Debat

Fiskeriforening efter færre torskekvoter: Politikerne må etablere en ophugningsordning

Situationen for de danske fiskere i Østersøen er så alvorlig, at vi er nødt til at lave en ophugningsordning, der sikrer sammenhæng mellem flådens størrelse og de fiskerimuligheder, der i dag er til rådighed for dansk fiskeri i Østersøen, skriver Svend-Erik Andersen.

Jo før eventuelle nye krav kan komme på plads, desto bedre er fiskernes muligheder for at tilpasse sig kravene, så fiskeriet kan fortsætte ved årsskiftet, skriver Svend-Erik Andersen.
Jo før eventuelle nye krav kan komme på plads, desto bedre er fiskernes muligheder for at tilpasse sig kravene, så fiskeriet kan fortsætte ved årsskiftet, skriver Svend-Erik Andersen.Foto: Signe Goldmann/Ritzau Scanpix
Svend-Erik Andersen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Fiskeriet i Østersøen ligger i ruiner. I Danmarks Fiskeriforening er vi ikke i tvivl om, at det kalder på handling fra politisk side. De danske fiskere skal have en håndsrækning, og der skal tages hånd om de massive udfordringer, der har lagt fiskeriet i Østersøen i ruiner og sat havmiljøet under pres. Og det skal være med det samme.

I forrige uge besluttede EU’s fiskeriministre at reducere kvoterne i Østersøen markant. Kvoten på torsk i den vestlige del Østersøen blev beskåret med 88 procent. Det er et stort slag i ansigtet på de danske fiskere. Både fordi det ødelægger deres forretning, men også fordi de over de senere år har bidraget til forsøg på at vende udviklingen ved at fiske mindre og mindre – tilsyneladende uden effekt.

De danske fiskere har ikke gjort andet end at fiske indenfor de fastsatte kvoter. Alligevel er det gået galt, og de står nu tilbage i en hjælpeløs situation, hvor de fiskekvoter, de har investeret store summer i, ikke længere kan forrentes. Det er urimeligt. Derfor er det en pligtopgave for de danske politikere at komme fiskerne til undsætning.

Ophugning og oplægning

I Danmarks Fiskeriforening ønsker vi, at der etableres en ophugningsordning, hvor en fisker kan få støtte til at få sit fartøj ophugget og taget ud af fiskeriet. Hurtigst muligt.

Ophugningsordningen skal sikre, at der kommer bedre sammenhæng mellem fiskeflådens størrelse og de fiskerimuligheder, der i dag er til rådighed for dansk fiskeri. Og så skal ordningen hjælpe de ramte fiskere igennem krisen med skindet på næsen. De skal ikke gå fra hus og hjem.

Det er vores allerhøjeste ønske, at planen for fremtidens fiskeri i Østersøen bliver et vidnesbyrd om, at erhvervsfiskeriet i Østersøen har en fremtid.

Svend-Erik Andersen
Bestyrelsesformand for Danmarks Fiskeriforening

Vi er oprigtig glade for, at fiskeriministeren, Rasmus Prehn (S), arbejder for, at ordningen etableres. Og vi er klar til en dialog om, hvordan ordningen bedst indrettes.

Derudover ønsker vi, at der etableres en oplægningsordning, der gør det muligt, at fiskerne i Østersøen mod kompensation kan afstå fra fiskeri og ligge til kaj i en periode, hvor der eksempelvis er fiskestop eller for store bifangster af torsk, mod kompensation.

Derved kan vi give de fiskere, der fortsat har en tro på fremtiden, bedre muligheder for at blive i erhvervet, mens der samtidig tages hånd om torskebestanden.

Fiskerimuligheder skal udnyttes

I lyset af, at der ikke er grundlag for at fiske efter torsk i Østersøen, er det så meget desto vigtigere, at der fortsat kan fiskes på de bestande, der har det godt. Det gælder for mange fladfiskearter i Østersøen, for eksempel rødspætter.

Derfor ligger der en opgave i at få rammerne for fiskeriet efter fladfisk på plads. Kræver det eksempelvis, at der skal stilles nye krav til redskaber om at minimere bifangsten af torsk, så er det altså bare om at komme i gang.

Jo før eventuelle nye krav kan komme på plads, desto bedre er fiskernes muligheder for at tilpasse sig kravene, så fiskeriet kan fortsætte ved årsskiftet.

Problemer i Østersøen stikker dybt

Foruden den indsats, der skal til for at hjælpe fiskerne her og nu, er der brug for, at der tages livtag med de væsentligste problemer i Østersøen.

For det er efterhånden flere år siden, at DTU slog fast, at fiskeriet ikke er den væsentligste udfordring i Østersøen.

Det er derimod forurening, udledning af næringsstoffer og den voksende sælbestand.

Det er en politisk pligtopgave, at alle lande omkring Østersøen tager de her problemer alvorligt og får sat en stopper for den massive forurening. For vi løser ingenting ved alene at afvikle fiskeriet, når problemet stikker langt dybere.

Planen for fremtidens fiskeri i Østersøen skal på plads

I Danmarks Fiskeriforening håber vi, at politikerne vil lytte til vores forslag, og vi hæfter os ved, at regeringen for år tilbage bebudede, at der skulle laves en plan for fremtidens fiskeri i Østersøen.

Det er i det arbejde, de her forslag skal løftes ind, og det håber, vi at alle de involverede i det arbejde, er klar til. Det er vores allerhøjeste ønske, at planen for fremtidens fiskeri i Østersøen bliver et vidnesbyrd om, at erhvervsfiskeriet i Østersøen har en fremtid.

Derfor skal planen hurtigt på plads, og så skal planen komme det samlede erhvervsfiskeri i Østersøen til gode.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00