Debat

V i EU: Det er muligt at sætte et dansk aftryk på EU-lovgivningen

Fordommen om, at man som enkelt parlamentsmedlem ikke har nogen magt, er blevet gjort til skamme, skriver Asger Christensen (V), efter sine første to og et halvt år i Parlamentet. 

Fordommen, som ofte florerer uden for EU-boblen, er, at man som parlamentariker ingen magt eller indflydelse har. Heldigvis er det en forkert opfattelse, skriver Asger Christensen.
Fordommen, som ofte florerer uden for EU-boblen, er, at man som parlamentariker ingen magt eller indflydelse har. Heldigvis er det en forkert opfattelse, skriver Asger Christensen.Foto: Ritzau Scanpix
Asger Christensen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Læringerne er utallige, og læringskurven stejl som debutant i Europa-Parlamentet. Det har været et enormt privilegie at have muligheden for både at påvirke EU-lovgivning, som får stor indflydelse på danskere og vores erhvervsliv og samtidig møde mange dygtige, kloge mennesker i Bruxelles samt hjemme i Danmark.

Kort sagt har de seneste to et halvt år i parlamentet været fantastiske!

Temadebat

Halvvejsstatus i Europa-Parlamentet

Det er nu to og et halvt år siden, de danske medlemmer af Europa-Parlamentet blev valgt - og dermed er halvdelen af valgperioden overstået. Altinget gør status og har spørger en række af medlemmerne:

Hvad har du lært de første to og et halvt år som medlem af Europa-Parlamentet i denne valgperiode?
Og hvad vil du opnå i den sidste halvdel af valgperioden?

Mød panelet her:

  • Søren Gade (V)
  • Christel Schaldemose (S)
  • Pernille Weiss (K)
  • Margrete Auken (SF)
  • Asger Christensen (V)
  • Niels Fuglsang (S)
  • Morten Løkkegaard (V)
  • Kira Peter-Hansen (SF)
  • Marianne Vind (S)
  • Morten Helveg Petersen (R)
  • Linea Søgaard-Lidell (V)
  • Karen Melchior (R)
  • Nikolaj Villumsen (EL)

Den største overraskelse

For mig har den største overraskelse været, hvor stor indflydelse et enkelt medlem kan have i Europa-Parlamentet. Fordommen, som ofte florerer uden for EU-boblen, er, at man som parlamentariker ingen magt eller indflydelse har. Heldigvis er det en forkert opfattelse. Det kan jeg bekræfte efter at have sat aftryk på EU’s landbrugsreform samt fødevare- og klimapolitik.

For eksempel lykkedes det mig at trumfe mit forslag om en grønnere model for landbrugsstøtte igennem i Europa-Parlamentet, før forhandlingerne begyndte med Ministerrådet og EU-Kommissionen.

Ligeledes har jeg i min første tid som parlamentariker arbejdet for, at EU sætter ambitiøse reduktionsmål. Vi skal reducere vores forbrug af pesticider og antibiotika markant, vores metanudledningen og halvere madspild inden 2030.

Og sidste år slog Kommissionen endelig fast, at teknologien, som kan gøre planter mere klima- og miljøvenlige, er et centralt værktøj i EU’s strategi for fremtidens fødevarer.

Alle tre eksempler understreger den unikke mulighed, vi har for at efterlade et solidt dansk aftryk på EU-lovgivning.

Dansk erhvervsliv viser vejen for resten af EU

En anden fordel ved at arbejde med europæisk politik er, at man har en god grund til at rejse landet tyndt for at besøge vores innovative og talentfulde virksomheder.

Som politiker er det afgørende at have en forståelse for virkeligheden. Og den eneste måde er at møde dem, som ved, hvad de taler om: borgerne og erhvervslivet. For mig er det en nødvendig prioritering og vigtig investering at få input til mit politiske arbejde.

Vi lovgiver for europæere og virksomheder, og derfor skal vi inddrage dem så meget som muligt. Særligt når dansk erhvervsliv er så fremme i skoene, som de er.

Den kolossale innovationskraft i dansk erhvervsliv fortjener stor anerkendelse. Der hersker ingen tvivl om, at vi på mange måder er frontløbere, som viser vejen for mange andre lande.

Corona hæmmer politisk arbejde

Desværre har en stor del af min første tid som medlem af parlamentet været påvirket meget af coronapandemien.

Vi skal reducere vores forbrug af pesticider og antibiotika markant, vores metanudledningen og halvere madspild inden 2030

Asger Christensen
Europaparlamentsmedlem for Venstre

Jeg har for alvor lært, hvor essentielt det er at mødes ansigt til ansigt, når man skal forhandle og debattere vigtige emner eller bare pleje de helt nødvendige politiske netværk. En pandemi fjerner mange af de muligheder.

Vi har selvfølgelig stadig udført vores daglige arbejde, men der kan ikke være tvivl om, at det har en negativ indflydelse i sidste ende, når vi ikke kan mødes i parlamentet og have fysiske møder.

Pandemien har også forhindret mig i at besøge virksomheder og deltage i lokale begivenheder, hvor borgere kan komme til ord. Og det har været et stort tab.

Jeg håber inderligt, at vi de næste to et halvt år som parlamentarikere får bedre mulighed for at bedrive vores arbejde – og hive europæisk lovgivning i en fornuftig, liberal retning. Dét vil jeg kæmpe for.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00