Bergur Løkke Rasmussen: ”Jeg er stolt af min far og hans nye projekt – men jeg kommer til at blive i Venstre”

Mens Lars Løkke og hans nye parti, Moderaterne, er dybt involveret i forhandlinger om en ny regering, gør sønnen Bergur klar til en ilddåb for Venstre i Europa-Parlamentet. Han har valgt at følge faderen ind i politik, men vil gå sine egne veje.

Far og søn hjælper hinanden med at sætte valgplakater op i 2019. Nu er Bergur Løkke (t.h.) på vej til EU.
Far og søn hjælper hinanden med at sætte valgplakater op i 2019. Nu er Bergur Løkke (t.h.) på vej til EU.Foto: Linda Kastrup/Ritzau Scanpix
Thomas Lauritzen

BRUXELLES: Engang fandt Bergur Løkke Rasmussen en gammel skolebog fra syvende klasse i folkeskolen, hvor han skulle svare på, hvad han ville være, når han blev voksen. Han havde skrevet: Videospildesigner eller politiker.

Det sidste ville de fleste drenge på den alder jo nok ikke have svaret, ved han godt.

”Selvfølgelig har det påvirket mig, at jeg er vokset op i et politisk univers,” siger den ældste søn af tidligere statsminister Lars Løkke Rasmussen.

”Nærmest fra jeg kunne gå, har jeg været med til politiske begivenheder. Men jeg er aldrig blevet indoktrineret af min far. Begge mine forældre har altid sagt, at jeg skulle finde min egen vej,” siger han.

Den vej bragte i denne uge Bergur Løkke til Europa-Parlamentets labyrintiske gange i Bruxelles, hvor Altinget mødte ham. Her skal den 32-årige erhvervsøkonom og kaptajn af reserven afløse Søren Gade som medlem for Venstre, fordi Gade vender hjem til Folketinget.

”Det er en fantastisk fornemmelse at være her. Selv om jeg ikke engang har fået mit adgangskort endnu, så kan jeg allerede føle en form for åndsfællesskab. Jeg kan virkelig mærke, at det her er Europas politiske hjerte,” siger Bergur Løkke Rasmussen, der om halvanden uge vil sidde i den europæiske folkeforsamlings plenarsal i Strasbourg for første gang.

Politik kom ind med modermælken

Sådan håber han at fortsætte – også gerne efter næste europaparlamentsvalg i sommeren 2024, hvor den unge Løkke Rasmussen endnu en gang vil stille op.

I 2019 nåede han lige præcis ikke ind trods et pænt personligt stemmetal, men blev i stedet førstesuppleant. Nu håber han at kunne bruge det halvandet år, der er tilbage af denne mandatperiode, som tilløb til at blive valgt ind næste gang.

Nærmest fra jeg kunne gå, har jeg været med til politiske begivenheder. Men jeg er aldrig blevet indoktrineret af min far. 

Bergur Løkke Rasmussen (V)
Medlem af Europa-Parlamentet

Og selv om faderen netop har grundlagt det nye parti Moderaterne, så bliver det ikke dem, som Bergur Løkke Rasmussen kommer til at stille op for:

”Jeg har valgt at blive i Venstre,” siger han.

Det vender vi tilbage til.

Den nye EU-politiker, som samtidig forbliver medlem af Regionsrådet i Region Hovedstaden, lægger ikke skjul på, at han lige fra barnsben er opvokset med politisk bevidsthed.

”Jeg har fået ind med modermælken, at man som borger i Danmark har en pligt til at være en aktiv medborger. Ikke nødvendigvis, at man så skal være politiker for at kunne ændre noget. Men at man skal tage stilling til den verden, man lever i, og det samfund, man er en del af,” siger han.

Afvejningerne for og imod at stå frem

Bergur Løkke Rasmussens forgænger på posten i Europa-Parlamentet, tidligere forsvarsminister Søren Gade, glæder sig over det stærke politiske instinkt i sin efterfølger.

