Trine Pertou Mach
svarer
Lars Løkke Rasmussen

Hvad mener ministeren om, at Spanien nu som det andet europæiske land har tilsluttet sig Sydafrikas sag ved Den Internationale Domstol med anklage mod Israel for folkedrab?

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

§20-spørgsmål 1039

Hvad mener ministeren om, at Spanien nu som det andet europæiske land har tilsluttet sig Sydafrikas sag ved Den Internationale Domstol med anklage mod Israel for folkedrab, ifølge den spanske udenrigsminister grundet Spaniens forpligtelse til international lov og ønske om at få stoppet krigen, og giver det anledning til for den danske regering at træffe samme beslutning?
Skriftlig begrundelse:
Der henvises til bl.a. artiklen »Spanien stiller sig bag anklage om folkedrab i Gaza« bragt den 6. juni 2024 på kristeligt-dagblad.dk.

Svar fra onsdag den 12. juni 2024

Sydafrika har anlagt sag mod Israel ved Den Internationale Domstol (ICJ) for brud på FN’s folkedrabskonvention (konvention af 9. december 1948 om forebyggelse af og straf for folkedrab). Ved ICJ gør Sydafrika gældende, at Israel har overtrådt sine forpligtelser gennem handlinger begået mod palæstinensere i Gaza, herunder at Israel ikke har iagttaget sine forpligtelser til at forebygge folkedrab.

ICJ har udstedt tre kendelser med foreløbige foranstaltninger mod Israel senest den 24. maj 2024, hvor Domstolen har beordret Israel til at standse sit militære offensiv i Rafah og understreget, at Israel skal sikre at tilstrækkelig nødhjælp og madforsyninger kommer ind i Gaza. Regeringen har både bilateralt og sammen med EU opfordret Israel til at efterleve Domstolens bindende afgørelser. Regeringen forventer, at Israel efterlever kendelserne.

Danmark intervenerer relativt sjældent i sager ved ICJ. Der er endnu ikke fra dansk side taget stilling til, hvorvidt Danmark skal intervenere i den foreliggende sag.

Der ses i øvrigt ikke at være en generel retlig forpligtelse for tredjelande til at intervenere i sager for ICJ, herunder heller ikke en pligt til at intervenere i sagen Sydafrika mod Israel.

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024