Hård kamp i vente for at bevare korte flekslån

BOLIGLÅN: Danmark får svært ved at overbevise de andre EU-lande om at lempe på Basel-komiteens anbefalinger, som truer de korte flekslån. Vi har ingen naturlige alliancepartnere, siger ekspert.
De korte flekslån kan om få år være fortid som følge af nye EU-regler.
De korte flekslån kan om få år være fortid som følge af nye EU-regler. Foto: Colourbox
Jørgen Skadhede

Den er bestemt ikke hjemme. Det bliver en kamp fra hus til hus. Men der er meget af dette, som kommer til debat, og med hensyn til stabil funding har vi medløb til at problematisere anbefalingerne.

Ane Arnth Jensen
Direktør i Realkreditrådet
Danmark får svært ved at bevare de korte flekslån, fordi vi ikke har nogen naturlige alliancepartnere blandt de andre EU-lande.

Det vurderer en af landets førende forskere i boligøkonomi, lektor Morten Skak fra Syddansk Universitet.

"Jeg tror det bliver svært, for jeg kan ikke se de oplagte alliancepartnere for Danmark, fordi det danske realkreditsystem er så unikt. Derfor har udlandet ikke den helt store forståelse for dets kvaliteter, og de udenlandske banker opfatter det nok som en konkurrence, de ikke er interesseret i," siger Morten Skak til Altinget.dk.

EU barsler i øjeblikket med nye skrappe krav til kapitaldækning på realkreditlån på baggrund af en række anbefalinger fra Basel-komiteen. Hensigten er at tøjle de finansielle institutioners risikovillighed, så følgerne af en fremtidig finanskrise bliver mindre dramatiske.

0:000:00