Blå bog
  • Født 1990 i Gilleleje (32 år).
  • Søn af Sólrun Løkke Rasmussen og tidl. statsminister, nuværende fmd. for Moderaterne, Lars Løkke Rasmussen.
  • Storebror til Lisa Løkke Rasmussen (27 år) og Símun Løkke Rasmussen (25 år).
  • Meldte sig som 17-årig ind i Venstres Ungdom i Græsted.
  • Efterretningsofficer af reserven, samt kandidatgrad i international erhvervsøkonomi ved Copenhagen Business School (CBS).
  • Tidligere ansat i konsulentvirksomheden Grace Public Affairs.
  • Medlem af Regionsrådet i Region Hovedstaden 2013-2017. Genvalgt i 2021.
  • Kandidat til Europa-Parlamentet for Venstre i 2019. Trods 11.615 personlige stemmer blev han ikke valgt ind, men førstesuppleant.
  • Derfor afløser han nu tidl. forsvarsminister Søren Gade, som forlader Bruxelles og vender hjem til Folketinget.

”Det er jo altid positivt, at yngre mennesker kommer til. Og så kan man mærke, at Bergur er opvokset i en politisk familie. Han ved godt, hvad det kræver, og hvad det vil sige at være med i toppolitik,” siger Gade.

Selv forklarer Bergur Løkke, at han i løbet af sine år som soldat og universitetsstuderende omhyggeligt afvejede, om han skulle blive politiker eller ej. Han valgte, at det tippede mest til et ja.

”Jeg har jo gennem min far og ved selv at observere det politiske liv set, hvad det kan bidrage med. Den forskel, det kan gøre. Den måde, man kan være med til at forme fremtiden på for vores land og vores kontinent,” siger han:

”Der er så også nogle omkostninger ved at stille sig frem på scenen og være den, der står i rampelyset, siger tingene højt og har meningerne. Men det skal jo altid vejes op mod den effekt, man kan få ud af at gøre det. Og så længe, vægten tipper den rigtige vej, så vil jeg være i politik.”

Bergur Løkke Rasmussen er godt klar over, at det ikke er nogen ideel situation at tiltræde i Europa-Parlamentet på et tidspunkt, hvor der allerede er gået tre et halvt år af en samlet mandatperiode på fem år.

”Det bliver en lidt større opgave for mig at løbe med de andre, for de er allerede oppe at løbe over 100 kilometer i timen. Men jeg vil arbejde hårdt og håber, at jeg kan nå at sætte mit aftryk på nogle ting,” siger han.

Udskiftning midt under en valgperiode

Situationen er lidt af en udfordring for Venstres delegation i parlamentet, hvor det faktisk er to af partiets i alt fire medlemmer, der nu skiftes ud efter sidste uges folketingsvalg.

Man kan mærke, at Bergur er opvokset i en politisk familie. Han ved godt, hvad det kræver, og hvad det vil sige at være med i toppolitik.

Søren Gade (V)
Medlem af Folketinget

Delegationsleder Morten Løkkegaard og landmanden Asger Christensen bliver, men Linea Søgaard-Lidell forlader også gruppen, fordi hun skal i Folketinget. Hun vil blive afløst af Venstres tidligere EU-ordfører, Kim Valentin, som ikke blev genvalgt til Folketinget.

Morten Løkkegaard glæder sig over, at det er to nye kolleger med ”en vis politisk erfaring og skoling”, som han nu skal arbejde sammen med.

”Det er selvfølgelig en udfordring at skifte to medlemmer ud så sent i en periode. Det her er et meget stort hus, og det kræver meget arbejde og lang tid at finde sig til rette i sådan et internationalt miljø,” siger Løkkegaard:

”Halvandet år er ikke lang tid til det. Derfor er det utrolig vigtigt, at både Kim og Bergur på hver sin måde kommer med en vis ballast.”

Bergur Løkke Rasmussen kommer i første omgang til at overtage flere af Søren Gades poster i Europa-Parlamentet, blandt andet som medlem af transportudvalget og suppleant til udvalget for borgerrettigheder og retlige og indre anliggender.

Gades position i fiskeriudvalget overgår i stedet til Asger Christensen, der i forvejen sidder i landbrugsudvalget.

Stor interesse for udenrigs- og sikkerhedspolitik

Selv siger Bergur Løkke, at han er meget interesseret i EU’s fælles udenrigs- og sikkerhedspolitik, som han håber at få mulighed for at arbejde med på længere sigt.

