Europas lokale link

EU-DAGBOG: EU er med til at sætte dagsordenen for kommunerne og dermed også for danskernes hverdag. Formand for den danske delegation i regionsudvalget Jan Boye sætter sit præg på den lokale debat i EU og giver miljøpolitik et lokalt fingeraftryk.
Foto: KL

Det fylder i min hverdag af den simple grund, at de to ting ikke kan adskilles - det er EU, der sætter langt de fleste rammer for det kommunale arbejde.

Jan Boye
Medlem af EU's regionsudvalg
Af Jan Boye,
rådmand i Odense Kommune samt formand for KL's Internationale udvalg og den danske delegation i Regionsudvalget

Mit naturlige politiske udgangspunkt er Odense, hvor jeg er by- og kulturrådmand. Men selvom min hverdag ikke foregår i Bruxelles, betyder det ikke, at EU ikke fylder i min hverdag. Tværtimod.

Det fylder i min hverdag af den simple grund, at de to ting ikke kan adskilles - det er EU, der sætter langt de fleste rammer for det kommunale arbejde. Faktisk har de nyeste undersøgelser peget på, at hele 60 procent af den kommunale dagsorden påvirkes af EU. På nogle områder er det endda mere end 70 procent!

Europa-Parlamentet og Kommissionen er med til at sætte dagsordenen for kommunerne og dermed også for borgernes hverdag. Miljø, forsyningspligtydelser, offentlige udbud og arbejdsmarked er alle eksempler på områder, hvor beslutningerne fra Bruxelles bliver ført ud i livet af kommunerne.

Kommunal ekspertise
Derfor arbejder KL for, at den viden og ekspertise, kommunerne besidder, kanaliseres til Bruxelles, så de nye tiltag svarer til borgernes behov. Dette arbejde foregår bl.a. i regionsudvalget, som er EU's rådgivende forsamling for kommuner og regioner.

Her er jeg formand for den danske delegation, og jeg har netop været til plenarforsamling i Bruxelles, hvor der var flere spændende sager på dagsordenen. Vi løste en principiel sag om, hvorvidt regionsudvalget forsat skal afspejle et bredt udsnit af kommuner og regioner i EU eller blive til en eksklusiv klub for de større regioner.

Efter en langvarig lobbyproces sikrede vi de mindre landes sejr, så vi fortsat kan forsvare de danske kommunale interesser stærkest muligt.

Kamp for miljøet
Vi har også afgivet vores bud på den fremtidige miljøpolitik. Fra dansk side ønskede vi at pointere, at vi skal have et højt niveau af miljøbeskyttelse. Vi skal være ambitiøse, men samtidig realistiske. EU skal komme med de overordnede rammer, give os værktøjer og metoder. Men det er vigtigt, at fællesskabet ikke detailstyrer. Kommunerne skal have råderum og frihed til at finde de rette lokale løsninger, så de kan levere den bedst mulige service til borgerne. Det har vi sikret i denne sag.

Disse positive resultater bunder i et grundigt forarbejde. I KL har vi på forhånd behandlet og prioriteret sagerne politisk, så vi kan optimere KL's interessevaretagelse i EU-systemet. En del af dette forarbejde er også at gøre de danske medlemmer af Europa-Parlamentet opmærksomme på de danske kommuners europæiske mærkesager.

Ligeledes har vi arrangeret, at klimakommissær Connie Hedegaard debatterer vigtige EU-spørgsmål med kommunernes repræsentanter på KL's internationale konference.

EU's lokale betydning
Når vi taler om Bruxelles og de overordnede EU-sager, kan de virke langt fra den virkelighed, borgerne møder i kommunerne. Men ikke desto mindre har EU stor betydning for den lokale hverdag.

Derfor er det vigtigt, at kommunerne inddrages, da de er det niveau, der er tættest på borgerne. Som lokal, folkevalgt repræsentant i EU, er jeg sammen med mine kollegaer med til at skabe et link mellem EU og borgerne.

De tiltag, der kommer fra Bruxelles, får dermed et kommunalt fingeraftryk, som gør det muligt, at vi lokalt forsat kan yde et godt stykke arbejde. Så for mig at se er arbejdet i EU en naturlig forlængelse af mit arbejde i kommunen.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jan Boye

Fhv. Borgmester (K), Odense Kommune
cand.med. (1994)

0:000:00