Bendtsen: Vi må ikke efterlade klimaregningen i børneværelset

DEBAT: Klimaforandringer er en gigantisk udfordring, og vi må derfor føre en ambitiøs klimapolitik, hvis ikke regningen skal gå til vores børn, mener Bendt Bendtsen (K). Parlamentet er med, men er Europas regeringer også?

Af Bendt Bendtsen
Medlem af Europa-Parlamentet

Danmark, Europa og verden står foran en gigantisk udfordring – at begrænse klimaforandringerne mest muligt – uden at gå på kompromis med vækst og beskæftigelse. Vores økonomier og samfund må og skal omstilles til mere bæredygtighed.

Det skylder vi ikke kun os selv, men også vore efterkommere. Vi må ikke efterlade klimaregningen i børneværelset. 

Til gavn for klima og pengepung
EU har generelt ry for at have den internationale førertrøje på, når det gælder miljø- og klimaindsats. Og som led i at modvirke klimaforandringer spiller energieffektivisering en vigtig rolle i at mindske udledningen af drivhusgasser.

Energieffektivitet i bygninger er særligt vigtigt, fordi tre ud af fire europæiske bygninger er energimæssigt ineffektive, og 40 procent af EU’s energiforbrug går til bygninger.

Det tal skal ned.

Det vil være til gavn for ikke alene klimaet, men også for pengepungen. Der er også et sikkerhedsmæssigt aspekt, da det vil mindske europæisk afhængighed af russisk gas.

Regeringer på banen
I februar i år fik jeg til ansvar at forhandle Europa-Parlamentets bud på et opdateret bygningsdirektiv i EU, og jeg må sige, at Europa-Parlamentet har leveret varen. Et bredt flertal i parlamentet står således bag mig med et krav om en stærk og forpligtende europæisk indsats til renovering af bygninger.

Nu udestår forhandlingerne mellem Europa-Parlamentet og EU’s medlemslande i Rådet. Vi skal sammen med de europæiske regeringer finde et kompromis, som skal tegne det nye bygningsdirektiv og den fremtidige europæiske indsats for energirenoveringer af vores bygninger.

Det første forhandlingsmøde fandt sted i begyndelsen af november. Men der er mildest talt langt igen for at levere på målene om sundere og mere energieffektive bygninger.

De selvsamme regeringer, som ved FN’s klimakonferencer søger løsninger, er ved at forpasse muligheden for at hive en gevaldig klimaindsats hjem gennem bygningsrenoveringer.

De europæiske regeringer må på banen i forhandlingerne. I Parlamentet står vi fast på en ambitiøs klimapolitik!

Forrige artikel S: I lemfældig omgang med fakta modarbejder DF egne vælgere S: I lemfældig omgang med fakta modarbejder DF egne vælgere Næste artikel Morten Helveg til Trump: Der er ingen dollars på bunden af en kulmine Morten Helveg til Trump: Der er ingen dollars på bunden af en kulmine
 • Anmeld

  Henning Bo Madsen, NOAH Community Power

  Regeringer svigter miljø og EUs borgere

  Det gælder også andre områder i energipakken.
  Mens EU Kommissionen og forhåbentlig Europa Parlamentet er positive over for at give EU´s borgere rettigheder til at producere el til eget og andres forbrug og at lagre, distribuere og sælge den, så arbejder de fleste medlemsstater for at begrænse rettighederne forslået af Kommissionen i forslagene til nyt El-markeds direktiv og Vedvarende Energi direktiv.
  De store grupper i Europa Parlamentet består jo af politikere fra medlemsstaternes regerende partier, så det må være en opgave at påvirke regeringerne sammen med repræsentanter for de folkelige energiproducenter og miljøorganisationer. se https://www.rescoop.eu/policy
  Borgerne kan og bør deltage aktivt i energibesparelser og omstilling til vedvarende energi.