Afvisning af patentdomstol kræver mindst 1,2 millioner nej-stemmer

VALG: Før nej-stemmerne til folkeafstemningen om dansk deltagelse i den europæiske patentdomstol begynder at tælle, kræver det, at 1,2 millioner vælgere står bag. Venstre er dog klar til at se bort fra det grundlovsbestemte krav og respektere et nej-flertal uanset størrelse.
Foruden valg til Europa-Parlamentet fører Folkebevægelsen mod EU også kampagne for et "nej" til patentdomstolen.
Foruden valg til Europa-Parlamentet fører Folkebevægelsen mod EU også kampagne for et "nej" til patentdomstolen.Foto: Rasmus Flindt Pedersen/Altinget.dk
Michael Hjøllund

BRUXELLES: Selv hvis et flertal af de vælgere, der møder op i stemmeboksen på søndag, stemmer nej til dansk deltagelse i patentdomstolen, kan det vise sig ikke at være nok til at bremse forslaget.

Grundlovens regler betyder, at et eventuelt nej-flertal skal udgøre mindst 30 procent af alle stemmeberettigede. Med udgangspunkt i de nyeste tal fra Danmarks Statistik, svarer det til 1.237.952 stemmer.

Siger et flertal nej uden at nå op på det krævede antal stemmer, går forslaget altså igennem alligevel. Derfor er valgdeltagelsen afgørende, for hvordan valget på søndag falder ud.

Venstres formand Lars Løkke Rasmussen mener dog ikke, at det er Grundlovens valg-matematik, der skal afgøre sagen den 25. maj.

Fakta
Sådan har vi spurgt:

"Hvis der var en folkeafstemning i morgen, hvad ville du stemme ved en afstemning om dansk deltagelse i en europæisk patentdomstol?"

Ja: 51 %
Nej: 27 %
Ved ikke: 22 %

Kilde: Meningsmålingen er foretaget af A&B Analyse på nettet for Altinget.dk blandt 1201 svarpersoner. Data er vægtede efter Altinget.dks seneste gennemsnit, så de er politisk repræsentative. Svarene er indsamlet i perioden 14. maj til 20. maj.

Under en debat i Folketingssalen tirsdag gjorde han klart, at Danmark kun bør tilslutte sig patentdomstolen, hvis et flertal af de danskere, der stemmer på søndag, sætter deres kryds ved "ja".

Slut med folkelig EU-accept
Standpunktet begrunder han med, at Danmark, hvis Venstre kan vælge, skal til flere EU-afstemninger om blandt andet retsforbeholdet inden længe.

Jeg er overbevist om, at hvis danskerne synes, at det her spørgsmål er vigtigt nok, så går de op og stemmer.

Helle Thorning-Schmidt (S)
Statsminister

Og den vej vil blive "belagt med tunge barrierer," hvis Folketingets partier ikke følger afstemningsresultatet om patentdomstolen, uanset hvor mange vælgere der møder op og sætter deres kryds, mener han.

"Jeg tror, det er meget, meget vigtigt, at vi, der er positive over for EU, nu tager pejling af den skepsis, der er, og til det tror jeg altså hører, at et nej er et nej, og et ja er et ja," siger han.

Hvis patentdomstolen vedtages uden det, som Lars Løkke Rasmussen kalder et "ægte ja", frygter han, at det får store konsekvenser.

"Så tror jeg altså, det bliver slut med den folkelige accept af et fortsat EU-politisk engagement," siger han.

Thorning og Konservative afviser
I Folketingssalen mødte Venstres holdning dog ikke opbakning hos hverken Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) eller hos oppositionskollegerne i Konservative.

”Grundloven er indrettet på den måde, at hvis befolkningen ønsker at forkaste noget, som et flertal i Folketinget har vedtaget, har befolkningen mulighed for at vise det ved en folkeafstemning og skal møde frem og gøre det,” siger Statsministeren, der mener, at det er et fornuftigt krav at stille til befolkningen. 

”Jeg er overbevist om, at hvis danskerne synes, at det her spørgsmål er vigtigt nok, så går de op og stemmer,” siger hun.

Konservatives formand Lars Barfoed afviser også Venstres forslag.

"Hvis det (patentdomstolen, red) skal forkastes ved en folkeafstemning, skal der være et flertal af vælgerne, der stemmer imod, men de skal også repræsentere 30 pct. af stemmerne. Hvis det ikke er tilfældet, er forslaget vedtaget. Sådan er det, og jeg er helt enig med statsministeren i, at sådan må det være. Alt andet ville være i strid med Grundlovens bogstav og Grundlovens ånd," lød det fra den Lars Bafoed i Folketingssalen.

Måling giver komfortabelt ja
En ny meningsmåling udført af A&B Analyse for Altinget.dk tyder dog på, at partiformændene ikke behøver ruste sig til grundlovsstrid.

I målingen siger 51 procent af de adspurgte ja til dansk deltagelse i patentdomstolen, mens 27 procent siger nej. Dertil kommer, at hele 22 procent stadig er i tvivl.

Selv hvis tvivlerne ender på nej-fløjen, giver det dog stadig et snævert ja.

Danskerne skal til folkeafstemning om tilslutning til den fælleseuropæiske patentdomstol søndag den 25. maj. Samme dag som valget til Europa-Parlamentet finder sted.

Dokumentation

Den nødvendige andel af nej-stemmer for at Grundlovens krav til et nej er opfyldt:

 

Ja

Nej

Sum

Ved valgdeltagelse på 50 procent

38,8

61,2

100,0

Ved valgdeltagelse på 60 procent

49,2

50,8

100,0

Ved valgdeltagelse på 70 procent

50,0

50,0

100,0

Kilde: Professor og valgforsker Søren Risbjerg Thomsen.

Krævede stemmer 

Ifølge Danmarks Statistiks nyeste data vil der være 4.126.505 stemmeberettigede danskere til folkeafstemningen den 25. maj. 

30 procent af det giver 1.237.952 stemmeberettigede.

Tallet er behæftet med en lille usikkerhed. Det præcise tal kendes først på valgdagen.

Kilde: Danmarks Statistik 


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lars Løkke Rasmussen

Udenrigsminister, MF (M), politisk leder, Moderaterne, fhv. statsminister
cand.jur. (Københavns Uni. 1992)

Helle Thorning-Schmidt

Fhv. statsminister (S), partiformand & MF, fhv. MEP, bestyrelsesmedlem, fhv. adm. direktør, Save the Children International, medformand, Facebooks Tilsynsråd
MA i europæiske studier (College of Europe, Brügge, Belgien 1993), cand.scient.pol. (Københavns Uni. 1994)

Lars Barfoed

Kandidat til Europa-Parlamentet (M), formand for Det Kongelige Teater, Foreningen Norden og Danmarks Underholdningsorkester, selvstændig med Lars Barfoed & Company,, næstformand, By & Havn
cand.jur. (Københavns Uni. 1981), CBS Executive Bestyrelsesuddannelse (2016), Harvard Kennedy School Executive Education (2017)

0:000:00