Debat

Christel Schaldemose: Online platforme skal ikke kunne løbe fra ansvaret for salg af farlige produkter

DEBAT: Gammel EU-lovgivning skal opdateres, så den tilpasses nutidens forbrugermønstre. Online platforme skal ikke kunne slippe for ansvaret for salg af farlige produkter på nettet, skriver Christel Schaldemose.

I dag kan online handelsplatforme som Amazon og Wish løbe
fra deres ansvar for salg af farlige og ulovlige produkter, skriver Christel Schaldemose (S).
I dag kan online handelsplatforme som Amazon og Wish løbe fra deres ansvar for salg af farlige og ulovlige produkter, skriver Christel Schaldemose (S). Foto: Mew
Christel Schaldemose
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Vi skal ikke finde os i kræftfremkaldende produkter, hormonforstyrrende stoffer og farlige kemikalier i de varer, vi køber på nettet.

I dag kan online handelsplatforme som Amazon og Wish løbe fra deres ansvar for salg af farlige og ulovlige produkter.

Det skal der laves om på med den kommende digitale retsakt.
Forbrugersikkerheden skal håndhæves for de danske forbrugere og det europæiske marked. Vi skal kunne stole på, at varer, som for eksempel legetøj til børn ikke indeholder kræftfremkaldende kemi eller andre farlige stoffer.

Vi skal kunne stole på, at varer, som for eksempel legetøj til børn ikke indeholder kræftfremkaldende kemi eller andre farlige stoffer. 

Christel Schaldemose (S)
Gruppeformand, socialdemokraterne i Europa-Parlamentet
Det har vi skrappe regler for i EU, og dem skal vi også håndhæve, uanset om varerne er produceret i Kina, USA eller andre tredjelande. Lovgivningen, som skal sikre os på nettet er over 20 år gammel.

Derfor er det på høje tid, at vi opdaterer den, så den passer til den måde, vi bruger nettet på i dag.

Produkter lever ikke op til EU’s regler
Et eksempel fra dagbladet Politiken viser, hvor galt det kan gå med de farlige produkter: Sidste sommer begyndte Freja Stentofts telefonoplader at smelte, mens hun brugte den, og kort efter eksploderede den.

Opladeren var købt på Wish.com, og konsekvenserne af overophedningen kunne have været uhyggelige, hvis Freja Stentoft ikke havde været vågen eller til stede, mens hun brugte den.

Alligevel tager Wish.com ikke ansvar for deres andel af det farlige produkts vej til EU, og desværre er det langt fra en enkeltstående historie. 

Dansk Erhverv har lavet en grundig test af 50 produkter fra onlinemarkedspladserne AliExpress, Wish og Amazon, som sælger til Danmark.

Af de 50 produkter levede 46 ikke op til EU’s regler for produktsikkerhed, og 42 af produkterne var endda så farlige, at de danske myndigheder måtte udsende advarsler om dem.

Læs også

Eksemplerne er utallige; brandalarmer, der ikke udløses ved røg, kræftfremkaldende legetøj til børn, og smykker, som indeholder stoffer, der kan skade dine indre organer.
Wish og Amazons størrelse og relevans for danske forbrugere skal bestemt ikke undervurderes.

Ifølge en spørgeundersøgelse fra Foreningen for Dansk Internethandel, er Wish den tredje mest brugte e-handelsside, mens Amazon følger lige efter på en fjerdeplads.

På de her hjemmesider er der ingen krav til produktsikkerhed som for eksempel vores høje EU-standarder for farlig kemi.

Flere sider lader sågar de samme, dokumenteret farlige produkter, dukke op igen og igen: Når en sælger lukkes ned, popper en anden snart op med fuldkommen samme produktbeskrivelse, billede og navn.

Platforme skal stilles til ansvar
Samtidig er fortrydelses- og reklamationsret en by i Rusland. Wish, Amazon, AliExpress og lignende sider tager altså ikke det ansvar, som sikrer forbrugerne i EU og Danmark, og som sikrer retfærdige konkurrenceforhold over for de mange onlinebutikker, som faktisk overholder loven.

Dermed sætter de ikke blot forbrugerne i fare, men er altså også med til at skævvride markedet og undergrave lokale og danske butikkers konkurrenceevne.

Kort fortalt skal vi derfor i højere grad kunne stille de ansvarsløse handelsplatforme til ansvar.

Vi skal sikre forbrugerbeskyttelse og produktsikkerheden på det indre marked. Det er af højeste prioritet for vores alles sundhed og sikkerhed.

Det kæmper jeg for sker i de kommende forhandlinger om en digital retsakt i Europa-Parlamentet, som vi snart skal behandle i EU.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00