Danmark skal hjælpe Ukraine ind på "dydens smalle sti”

Igennem et nyt samarbejde skal det danske folketing hjælpe Ukraines parlament med at blive mere demokratisk og mindre korrupt. Det er nødvendigt, for at Ukraine kan blive del af den europæiske familie, siger Folketingets formand, Søren Gade.

”Der står et entydigt folketing bag den danske regerings engagement i genopbygningen af Mykolaiev. Det er i sig selv et signal om, at der kommer en tid efter krigen, som vi også skal forholde os til,” siger Søren Gade (V) Foto fra oktober 2022 
”Der står et entydigt folketing bag den danske regerings engagement i genopbygningen af Mykolaiev. Det er i sig selv et signal om, at der kommer en tid efter krigen, som vi også skal forholde os til,” siger Søren Gade (V) Foto fra oktober 2022 Foto: Emilio Morenatti/AP/Ritzau Scanpix
Mikala Satiya Rørbech

"Du kan vinde en krig med våben. Du kan ikke vinde en fred med våben,” siger Folketingets formand og tidligere forsvarsminister Søren Gade (V). Han er begyndt at tænke på Ukraine efter krigen. På det land, som skal bygges op og stå tilbage, når krigen mod Rusland engang er forbi.

”Jeg synes, det er en god idé, at man begynder at kigge på den anden side af krigen,” siger han. Vel vidende, at det kan have lange udsigter.

Som formand for Folketinget har Søren Gade derfor netop indledt et samarbejde med Ukraines nationalforsamling "Verkhovna Radom" om at forbedre de demokratiske processer, så man kan leve op til de såkaldte ”Københavnerkriterier”. De er afgørende for, om et land kan søge optagelse i EU. 

Du kan vinde en krig med våben. Du kan ikke vinde en fred med våben

0:000:00