mette Frederiksen energisk for at fremhæve de elementer af SVM-regeringens politik, der er til fordel for arbejderne. Hun slog især på to ting foruden Arne-pensionen: lønløftet til udvalgte medarbejdergrupper i velfærdssamfundet og regeringens fokus på den praktiske skole.

"Socialdemokratiet gik til valg på et lønløft til vigtige medarbejdere i vores velfærdssamfund. Ikke fordi at andre grupper ikke er vigtige. Men fordi, der er nogle, der fortjener en større anerkendelse. Også ved at få lidt mere til sig selv," sagde hun og fortsatte:

"Lige præcis her i maj udbetales de første penge fra de tre milliarder i lønløftet for første gang. Et lønløft vi gik til valg på. Et lønløft der nu er virkelighed."

Enhedslisten har drastisk øget andelen af arbejderstemmer det seneste år, og det er præcis, hvad Pelle Dragsted har satset på

Erik Holstein
Politisk kommentator

Det tredje ben i Mette Frederiksens tale var ændringen af uddannelsessystemet. En højere prioritering af erhvervsuddannelserne, der i mange år er blevet udsultet, og en nedskæring af nogle af universitetsuddannelserne. Fulgt op af en ændring af folkeskolen i en mere praktisk retning. Alt sammen noget, der falder i god jord hos FH-fagbevægelsen - og som længe har stået på ønskesedlen.

Mette Frederiksen opsummerede det på denne måde: "Arne-pensionen er på plads. Lønløftet er på plads. Nu skal vi sikre et stærkere uddannelsessystem."

Alt i alt var S-formandens tale skruet så godt sammen, som den kunne være i den meget pressede situation, Socialdemokratiet står i.

Mette Frederiksen gjorde, hvad hun kunne denne 1. maj – og hun bakkede endda på sine tidligere udtalelser om, at "det ikke er sikkert, man skal blive ved at gå hjem klokken 16 fra samlebåndet".

Det var en defensiv øvelse i en situation, hvor Socialdemokratiet står på et lavpunkt i Mette Frederiksens formandstid.

"Fløjter hun aldrig af?"

Både SF og Enhedslisten er derimod i fremgang og kunne gå offensivt til værks.

Læs også

De to partier benyttede lejligheden til at fremsætte et fælles forslag om at afsætte en milliard kroner ekstra til at forbedre vilkårene for tidlig pension:

"Da vi aftalte retten til tidlig pension, troede man, at 29.000 ville bruge den. Men det viste sig kun at være 12.000 personer. Det er et vink med en vognstang om, at kriterierne er for strenge eller ydelsen for ringe," lød det fra den fremadstormende SF-formand Pia Olsen Dyhr.

SF og Enhedslisten vil nu fremrykke det planlagte eftersyn med ordningerne allerede til i år.

Både SF og Enhedslisten angreb ligeledes socialdemokraterne på det deres ømme punkt i forhold til fagbevægelsen: nemlig diskussionen om, hvor meget danskerne skal arbejde:

"Dem, der har været længst på arbejdsmarkedet og haft hårde jobs, de spejder efter dommeren og tænker: Fløjter hun aldrig af? Der kan da ikke blive ved med at blive lagt ekstra minutter på?" lød det fra SF-formanden

Enhedslisten vinder frem

Enhedslistens Pelle Dragsted holdt sin første 1. maj-tale som politisk leder af Enhedslisten, og der blev som ventet langet ud efter den socialdemokratiske formand:

"Kære Mette Frederiksen. Danske lønmodtagere skal ikke knokle mere og se mindre til deres familie. Som du vist selv har formuleret det: Glem det!"

Læs også

Enhedslisten har drastisk øget andelen af arbejderstemmer det seneste år, og det er præcis, hvad Pelle Dragsted har satset på.

Hans 1. maj-tale var da også en meget klassisk 1. maj-tale fra den yderste venstrefløj. Dragsted benyttede lige lejligheden til at minde om, at det lønløft til offentligt ansatte, Mette Frederiksen bryster sig af, ikke var groet i socialdemokraternes have:

"Vi har lige – langt om længe – fået lønløft til sosuerne, pædagogerne, sygeplejersker og andre af velfærdens helte. Er der nogen her, der tror, at det skete, fordi Mette Frederiksen pludselig blev varm om hjertet?" sagde han og fortsatte:

"Efter at de i årevis har sagt, at det var helt umuligt med et lønløft til lavtlønnede i velfærden. At det var i strid med den danske model. At der ikke var råd. Eller efter de prøvede at slippe af sted med betaling i honninghjerter. Er der nogen, der tror, at Mette Frederiksen og flertallet så pludselig så lyset? Nej, vel? Lønløftet lykkedes kun, fordi der blev kæmpet. Fordi der blev strejket. Fordi der blev demonstreret," lød det fra Dragsted.

Enhedslistens frontfigur leverede en stærk  tale, der også havde en kindhest til den excentriske mangemilliardær Elon Musk, som er kendt for sin modvilje mod overenskomster og fagforeninger.

1. maj-talerne er ofte meget lettere for venstrefløjen end for socialdemokraterne, men i år var det mere udpræget end længe.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mette Frederiksen

Statsminister, MF, partiformand (S)
master i afrikastudier (Københavns Uni. 2009), ba.scient.adm. i samfundsfag (Aalborg Uni. 2007)

Pia Olsen Dyhr

Partiformand (SF), MF
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2010)

Pelle Dragsted

Politisk ordfører, MF (EL)
BA i historie (Københavns Uni. 2001), master i retorik og formidling (Aarhus Uni. 2016)









0:000:00