Flertal støtter forskelsbehandling

MENINGSMÅLING: Et relativt flertal af befolkningen står bag DF-forslaget om, at det skal være lettere for personer med vestlig baggrund at få en ægtefælle til landet, end det skal være for personer med ikke-vestlig baggrund.
"Regnedrengen" Kristian Thulesen Dahl (DF) viste sig endnu engang som en hardliner på udlændingeområdet, da han denne sommer foreslog, at det skulle være sværest for ikke-vestlige indvandrere at få en ægtefælle til landet.
"Regnedrengen" Kristian Thulesen Dahl (DF) viste sig endnu engang som en hardliner på udlændingeområdet, da han denne sommer foreslog, at det skulle være sværest for ikke-vestlige indvandrere at få en ægtefælle til landet.Foto: Mette Wraae Hansen/Altinget.dk
Erik Holstein

Hver anden dansker bakker om DF-gruppeformand Kristian Thulesen Dahls forslag om positiv forskelsbehandling af personer med vestlig baggrund, når det gælder om at få en ægtefælle til Danmark. Præcis 49,4 procent bakker op om forslaget, mens 38,7 procent er imod. Det er det opsigtsvækkende resultat af en ny A&B-måling udført for Altinget.dk.

Frontlinjerne følger samme mønster som i de fleste andre udlændingepolitiske spørgsmål: Yderfløjene består på den ene side af Dansk Folkeparti, hvor 89 procent af partiets vælgere bakker op om forslaget, og på den anden side Enhedslisten og Radikale, hvor kun henholdsvis 9 og 16 procent støtter forslaget.

Brud på elementære principper
Den radikale integrationsordfører Marianne Jelved er på linje med sine vælgere hardcore modstander af forslaget:

"Forslaget er udtryk for diskrimination. Det er et brud på den demokratiske retsstats-principper, hvis man gør forskel på folk på grund af nationalitet og etnicitet."

Vi skal ikke have folk op, der bare vil nasse på systemet, men det er forkert at lave en skillelinje mellem vestlige og ikke-vestlige indvandrere. Skillelinjerne bør gå på, om indvandrere ønsker at integrere sig eller ej.

Naser Khader (K)
Integrationsordfører

"Man kan ikke gøre forskel, når det gælder familiesammenføringer og modtagelse af flygtninge. Det hører med til almindelig anstændighed, at vi lever op til vores forpligtigelser," siger Marianne Jelved og tilføjer:

"Men vi har ikke noget imod at målrette den egentlige indvandring af folk, der kommer hertil som følge af green card-ordninger og lignende. Her er det i orden at gøre forskel, hvis det sker på kriterier om uddannelse og kvalifikationer," siger Jelved, der tolker undersøgelsens resultat som et udtryk for, at der endnu ikke har været en grundig debat om forslagets konsekvenser.

Parallel til visumudstedelse
Dansk Folkepartis integrationsordfører, Peter Skaarup, er derimod stærkt opmuntret over undersøgelsens resultat:

"Den viser, at danskerne gerne vil hjælpe mennesker i nød, men at de ikke vil acceptere, at der er folk, der kommer til landet uden selv at ville bidrage til noget."

Peter Skaarup tager et økonomisk udgangspunkt for sin argumentation:
"Vi kan se, at beskæftigelseskvotienten er alt for lav for mange grupper af ikke-vestlige indvandrere. Det er jo en kæmpe belastning for velfærdssamfundet," siger Skaarup, der afviser, at det er diskriminerende at skelne mellem personer med vestlig og ikke-vestlig baggrund:

"Man skelner også mellem forskellige nationaliteter, når man udsteder visum. På samme måde må man her skelne mellem områder med mange tvangsægteskaber som Somalia og Pakistan - og områder hvor der ikke er tvangsægteskaber."

Demokratiet som skillelinje
På Christiansborg har opbakningen til DF's forslag været til at overse. Konservatives integrationsordfører Naser Khader hører til dem, der mener, at forslaget rammer skævt:

"Vi skal ikke have folk op, der bare vil nasse på systemet, men det er forkert at lave en skillelinje mellem vestlige og ikke-vestlige indvandrere. Skillelinjerne bør gå på, om indvandrere ønsker at integrere sig eller ej - og om de deler de demokratiske principper," siger Khader og tilføjer:

"Vores største ekspert i stamcelleforskning er en egyptisk læge, men han vil jo falde igennem, hvis du bruger DF's opdeling."

De konservative vælgere er delt på spørgsmålet, men et flertal 49 mod 41 procent støtter DF-forslaget.

SF ikke overrasket
Derimod er 55 procent af SF's vælgere mod at forskelsbehandle folk med vestlig og ikke-vestlig baggrund i forhold til ægtefællesammenføringer. Men hver tredje SF-vælger bakker op om Thulesen Dahls idé.

SF's integrationsordfører Astrid Krag mener på linje med Khader, at DF sætter grænsen op et forkert sted:

"Jeg er ikke sikker på, at skillelinjerne skal gå mellem personer med vestlig og personer med ikke-vestlig baggrund, men vi vil gerne være med til at kigge på, om vi lægger unødige hindringer i vejen for folk, der kommer til landet med gode hensigter."

Astrid Krag undrer sig til gengæld ikke undrer sig særligt over, at et relativt flertal bakker op om DF's forslag:

"Det er jo klart, at det generelt er lettere at integrere folk, der kommer fra lande, der minder meget om Danmark. Det er almindelig sund fornuft, og den holdning tror jeg, de fleste vælgere deler på tværs af partiskel," siger Astrid Krag, der peger på, at DF'erne mangler at konkretisere deres forslag.

Kan ikke fejes af banen
Trods den massive afvisning af forslaget tror DF fortsat på, at det har en realpolitisk chance:

"Vi er pragmatiske folk, og vi regner da ikke med at få 100 procent igennem. Men jeg er sikker på, at vi kommer igennem med noget af det, for regeringen skal jo også have en finanslov igennem," siger Peter Skaarup.

Dokumentation
Spørgsmål:
Det er blevet foreslået at ændre udlændingeloven således, at det bliver sværere for personer med ikke-vestlig baggrund at få en ægtefælle til landet, end det er for personer med vestlig baggrund. Er du tilhænger eller modstander af et sådant forslag?

Blandt alle adspurgte:
Tilhænger49.4
Modstander38.7
Ved ikke12.0

Svar fordelt på partier:
 ELSFSRLAKVDFØvr.
Tilhænger0.033.036.516.760.049.266.589.430.8
Modstander9.355.252.070.830.940.718.94.153.8
Ved ikke90.711.811.512.59.110.214.66.515.4

A&B-målingen er foretaget på nettet i perioden 19.-24. august 2010 på basis af 1006 repræsentativt udvalgte svarpersoner.

Grafik: Christian Mølgaard

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Peter Skaarup

MF, gruppeformand (DD)
Student (Aarhus Katedralskole 1982)

Astrid Krag

MF (S), fhv. social- og ældreminister
student (Tørring Amtsgymnasium. 2001)

Marianne Jelved

Fhv. økonomiminister, kultur- og kirkeminister, MF 1987-22 og politisk leder (R), fhv. viceborgmester i Gundsø 1982-85
lærer (Hellerup Seminarium 1967), cand.pæd. i dansk (Danmarks Lærerhøjskole 1979)

0:000:00