Omstridt malteser er ny formand for Europa-Parlamentet

De europæiske folkevalgte har peget på malteseren Roberta Metsola som ny formand på trods af hendes abortmodstand.

Foto: Gonzalo Fuentes/Reuters/Ritzau Scanpix
Rikke Albrechtsen

STRASBOURG: Tirsdag var en god dag for 43-årige Roberta Metsola.

Ikke nok med, at det var hendes fødselsdag. Det lykkedes også den kristendemokratiske malteser at blive valgt til formand for Europa-Parlamentet.

Det skete med 458 stemmer ud af i alt 703 mulige og i første afstemningsrunde.

Hendes modkandidater, svenske Alice Bah Kuhnke fra De Grønne, og Sira Rego fra venstrefløjsgruppen GUE fik henholdsvis 101 og 57 stemmer.

En fjerde kandidat, polske Kosma Złotowski fra Parlamentets ECR-gruppe, trak sit kandidatur i sidste øjeblik.

Tredje kvinde på posten

For første gang i Parlamentets historie var det således et formandsvalg mellem tre kvinder. Kun to gange før i sin eksistens har forsamlingen haft en kvinde på topposten. Det var for henholdsvis 22 og 42 år siden.

Om Roberta Metsola

Den 43-årige malteser kom ind i Europa-Parlamentet i 2013, men har været en del af Bruxelles-boblen endnu længere.

Først som attache for retspolitik på den maltesiske EU-repræsentation, fra landet trådte ind i Unionen i 2004 og frem til 2012. Derefter i EU’s udenrigstjeneste frem til 2013, hvor hendes tid som EU-politiker begyndte.

Hun er indvalgt for det borgerlige Partit Nazzjonalista og sidder i Parlamentets største gruppe, kristendemokratiske EPP.

Metsola er uddannet jurist med speciale i EU-ret og politik. Hun var tidligt aktiv i studenterpolitik både på den hjemlige og internationale scene og var blandt andet med til at føre kampagne forud for Maltas afstemning om EU-medlemskab i 2003.

Privat er hun gift med finske Ukko Metsola og mor til fire drenge.

Valget af Metsola var ingen overraskelse, efter Parlamentets tre største grupper, Metsolas kristendemokratiske EPP, socialdemokratiske S&D og liberale Renew, tirsdag indgik en aftale om at støtte hende.

Metsola var dog ikke en hel let kandidat for de to andre grupper at støtte. Selv om mange fremhæver den yngre kvinde som et frisk pust, der vil kunne give Parlamentet en mere dynamisk profil, er der stor ubekvemhed over hendes holdning til abort, som hun er stærk modstander af.

Det har ledt til splittelse internt også i de grupper, som på papiret var enedes om at støtte hende. Uenigheden forplantede sig helt ned i enkelte delegationer, som for eksempel blandt de danske socialdemokrater, hvor delegationsformand Christel Schaldemose over for Altinget havde gjort klart, at hun ville støtte Metsola, mens hendes S-kollega Niels Fuglsang vendte tommelfingeren ned.

Enhedslistens Nikolaj Villumsen pegede fingre ad lederen af Venstres gruppe, Morten Løkkegaard for at have støttet Metsola.

Vil være samler

Efter afstemningen gjorde Metsola klart, at hun vil tale på vegne af hele Parlamentet på det følsomme spørgsmål og ikke på sine egne vegne. 

"Europa-Parlamentet har været utvetydig, når det kommer til seksuel og reproduktiv sundhed og rettigheder. Det har gentagne gange efterspurgt, at disse rettigheder bliver beskyttet bedre."

"Det er holdningen i dette hus, og jeg bekræfter og forpligter mig over for jer alle på, at det bliver den holdning, jeg kommer til at fremme," sagde den nyvalgte formand.

Hun gjorde også klart, at hun kommer til at arbejde for mere ligestilling, og at hun ikke tager let på at være den kun tredje kvinde, der stiller sig i spidsen for EU's folkevalgte.

“Jeg ved, at det betyder noget at blive den første kvinde siden 1999 på denne post.”

”Der kommer ikke til at gå to årtier til, før den næste kvinde kommer til at stå her,” sagde hun fra podiet i Parlamentets plenarsal i Strasbourg.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Roberta Metsola

Formand, Europa-Parlamentet, MEP (EPP)
cand.jur. (University of Malta 2003), MA law (College of Europe, Brügge 2004)

0:000:00