Debat

Retten til Liv: Ny abortaftale understreger ny kynisme over for synet på menneskeliv

En af grundpillerne i demokratiet er, at mennesker har lige ret til at være her – ufødt eller ej. Alligevel har politikerne med den nye abortaftale frataget den ufødte pladsen som 'et menneske som os andre’, skriver Kerstin Hoffmann.

Der er en rettighedskonflikt i
abortspørgsmålet mellem kvindens ret over egen krop og livsplanlægning og
fosterets ret til beskyttelse, skriver&nbsp;<a target="" rel="">Kerstin Hoffmann.</a>
Der er en rettighedskonflikt i abortspørgsmålet mellem kvindens ret over egen krop og livsplanlægning og fosterets ret til beskyttelse, skriver Kerstin Hoffmann.Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Knapt er blækket tørret på regeringens aftalepapir om at hæve abortgrænsen til 18. uge, før det politiske pres fra aftalepapirets yngre bagland for en endnu højere abortgrænse sættes ind.

Ved at tage udgangspunkt i de argumenter den nye abortaftale er båret af - at der ikke er sundhedsfaglig begrundelse for at bevare en tidlig abortgrænse, og at kvinder skal gives fuld selvbestemmelse - appellerer en række unge politikere til, at man tager skridtet fuldt ud og fjerner abortnævnet helt.

Uden rigtig at tage stilling til det har man frataget den ufødte pladsen som 'et menneske som os andre'.

Kerstin Hoffmann
Kommunikationssekretær i Retten til Liv

"Vi mener ikke, at nogen som helst kvinder skal igennem et abortnævn, hvor fremmede mennesker skal tage stilling til en så vidtgående ting, som hvorvidt man skal have et barn," lyder det fra to unge i Berlingske.

"Hvorfor har vi ikke tillid til, at kvinden eller familien selv er i stand til at træffe denne beslutning, uanset årsagen?" argumenteres det fra to andre på altinget.dk.

Begge reaktioner er også nøjagtig som den nye abortaftale karakteriseret ved, at det ufødte menneske, der endnu befinder sig livmoderens varme, ikke spiller den mindste rolle i overvejelserne.

Læs også

Grundpillerne i vores demokrati

Den ny abortaftale har cementeret en ny kynisme.

I Danmark har vi lovgivning, der beskytter børn imod fysisk afstraffelse, vold og overgreb. Det er ikke, fordi vi ikke har tillid til forældre og deres omsorg for deres børn. Det er alene, fordi disse børn har samme selvfølgelige krav på beskyttelse som enhver voksen.

Vi diskriminerer ikke mennesker, fordi de er små.

Det er en af grundpillerne i vores demokrati, at alle mennesker har samme ret til liv og sikkerhed på tværs af hudfarve, køn, størrelse, evner, helbred - styrker og svagheder.

Men disse værdier er bid for bid blevet udhulet i den danske abortlovgivning. Uden rigtig at tage stilling til det har man frataget den ufødte pladsen som 'et menneske som os andre'.

Læs også

Etisk Råd, som de folkevalgte i stor grad har deponeret deres etiske samvittighed hos, pegede i sin udtalelse på levedygtigheden (cirka uge 22) som det tidspunkt, hvor fosteret har krav på samfundets beskyttelse. Men rådet indrømmede samtidig blankt, at det er "uklart, hvorfor fosterets evne til at overleve uden for livmoderen ændrer dets etiske status radikalt"*.

Vurderingen er ikke overbevisende. Vi er jo alle i ethvert livsstadie – nøjagtig som i fostertilværelsen – afhængige af beskyttende omgivelser og næring for at kunne overleve. Og desuden: Hvordan kan et menneskes rettigheder afhænge af noget så variabelt som aktuel fødselsteknologi?

Fuldgyldige medlemmer af familien
Der er en klar rettighedskonflikt i abortspørgsmålet mellem kvindens ret over egen krop og livsplanlægning og fosterets ret til beskyttelse. Men selvom retten over egen krop er basal og vigtig, så inkluderer den ikke for nogen af os retten til at tage et andet menneskes liv. Vi kan derfor ikke komme uden om spørgsmålet: Hvem er det lille menneske, der bliver dræbt i en abort?

Jeg vil gerne argumentere for, at det, der definerer fødte mennesker som ligeværdige, er en iboende værdighed, som ufødte også har del i helt fra begyndelsen. De ufødte er fuldgyldige medlemmer af den menneskelige familie. De er bare små!

Retten til Liv arbejder for at ændre danskernes holdninger og dansk lovgivning, så ufødte og fødte anerkendes med samme menneskeværd og samme lige ret til livet.

I et sådant samfund beskytter loven de små, de sårbare og de svage. I et sådant samfund finder man andre løsninger end abort, når en fremtid med et barn ser uoverskuelig ud. I et sådant samfund beskyttes kvinders lige muligheder i fællesskabet, også når de bærer det nye liv. I et sådant samfund er der ingen abortlov – for alle mennesker har samme lige ret til at være her.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00