Moderaterne forventer aftale om organdonation inden sommer: "Vi skal gøre mere politisk"
Det er Moderaternes klare forventning, at der inden sommer er sket noget på organdonationsområdet. Moderaterne ønsker at ændre den danske model for organdonation. Sundhedsministeren oplyser, at der er en række initiativer på vej.
Peter Ingemann Nielsen
JournalistFor 10 måneder siden lovede sundhedsminister Sophie Løhde (V), at organdonationsområdet ikke er en "sovepude eller en syltekrukke" for regeringen.
Siden da har Sundhedsstyrelsen indført et nyt dødskriterium for organdonation, så der fremover er et større antal organer, der kan udtages.
Men politisk er der ikke sket noget.
Det kan dog snart ændre sig, lyder det fra Moderaternes politiske ordfører, Monika Rubin.
"Hver gang man taler om organdonation, er der flere, der tilmelder sig. Men det er klart, at vi skal gøre mere politisk. Og det, har jeg en god fornemmelse om, kommer til at ske i den her folketingsperiode – altså inden sommer," siger hun.
At der er gået knap et år, siden organdonation sidst var et tema i folketingssalen, er ikke et problem, understreger Monika Rubin.
"Det er vigtigt, at det ikke går for hurtigt. Hvis det gik alt for hurtigt, og det blev trukket ned over hovedet på både folketingsmedlemmer fra regeringspartierne og oppositionen, er jeg nervøs for, at det kunne skabe en offentlig debat, som ville ødelægge organdonationssagen," siger hun og fortsætter:
"Ved de her etiske sundhedsfaglige sager skal man balancere det, så man ikke får ødelagt noget ved, at debatten udvikler sig for sort-hvidt. Nuancerne er sindssygt vigtige i de her debatter. Man skal give processen tid."
Nye initiativer på vej
Ifølge Altingets oplysninger arbejdes der på en ny handlingsplan for organdonation, som både vil berøre, hvilken samtykkemodel for organdonation Danmark skal have, og hvordan en styrket informationsindsats skal få flere til at tage stilling.
Vi har bestemt ikke slækket på ambitioner på organdonationsområdet, som vi skal have styrket, så endnu flere kan få en ny nyre eller et andet organ, der kan redde deres liv.
Sophie Løhde
Sundhedsminister
I et skriftligt svar til Altinget oplyser sundhedsminister Sophie Løhde (V), at der arbejdes på sagen.
"Vi har bestemt ikke slækket på ambitioner på organdonationsområdet, som vi skal have styrket, så endnu flere kan få en ny nyre eller et andet organ, der kan redde deres liv," skriver Sophie Løhde og fortsætter:
"Sidste år gik vi i gang med at indføre donation efter cirkulatorisk død, og det forventes at øge antallet af donorer markant. Og i øjeblikket arbejder vi også med en række andre initiativer."
Antallet af donorer blev øget i 2023, hvor der var i alt 113 afdøde organdonorer i Danmark. Året før var tallet 84 ifølge Dansk Center for Organdonation.
Særligt modellen for organdonation er ofte til debat. I Danmark opererer man med aktivt tilvalg – det vil sige, at man som borger selv skal melde sig som organdonor. Andre europæiske lande opererer med aktivt fravalg, hvor borgerne automatisk er organdonorer, medmindre de har sagt nej.
Sundhedsministeren har tidligere givet udtryk for, at hun går ind for en blød variant af sidstnævnte ordning. Det betyder for eksempel, at pårørende har det sidste ord i de tilfælde, hvor der ikke er taget aktiv stilling.
Samme model går Moderaterne ind for, forklarer Monika Rubin.
"Regeringen skal danne sin position på det her. Men i Moderaterne går vi ind for det aktive fravalg i den bløde model," siger den politiske ordfører og tilføjer:
"Men hovedmålet er at få flere til at tage stilling. Jo flere vi kan få til at tage stilling, jo lettere er det også for både personalet og de pårørende. Vi ved fra undersøgelser, at rigtig mange gerne vil være organdonorer, men som ikke får meldt sig til."
Monika Rubin understreger, at debatten om organdonation ikke kun må blive en debat for eller imod en bestemt model.
"Det er meget vigtigt, at vi ikke skader organdonationssagen ved en eller anden simplificeret debat i det offentlige rum," siger hun.