Fornyet fokus på klimasplid

SAMRÅD: Klima- og energiminister Lykke Friis (V) bliver nu kaldt i samråd om regeringens interne uenigheder omkring EU's klimamål.
Klima- og energiminister Lykke Friis (V) skal i et samråd forklare regeringens klimauenigheder.
Klima- og energiminister Lykke Friis (V) skal i et samråd forklare regeringens klimauenigheder.Foto: Anders Birch
Ida Skytte
Fakta

Det sagde Lykke Friis blandt andet under forespørgselsdebatten den 26. januar:

"Jeg kan bekræfte over for fru Mette Gjerskov, at Danmark arbejder intenst for, at EU melder så ambitiøst ud som muligt. Jeg kan sågar sige - det kan være, at det var et brud på spillereglerne, det skal jeg ikke kunne sige - at jeg til det uformelle møde, jeg deltog i i Sevilla, citerede Bon Jovi, som jo var dem, der spillede afslutningsmelodien, da man fejrede 20 året for Berlinmurens fald i Berlin. Og de havde jo altså følgende sang: We weren't born to follow - vi var altså ikke født til bare at følge efter nogen. Og jeg plæderede for, at det sådan set godt kunne gå hen og blive EU's uformelle slagsang. Så ja, det arbejder vi for.

Men jeg må også sige til fru Mette Gjerskov, at debatten i EU altså ikke er der, hvor vi hører lande, der siger: Nu skal vi gå til 30 pct. uden betingelser. Jeg har faktisk ikke hørt ét land, der har plæderet for det, og det har Danmark jo heller ikke gjort. Det, der har været debat om, har været, hvordan man skulle kommunikere om sin politik, altså om man skulle opretholde den nuværende kommunikationsform, der siger, at vi bliver på de 20 pct. og laver en fodnote, der siger, at vi går til 30 pct. under de her bestemte forudsætninger. Eller man kunne vende det om, så man altså starter med at sige: Jamen vi vil gå til 30 pct. Og så laver vi i fodnoten en præcisering af, at vi bliver på 20 pct., hvis ikke andre lande kommer med lignende tiltag."


Kilde: www.ft.dk

Uenigheden mellem regeringspartierne omkring EU's klimamål er igen blusset op. Det får nu Enhedslistens klimaordfører, Per Clausen, til at kalde klima- og energiminister Lykke Friis (V) i samråd.

Det sker, efter at Berlingske Tidende har beskrevet, hvordan Venstres ordfører advarer imod, at EU går fra 20 til 30 procents CO2-reduktionsmål, mens den konservative ordfører fortsat gerne så, at EU går til 30 procent.

"Den splittelse blandt regeringspartierne, som nu er afsløret, forklarer den passive linje, som VKO-flertallet vedtog i Folketinget i sidste uge," siger Per Clausen.

Dokumentation
Per Clausens samrådsspørgsmål:

"Ministeren bedes redegøre for, hvilke initiativer hun vil tage, efter at det står klart, at tilbagemeldingerne til FN efter klimatopmødet vil føre til temperaturstigninger på over tre grader i stedet for de to grader, der er politisk enighed om er målet."

"Ministeren bedes oplyse, om hun stadig mener, at EU bør øge sit tilbud om reduktion af CO2-udslippet til 30 procent, eller hun er enig med Venstres energiordfører, som har afvist dette."


Altinget logoEU
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget eu kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00