DF: Sverigedemokraterna har fået ryddet op

INTERVIEW: Hele ledelsen af Sverigedemokraterna var til møde på Pia Kjærsgaards kontor, umiddelbart før hun gik ind i den svenske valgkamp. DF kan få problemer, hvis SD ikke har fået renset tilstrækkeligt ud i egne rækker.
For  Sverigedemokraternas leder Jimmie Åkesson var det et ubetinget scoop at få opbakning fra Pia Kjærsgaard. For DF er alliancen til gengæld lidt af en satsning.
For Sverigedemokraternas leder Jimmie Åkesson var det et ubetinget scoop at få opbakning fra Pia Kjærsgaard. For DF er alliancen til gengæld lidt af en satsning.
Erik Holstein

Man kan aldrig gardere sig fuldstændigt. Men i det store og hele er det vores opfattelse, at Sverigedemokraterna er blevet et pænt parti med en pæn ledelse, der har styr på tingene.

Søren Espersen
Udenrigsordfører
Fakta
 

Sverigedemokraterna blev dannet i 1988 i Stockholm og har sine rødder i "Bevara Sverige Svensk" bevægelsen. I 1995 foretog partiet en omstrukturering og ekskluderede i den forbindelse flere nynazister og højreekstremister, som ellers havde meldt sig ind i partiet.

Sverigedemokraterna er vokset støt, og SD er det tredjestørste parti i Landskrona med 12 ud af 51 pladser. Partiet opgav i 2010 sit medlemstal til at være 4571, hvilket er 26 pct. mere end i 2009.

SD har ofte klaget over, at flere medier øver censur imod partiet. Der er også eksempler på, at partiets medlemmer bliver fyret fra jobbet på grund af deres politiske overbevisning. Nogle medlemmer har oplevet voldelige overfald, senest et par meget brutale overfald under valgkampen.

Den borgerlige svenske statsminister Fredrik Reinfeldt har afholdt sig fra at tage entydigt afstand fra de voldelige angreb på Sverigedemokraternas kandidater.

Højreekstremisme er i dag eksklusionsgrundlag hos Sverigedemokraterna. Ikke desto mindre kom partiets leder i heftig modvind i foråret 2009, da han blev afsløret i at synge hadefulde politiske sange sammen med ungdomsorganisationen på bedugget en tur til Tallinn. En af sangene gjorde grin med mordet på Oluf Palme - og havde blandt andet denne sekvens: "Lisbeth (Palme) så pistolen blinke. Bang, bang, bang, så var Lisbeth enke."

Sverigedemokraternas politiske mål er først og fremmest at bremse indvandringen i Sverige og få assimileret svenske indvandrere. Derudover vil partiet forøge alderdomspensionen og have hårdere straffe for voldsforbrydelser.

 


Kilde: Altinget.dk

Da DF-formand Pia Kjærsgaard i sidste weekend tordnede mod den svenske elite på et møde arrangeret af Sverigedemokraterna (SD), var der tale om et eklatant brud på den kurs, Dansk Folkeparti har fulgt siden starten for 15 år siden.

DF havde nemlig hidtil afvist at blive associeret med partier i andre lande - ikke mindst for at undgå at skulle stå til regnskab for landsbytosser og ekstremister i udenlandske søsterpartier. Med den direkte støtte til Sverigedemokraterna tager DF nu en kalkuleret risiko, men det sker først efter et grundigt forarbejde. Det fortæller DF's udenrigsordfører Søren Espersen, der har stået for kontakten til Sverigedemokraterna - og anbefalet Pia Kjærsgaard at tage springet over Sundet.

"Sverigedemokraterna har altid gerne ville have samarbejde med os, men det var vi ikke interesserede i dengang. Nu har vi fulgt dem grundigt gennem det sidste halvandet år, og det er vores indtryk, at Sverigedemokraterna har fået ryddet op i egne rækker. Det er en betingelse for, at vi ville have noget som helst med dem at gøre," siger Søren Espersen.

Dokumentation

Sørens Espersens østrigske mareridt
Dansk Folkepartis internationale éntre faldt ikke heldigt ud.
Det var tilbage i år 2000, da den danske regering på tilsluttede sig EU-sanktioner mod Østrig som en reaktion på, at Jörg Haiders højreradikale Frihedsparti var blevet optaget i den østrigske regering.

Søren Espersen, der dengang var Dansk Folkepartis pressechef, havde i forvejen arrangeret en rejse til Østrig, hvor Pia Kjærsgaard skulle mødes med lederen af EU's anti-racisme center, Beate Winkler. Det omstridte antiracisme-center havde i skarpe vendinger kritiseret DF.

Men da EU netop på det tidspunkt iværksatte boykotten af den nye østrigske regering, fik Søren Espersen en idé:
"Jeg foreslog, at vi benyttede lejligheden til at mødes med regeringen dernede for på den måde at udtrykke støtte til østrigernes demokratiske valg, som EU ikke respekterede. Så vi bad det danske udenrigsministerium om at arrangere et møde mellem os og den østrigske regering - og fik at vide, at det godt kunne lade sig gøre," fortæller Søren Espersen.

I august 2000 tog han af sted sammen Pia Kjærsgaaard, Kristian Thulesen Dahl og Mogens Camre på en tur, der havde enorm bevågenhed i medierne. Som pressechef var Espersen godt tilfreds - lige indtil DF-holdet landede i Wien: 

"I lufthavnen blev vi mødt af en irriterende Jens Nauntofte (fra DR), der kunne meddele os, at den østrigske regering alligevel ikke ville mødes med os. Det var et totalt anti-klimaks," sige Espersen, der tilføjer, at DF ikke følte sig beslægtet med Haiders Frihedsparti:

"Vores rejse var ikke ment som en støtte til Haider, men udelukkende som en støtte til Østrig mod EU. Men nu hed det sig pludselig, at vi var så ekstreme, at ikke engang Haider ville mødes med os. Det skadede vores image i lang tid frem." 

Pia Kjærsgaard mødtes som planlagt med Beate Winkler og havde en udmærket, skarp debat med hende. Det brugte Dansk Folkeparti dengang som et figenblad, men i dag er Espersen ikke bange for at erkende, at turen var en regulær fiasko:

"Da den østrigske regering alligevel ikke ville modtage os, fik vi en masse tid i overskud i Wien. Vi havde ikke andet at lave end at køre rundt i hestevogn, se på kongeslotte og den slags. Med en masse journalister på slæb. Hele turen var totalt ødelagt," erkender Søren Espersen.

Fiaskoen i Wien var med til at gøre DF meget tilbageholdende med internationale initiativer de næste mange år. Bortset fra en kontakt til den hollandske politiker Geert Wilders er det først med støtten til Sverigedemokraterna, at DF aktivt går ind og støtter et parti i et andet land.


Altinget logoEU
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget eu kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00