”Vi står over for nogle store udfordringer som verdenssamfund, der kalder på nogle større løsninger, end hvad man kan lave i de individuelle lande,” siger han:

”Det er noget af det, der har tiltalt mig meget ved at få lov til at være en del af den politiske proces på EU-plan. Det kan godt være, at det tager lidt længere tid hernede at finde en konsensus. Men når man tager en beslutning her, så rykker det markant på nogle af de store problemstillinger, vi står overfor.”

Det er selvfølgelig en udfordring at skifte to medlemmer ud så sent i en periode. Det her er et meget stort hus, og det kræver meget arbejde og lang tid at finde sig til rette.

Morten Løkkegaard (V)
Næstformand i Europa-Parlamentets liberale gruppe, Renew Europe

Bergur Løkke Rasmussen er særlig optaget af, hvordan Europa kan reagere på den store sikkerhedspolitiske krise, der er opstået på grund af Vladimir Putins beslutning om at invadere Ukraine.

”Det er utrolig vigtigt, at vi som EU samlet siger fra over for diktatorer, der som Rusland foretager sig helt uacceptable handlinger. Vi skal tale noget mere om det europæiske samarbejde på det udenrigs- og sikkerhedspolitiske område. Det har krigen i Ukraine jo desværre bekræftet nødvendigheden af,” siger han.

Som reserveofficer har Bergur Løkke blandt andet været udsendt til Irak – hvilket har medvirket til hans store interesse for sikkerhedspolitik. Inden da var han en meget ung løjtnant og delingsfører ved Den Kongelige Livgarde.

”Meget tidligt fik jeg fire-fem sergenter under mig, og jeg havde ansvar for op til 50 værnepligtige. Den mest erfarne sergent var 15 år ældre end mig. Det lærte mig nogle vigtige ting om at være leder,” siger han:

”Det at være soldat hjalp mig også til at blive voksen og få styr på mig selv. Det hjalp mig med at finde min egen vej.”

Beslutningen om at blive i Venstre

Og sådan når vi tilbage til den far, som Bergur Løkke Rasmussen åbenlyst beundrer og føler et stærkt bånd til. Men som han også ved, at han ikke nødvendigvis skal følge i et og alt lige nu.

Derfor vil han gerne slå fast én gang for alle, at han har taget en klar beslutning om ikke at slutte sig til Lars Løkke Rasmussens nye parti, der jo ellers havde et forrygende valg til Folketinget i sidste uge.

Jeg har da været gennem en tankeproces om, hvorvidt jeg skulle skifte til Moderaterne, nu hvor min far havde stiftet det projekt. Men den tankeproces er færdig, og jeg sidder her for Venstre.

Bergur Løkke Rasmussen (V)
Medlem af Europa-Parlamentet

Bergur Løkke kunne sådan set godt bare skifte parti, men blive siddende på sin nye plads i Europa-Parlamentet for Moderaterne. Men det kommer ikke til at ske, slår han fast.

”Jeg er utrolig stolt af min far og det nye projekt, som han har formået at stable på benene. Det ville være at lyve at sige, at jeg ikke på et tidspunkt har haft overvejelser,” siger Bergur Løkke.

”Jeg har da været gennem en tankeproces om, hvorvidt jeg skulle skifte til Moderaterne, nu hvor min far – mit store politiske forbillede – havde stiftet det projekt. Men den tankeproces er færdig, og jeg sidder her for Venstre. Jeg er liberal. Jeg vil gerne være med til at fremme liberale værdier. Og jeg kommer til at blive i Venstre,” siger han.

Kan du garantere, at du bliver i Venstre resten af denne mandatperiode?

”Ja, det kan jeg godt.”

Stiller du op til valget til Europa-Parlamentet i 2024?

”Ja, det gør jeg.”

Og du stiller op for Venstre?

”Jeg stiller op for Venstre.”

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Bergur Larsson Løkke Rasmussen

MEP og regionsrådsmedlem (M), Region Hovedstaden, kaptajn, Forsvaret
cand.merc. i finance and strategic management (CBS), kaptajn-R, Den Kongelige Livgarde

Lars Løkke Rasmussen

Udenrigsminister, MF (M), politisk leder, Moderaterne, fhv. statsminister
cand.jur. (Københavns Uni. 1992)

Søren Gade

MF (V), formand for Folketinget, formand for Esbjerg Havn
IAA-diplomuddannelse (Den danske Reklameskole 1999), cand.oecon. (Aarhus Uni. 1990), VUT-I for reserveofficerer (1989)

0:000:00