Debat

Danmark skal gå forrest i kampen for bedre klima

DEBAT: Når EU's regeringschefer mødes for at fastsætte nye klimamål, er det vigtigt, at de fastlagte mål bliver så ambitiøse som overhovedet muligt. Krisen i Ukraine har været medvirkende til, at der bør satses mere på vedvarende energi, det skriver Gitte Seeberg, generalsekretær i WWF.

Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Gitte Seeberg
Generalsekretær, WWF Verdensnaturfonden

Fakta
Bland dig i debatten!
Send dit indlæg til: [email protected]

23.-24. oktober er der EU-topmøde. Det er et vigtigt topmøde. For danskerne, for EU-borgerne, ja, for hele verden. For EU’s stats- og regeringsledere ventes at fastlægge EU’s klima- og energimål frem mod år 2030 på EU-topmødet. Her bliver det afgørende, at der besluttes bindende, ambitiøse mål for CO2-reduktion, vedvarende energi og energieffektivitet.

Ambitiøse EU-mål handler ikke kun om rettidig omhu i kampen mod klimaforandringerne. Det er bestemt også i EU's egeninteresse af andre grunde. Krisen i Ukraine har med tydelighed sat fingeren på EU-landenes energimæssige sårbarhed.

Gitte Seeberg
Generalsekretær i WWF

Så EU kan vise lederskab og presse den globale dagsorden fremad mod det vigtige klimatopmøde i Paris næste år, hvor verdens lande skal blive enige om en ny global klimaaftale.Det er nu EU har chancen for at leve op til vores ansvar for at begrænse den globale opvarmning, som truer natur, miljø og menneskehedens levevis overalt på jorden. I kraft af de 28 EU-landes samlede position som verdens tredjestørste udleder af drivhusgasser vil EU’s målsætninger for 2030 få global betydning.

Washington, Beijing og New Delhi vil nøje notere sig, hvor på skalaen EU lægger sig. Derfor må statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) og den danske regering presse på for at EU-målene bliver så ambitiøse som overhovedet muligt.

Der findes ingen planet B. Derfor at det nødvendigt med ambitiøse klimamål på EU-topmødet i slutningen af ugen. Det skriver Gitte Seeberg, generalsekretær i WWF.
Der findes ingen planet B. Derfor at det nødvendigt med ambitiøse klimamål på EU-topmødet i slutningen af ugen. Det skriver Gitte Seeberg, generalsekretær i WWF. Foto: WWF

Ikke et ord om klima
Tidligere på måneden holdt statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) åbningstale i Folketinget.

Den indeholdt flere gode ting om den danske natur og miljø-politik. Og tak for det. Men meget overraskende blev klimaet og den grønne omstilling ikke nævnt med et eneste ord i talen.  Helle Thorning-Schmidt gik helt anderledes til stålet i sin første åbningstale tilbage i 2011. Her sagde statsministeren blandt andet:”I 1990’erne gjorde vi Danmark til foregangsland på klima- og energiområdet. Regeringen vil sætte Danmark i front igen.

Vi skal igen være ambitiøse. Vi skal turde stræbe højt.”Helle Thorning fastholdt den klima-ambitøse retorik i sine åbningstaler i 2012 og 2013. Men i år altså ikke et ord om de forestående, vigtige klima-forhandlinger på EU-topmødet eller FN’s Klimapanels møde i København sidst på måneden. Ikke et ord om den globale opvarmning og den deraf følgende afsmeltning af is mod nord eller om Danmarks muligheder som grønt foregangsland. 

Fremtiden: Ekstremt vejr – også i Danmark
Hos WWF Verdensnaturfonden håber vi, at de fraværende ord om klimaforandringerne og de forestående klimaforhandlinger skyldes, at regeringen føler, at man har sat klimaet på dagsordenen. At borgerne allerede er klar over, at regeringen er ambitiøs på klima-området. For der er bestemt brug for – med statsministerens egne ord – en stærk og ambitiøs klima-stemme i EU, der tør ’stræbe højt’. 

Her i oktober dokumenterede en rapport fra DMI, at Danmark vil blive ramt af ekstreme vejrforhold i fremtiden: Kraftige storme, flere hedebølger og øget vandstand. Med mindre altså, at vi ved fælles global hjælp får nedbragt udslippet af drivhusgasser markant.

Nogle af klimaforandringerne mærker vi allerede, også i Danmark. I 2013 udbetalte de danske forsikringsselskaber således stormskadeerstatning for 2,3 milliarder kroner. 

Ingen plan B – for der er ingen planet B
Ambitiøse EU-mål handler ikke kun om rettidig omhu i kampen mod klimaforandringerne.

Det er bestemt også i EU's egeninteresse af andre grunde. Krisen i Ukraine har med tydelighed sat fingeren på EU-landenes energimæssige sårbarhed. EU importerer 2/3 af de fossile brændsler, der bidrager til at holde de europæiske hjul i gang i dag. Den store import koster EU-landene dyrt. Sidste år importerede EU-landene fossile brændsler for omkring 400 mia. Euro. Det er mere end 1 mia. Euro – eller 7,5 mia. kroner – om dagen.

De penge kan bruges langt mere fornuftigt ved en helhjertet satsning på - og investering i - grøn omstilling. Investeringer, som samtidig vil fastholde europæiske – og danske – virksomheders førerpositioner inden for de grønne teknologier. Det er der eksportmuligheder og arbejdspladser i. Sidste år steg den danske eksport af grøn energiteknologi med 17 procent, mens vareeksporten generelt steg med 2 procent. Og én ting er sikker: Verden vil i stigende grad efterspørge disse løsninger.

Der er ganske enkelt ingen vej uden om. I sidste måned udtalte FN-generalsekretær Ban Ki-moon forud for klimatopmødet i New York, da han sammen omkring 300.000 amerikanere marcherede igennem gaderne for klimaet: ”Der er ingen plan B – for der er ingen planet B”. Forhåbentlig forstår EU’s – og verdens - ledere det opråb.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Gitte Seeberg

Direktør, Autobranchen Danmark, fhv. MF (K og NA), fhv. MEP (K)
cand.jur. (Københavns Uni. 1986)

0:000:00