35 procent af danskerne vil ud af EU

MENINGSMÅLING: Mere end hver tredje dansker ville stemme os ud af EU, hvis de fik chancen. Der er brug for at få en ordentlig diskussion af, hvad samarbejdet betyder, lyder kritikken.
Europaminister Nick Hækkerup (S) mener, at EU grundlæggende er en fordel for Danmark. Han mener, at skepsissen i høj grad skyldes eurokrisen.
Europaminister Nick Hækkerup (S) mener, at EU grundlæggende er en fordel for Danmark. Han mener, at skepsissen i høj grad skyldes eurokrisen.Foto: Udenrigsministeriet
Rikke Albrechtsen

En frisk meningsmåling fra analyseinstituttet YouGov viser, at 35 procent af danskerne ville stemme for en udmeldelse af EU, hvis de blev sendt i stemmeboksene nu.

Selv om 47 procent gør klart, at de ville stemme for at forblive i unionen, giver det alligevel et stød til den herskende forståelse af, at danskerne nok har en veludviklet skepsis over for hvad, der kommer fra Bruxelles, men at de i store tal grundlæggende støtter op om projektet. Det mener historiker Uffe Østergaard fra Copenhagen Business School.

Ifølge professoren bunder det i, at det er gået op for både politikere og befolkning, at EU-samarbejdet ikke bare er noget, der handler om at kunne sælge mest muligt bacon til briterne, men at det bevæger sig i mere føderal retning.

"Det er noget, man har kunnet se hele tiden, men som mange har haft interesse i at nedtone. Nu kommer det helt ubetvivleligt, og så kommer reaktionerne både fra højre og venstre på én gang," siger han.

Man skal tage folks bekymring alvorligt. Det er jo ikke sådan, at EU er en gave, der er blevet båret ned fra et bjerg, hvor man har fået det udleveret fra nogle højere magter. Det er jo en politisk konstruktion med alle sine uhensigtsmæssigheder og fejl og problemer. Dem skal vi kunne diskutere, adressere og håndtere. Men grundlæggende er medlemskabet en kæmpe fordel for Danmark.

Nick Hækkerup (S)
Europaminister

Han råder til, at politikerne får taget diskussionerne med befolkningen om, hvad EU-samarbejdet indebærer.

"Det er meget vigtigt at gå ud og sige ærligt, at det indre marked, især for arbejdskraft, ikke bare er noget lille, fredsommeligt projekt. Det er et stort, gennemgribende skridt, vi har taget. I stedet for at lade som om, det ikke er noget," siger Uffe Østergaard.

Christiansborg skal lytte
Enhedslistens EU-ordfører, Nikolaj Villumsen, opfordrer ja-partierne til at tage undersøgelsen meget alvorligt.

"Vreden ulmer i befolkningen, så derfor burde selv politikere, der har svært ved at skjule deres EU-begejstring i tide og utide, tage en åben diskussion med befolkningen om, hvilket forhold Danmark skal have til EU. Skal EU have lov til at styre vores økonomiske politik og blande sig i vores arbejds- og velfærdspolitik," spørger Nikolaj Villumsen.

Europaminister Nick Hækkerup (S) opfordrer til at slå koldt vand i blodet. Han mener, at meget af skylden for den store skepsis kan lægges over på den turbulens, EU har været igennem med eurokrisen.

"Det skal ses i lyset af den økonomiske krise og de problemer, det har givet de seneste år. Det har fået nogle til at tænke, at det samarbejde ville man hellere se hælen end tåen af. Jeg mener, det er en forkert analyse. Jeg mener, at EU har været en hjælp til at komme igennem krisen," siger ministeren, der dog gør klart, at han ikke er døv over for den modstand, der lægges for dagen.

"Man skal tage folks bekymring alvorligt. Det er jo ikke sådan, at EU er en gave, der er blevet båret ned fra et bjerg, hvor man har fået det udleveret fra nogle højere magter. Det er jo en politisk konstruktion med alle sine uhensigtsmæssigheder og fejl og problemer. Dem skal vi kunne diskutere, adressere og håndtere. Men grundlæggende er medlemskabet en kæmpe fordel for Danmark," siger han.

EU er Europas syge mand
Det er langt fra kun i Danmark, at en betydelig del af befolkningen giver udtryk for, at de gerne vil ud af samarbejdet. YouGovs internationale afdeling, der står for målingen, spørger også befolkningerne i Storbritannien, Sverige, Frankrig og Tyskland, om de ville stemme ja eller nej til at blive i EU.

I det notorisk EU-kritiske Storbritannien vil 44 procent melde sig ud af EU-klubben, mens det gælder 43 procent af de adspurgte svenskere. I Tyskland vil 49 procent blive i unionen, mens franskmændene er splittet med 38 procent for, 31 procent imod og næsten en tredjedel tvivlere og potentielle sofavælgere.

Professor i statskundskab ved Københavns Universitet Peter Nedergaard påpeger, at amerikanske forskere allerede i foråret målte lignende tal på tværs af alle EU-landene.

"Deres konklusion var, at det var EU, der var Europas syge mand. Folk er trætte af samarbejdet og føler sig overregulerede. De mener, EU blander sig i for meget og er for bureaukratisk. Noget af det er rigtigt, og noget af det er ikke, men det ændrer ikke ved, at sådan er opfattelsen i stigende grad," siger han.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Nick Hækkerup

Direktør, Bryggeriforeningen
cand.jur. (Københavns Uni. 1994), ph.d. i EU og folkeret (Københavns Uni. 1998)

Nikolaj Villumsen

MEP (EL), næstformand, Venstrefløjsgruppen, Europa-Parlamentet
BA.mag. i historie (Københavns Uni. 2009)

Peter Nedergaard

Professor, Institut for Statskundskab, Københavns Universitet, forfatter & debattør
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 1985), ph.d. (Aarhus Uni. 1990)

0:000:00