18. juni: Anne-Marie Meldgaard

EU-STAFET: Europaudvalgets formand Anne-Marie Meldgaard modtog Altingets EU-stafet. Læs blandt andet her, hvorfor Europaudvalget er så vigtigt, og i hvilken retning udvalgets formand ser EU bevæge sig.
Foto: socialdemokraterne.dk
Morten Øyen

Det blev formanden for Folketingets Europaudvalg, Anne-Marie Meldgaard, som modtog stafetten fra Niels Helveg Petersen.

Anne-Marie Meldgaard er uddannet merkonom i personaleadministration i 1981 og har arbejdet i Told- og Skattevæsenet i både Esbjerg og Århus. Anne-Marie har siddet i Folketinget siden 12. december 1990 og er Socialdemokraternes kandidat i Århus Syd, Østjyllands Storkreds.

Hun har i sin tid i Folketinget beklædt flere ordførerposter, og overtog i 2009 den tunge og indflydelsesrige post som formand for Europaudvalget efter Svend Auken.

Hvad er din holdning til EU?

"Min holdning er meget positiv. Den er blevet mere positiv med årene, hvor jeg har kunnet se, at det nytter noget, at vi står sammen i Europa, og at fællesskabet har indflydelse på frihed og fred rundt om i verden."

Hvad ser du som henholdsvis EU's største succes og største fiasko?

"Nogle af de største succeser er udvidelsen af EU, så er der 27 lande i dag. Det hænger godt sammen med den tilgang, jeg har haft til fred og frihed, altså grænsefrihed og åbne demokratier. Vi har styrket demokratier i en masse lande ad den vej. En af fiaskoerne er, at man ikke har haft øjnene åbne for at styre økonomien i EU."

Hvorfor er det vigtigt med Europaudvalget i Folketinget?

"Det er vigtigt i forhold til nærhedsprincippet. Europaudvalget er unikt i forhold til andre lande. Det er der, man giver mandat til ministre og Danmarks holdninger, når vi forhandler i EU. Og så er det vagthunden i forhold til at se regeringen over skulderen. Jeg synes, det er meget vigtigt."

Hvad betyder det at EU-sager i fremtiden også skal behandles i fagudvalgene?

"Det har jo været min kæphest og målsætning som formand for udvalget, at vi skulle have fagudvalgene til at engagere sig mere i EU-spørgsmål, ikke mindst fordi de rejste sager behandles mere grundigt i fagudvalgene, så man forpligter fagudvalgene til at komme med en indstilling til Europaudvalget, inden man giver mandat. Det er også meningen at samråd o.l. skal være afklaret i fagudvalgene, hvor de så får mulighed for at forelægge det for Europaudvalget."

Hvad ser du som fordelen ved den praksis?

"Både at man har ejerskab og tager ansvar i fagudvalgene for de politiske mandater, som gives fra Europaudvalget. Alle fagudvalg får en mulighed for at blive repræsenteret - det er jo ikke alle fagudvalg, der har medlemmer i Europaudvalget i dag. Det kan styrke mandatgivningen på et højere fagligt niveau."

Hvilken retninger ser du EU bevæge sig i?

"Hvis vi ser bort fra krisen, så synes jeg, at EU bevæger sig imod at tale med en stemme i mange af de store sager. Det er vigtigt, at EU står sammen overfor nationer som eksempelvis USA og Kina."

Ser du gerne, at EU spiller en endnu større rolle i dag?

"Ja, det gør jeg på mange områder i forhold til verdensfreden, udviklingslandene og så til at blive en endnu større metropol i forhold til forskning og uddannelse og i den sammenhæng også eksport."

Hvad er det meste interessant i EU for tiden?

"Det er helt klart den økonomiske genopretning og EU's nye udenrigstjeneste, hvor vi skal etabelere EU's rolle i forhold til USA og Kina. Vi skal på det udenrigspolitiske område tale med en stemme. I forhold til Danmark er det meget interessant, at vi bliver formandsland i 2012. Det er jo et utroligt interessant forløb omkring EU's budgetter og hele støtteordningen."

Følg med i Altingets EU-stafet næste fredag, og se, hvem der modtager stafetten fra Anne-Marie Meldgaard.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Anne-Marie Meldgaard

Fhv. MF (S), fhv. formand, Europa-Nævnet
told-og skattefoged

Niels Helveg Petersen

Fhv. udenrigsminister (R), MF og politisk leder
cand.jur. (Københavns Uni. 1965)

0:000:00