Amnesty-chef: EU smider sin moralske autoritet på gulvet


Rikke Albrechtsen
EU-redaktørDet må aldrig blive et spørgsmål om, at EU begynder at gå på kompromis og sige: "Vi foretrækker lidt stille diplomati. Lad os indgå en aftale med dem om at sælge dem nogle våben".
Salil Shetty, Generalsekretær i Amnesty International
Salil Shetty er generalsekretær i Amnesty International. Den 52-årige inder fra Bangalore tiltrådte sin stilling i 2010 efter syv år som leder af FN's såkaldte Årtusindskampagne, der var sat i søen for at styrke FN's 2015-udviklingsmål - de såkaldte MDG'er. Han har dog også en fortid i NGO-verdenen, blandt andet som chief executive i Action Aid, et netværk af udviklings-NGO'er, som også tæller Mellemfolkeligt Samvirke. Han er uddannet fra Indian Institute of Management og fra London School of Economics.
BRUXELLES: Salil Shetty er kommet til EU-hovedkvarteret med ét budskab. Fej for jeres egen dør. Ellers taber I al troværdighed, når I prøver at prædike menneskerettigheder for andre dele af verden.
Generalsekretæren i Amnesty International - verdens selvbestaltede menneskerettighedsvagthund - er ikke imponeret over tilstanden på det europæiske kontinent.
"Der er ikke nogen tvivl om, at EU bliver set som en global leder inden for menneskerettigheder. Men efter vores vurdering har der på det seneste været nogle betydelige tilbageskridt, hvad angår EU's ledende rolle på menneskerettighedsområdet. Mange af disse er i høj grad hjemlige spørgsmål, som vi ser stå uløste hen. Og det går ud over EU's troværdighed," siger Salil Shetty, da Altinget møder ham på Amnestys Bruxelles-kontor.