Debat

Dansk Erhverv: EU mangler en digital vision med et længere perspektiv

EU-udspillet Europe’s Digital Compass indeholder tema’er og kendte løsninger på digitale udfordringer. Der er brug for, at EU laver en vision for, hvordan den digitale udvikling kan bidrage til en positiv samfundsudvikling, skriver Anders Thomsen fra Dansk Erhverv.

Der er ikke tvivl om, at EU-Kommissionens
formand Ursula von der Leyen flankeret af blandt andet Margrethe Vestager tager digital udvikling alvorligt, men der mangler en ny vision, skriver Anders
Thomsen.
Der er ikke tvivl om, at EU-Kommissionens formand Ursula von der Leyen flankeret af blandt andet Margrethe Vestager tager digital udvikling alvorligt, men der mangler en ny vision, skriver Anders Thomsen.Foto: Johanna Geron/Reuters/Ritzau Scanpix
Anders Thomsen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

EU Kommissionen har med sit nye udspil, Europe’s Digital Compass, sat nogle konkrete måltal for den digitale udvikling i Europa.

Med Kommissionens formand, Ursula von der Leyen, flankeret af Margrethe Vestager og Thierry Breton som talspersoner på initiativet er der ingen tvivl om, at projektet om et A Europe Fit for the Digital Age (som Vestager har ansvaret for) er noget, man mener dybt alvorligt. 

Vi opfordrer til, at den danske regering tager det lige så alvorligt. 

Kompetencer er et ømt punkt
Fra Dansk Erhvervs side må vi sige, at takterne i Kommissionens udspil er rigtig gode. Udspillet fokuserer på fire nøgleområder, der i store træk afspejler Dansk Erhvervs digitaliseringspolitiske udspil Digital handlekraft fra efteråret 2020.  

Det, vi savner, er en ny kurs, det vil sige en vision og et længere perspektiv, som kan vise vejen for, hvordan den digitale udvikling kan bidrage til en positiv samfundsudvikling.  

Anders Thomsen
Markedsdirektør for rådgivning og videnservice, Dansk Erhverv

Vi har brug for flere it-specialister og et generelt højere niveau af digitale kompetencer, og her er målet fra Kommissionen, at EU skal være hjemsted for 20 millioner specialister med it-kompetencer på højt niveau, og at 80 procent af alle europæere skal have basale digitale færdigheder.  

Disse målsætninger går fint i spænd med Dansk Erhvervs forslag om at indføre teknologiforståelse i folkeskolen, fokusere på digitale færdigheder i videre- og efteruddannelsessystemet og indføre et digitalt kørekort som gratis tilbud for alle danskere. 

Kompetencer er et ømt punkt, når vi sammenligner Danmark med resten af EU, hvor vi kun ligger på en syvende plads i DESI-indekset.  

Klar til 5G
Udviklingen af den digitale infrastruktur er ligeledes en prioritet, vi i Dansk Erhverv deler med lederne i Bruxelles.

Kommissionen lægger op til, at sikkerhed og bæredygtighed skal kendetegne denne udvikling, og at alle husstande skal have adgang til hurtige bredbåndsforbindelser herunder 5G mobilnet i beboede områder. Derudover er ambitionen, at EU i 2030 skal have sin første kvantecomputer.  

Fra vores side i Dansk Erhverv har vi understreget, at det er vigtigt, vi bygger videre på vores allerede stærke infrastruktur og får endnu flere husstande på lynhurtigt bredbånd, og at vi skal gøre landet klar til 5G.

Dertil har vi foreslået, at Danmark med en national strategi skal vise vejen for, hvordan vi kan løfte arven fra Niels Bohr og udnytte vores forskningsmæssige styrkeposition indenfor kvanteteknologi. 

Håndsrækning med digital omstilling
Omstilling af erhvervslivet er i sagens natur et centralt emne for Dansk Erhverv. Kommissionen har valgt at opstille måltal for udbredelsen af specifikke teknologier (for eksempel cloud og AI), og vil have ni ud af ti SMV’er til at komme det første skridt mod digitalisering. 

I den anden ende er ambitionen, at antallet af europæiske unicorns – digitale vækstkometer – skal fordobles.    

Hvad angår udbredelsen af teknologier, kan det tilføjes, at for eksempel udbredelse af ting som e-faktura kan have et kæmpe erhvervsmæssigt potentiale.

Derudover foreslår vi konkret, at SMV’erne får en håndsrækning til deres digitale omstilling, og at vi via bedre rammevilkår vil skabe grobund for flere digitale vækstvirksomheder.  

Digitalisering af den offentlige service er et område, hvor Danmark traditionelt har ligget foran i feltet med de bedste i verden. Vi har dog set, at andre lande har sat fart på udviklingen, og Danmark er gået fra en første- til en tredjeplads i DESI-indekset.

Aktuelt er Danmark i den situation, at vi lige straks får en ny fællesoffentlig digitaliseringsstrategi, som vi har store forhåbninger til, kan hæve barren for digitalisering af den offentlige sektor, bedre adgang til offentlige data og meget mere.  

Kom med en ny kurs
Så langt så godt – men selvom kompasset tager fat i nogle reelle udfordringer, så peger kompasset på en kurs, der er velkendt af alle. 

Kompetencer, infrastruktur, offentlig digitalisering og digitalisering af erhvervslivet er emner, der har været på landkortet i mange år – af samme grund er det områder, hvor der kan peges på mange eksisterende forslag til løsninger. 

Det, vi savner, er en ny kurs, det vil sige en vision og et længere perspektiv, som kan vise vejen for, hvordan den digitale udvikling kan bidrage til en positiv samfundsudvikling.  

I den ånd har Dansk Erhverv nedsat et Tigerråd, der består af en bred række aktører fra erhvervslivet, politik og civilsamfundet. 

Rådet skal tegne visionen for det danske samfund anno 2040 og netop give et samlet bud på, hvad det er for nogle værdier, der skal sætte retningen for den digitale udvikling, således at de små skridt vi skal tage i dag og de næste år allerede nu peger i retningen af fremtiden Tigerspring.  

Samlet set glæder vi os over, at vi kan se så tydelige fællesmængder mellem Kommissionens udspil og Dansk Erhvervs digitale dagsordener. Men vi håber, at Bruxelles følger op og supplerer de udmærkede pejlemærker i kompasset med større ambition og vision for et digitalt Europa.  

Mette Frederiksen har i selskab med tre andre statsledere fra Tyskland, Finland og Estland i et brev til netop EU Kommissionen adresseret spørgsmålet om digital suverænitet i Unionen.

Vi håber, at statsministeren og resten af regeringen vil fortsætte med at prioritere den digitale dagsorden både på europæisk niveau og herhjemme.  

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00