Dansk erhvervsliv frygter Le Pen-sejr: Vil svække det indre marked

Det franske præsidentvalg kan ende i en skrøbelig situation for danske virksomheder, hvis Marine Le Pen bliver ny præsident, vurderer direktør i Tænketanken Europa. DI deler den holdning. Ved et genvalg af Emmanuel Macron kan erhvervslivet bevare et konstruktivt EU-samarbejde og sikre rammevilkår, lyder det.

Den nuværende franske præsident Emmanuel Macron er oppe imod Marine Le Pen til den sidste og afgørende runde af præsidentvalget 24. april. Valget af sidstnævnte kandidat kan føre til et handlingslammet scenarie for danske virksomheder ifølge Lykke Friis, direktør i Tænketanken Europa. 
Den nuværende franske præsident Emmanuel Macron er oppe imod Marine Le Pen til den sidste og afgørende runde af præsidentvalget 24. april. Valget af sidstnævnte kandidat kan føre til et handlingslammet scenarie for danske virksomheder ifølge Lykke Friis, direktør i Tænketanken Europa. Foto: Charly Triballeau/AFP/Ritzau Scanpix
Lærke Møller Hansen

Hvis Marine Le Pen rykker ind i Élysée-Palæet som ny fransk præsident, kan danske virksomheder forvente et handlingslammet scenarie med usikre rammevilkår. Det vurderer Lykke Friis, direktør af Tænketanken Europa.  

”Erhvervslivet skal indstille sig på et stagnations- eller et handlingslammet scenarie, da der er veto fra fransk side,” siger hun.

Marine Le Pen ønsker at vælte nogle af grundpillerne i EU-integration, som kan ende med at få negative konsekvenser for dansk erhvervsliv, forklarer hun.

DI’s europapolitiske chef mener heller ikke, at et Frankrig med Marine Le Pen er at foretrække for danske virksomheder. 

Jeg har svært ved at se, hvordan Marine Le Pen kan være et mere attraktivt valg end Emmanuel Macron set med virksomhedsbriller.

Anders Ladefoged
Europapolitisk chef i DI

”Jeg har svært ved at se, hvordan Marine Le Pen kan være et mere attraktivt valg end Emmanuel Macron set med virksomhedsbriller,” siger Anders Ladefoged fra DI.

Ifølge Lykke Friis kigger vi ind i, hvad der kan karakteriseres som et opbrudsvalg, når franskmændene går til stemmeurnerne på søndag til sidste valgrunde.

”Le Pen går til valg på at lave det hele om. Langt flere holder vejret i EU end det tyske valg, hvor man kæmpede om, hvem der var mest Angela Merkel,” siger EU-eksperten.

Læs også

Usikre spilleregler og mindre ambitiøst EU

En af de stærkeste kontraster mellem de to kandidater er deres holdning til EU.

Mens den socialliberale Emmanuel Macron ønsker et mere ambitiøst EU, har højre-nationale Marine Le Pen gennem valgkampen ikke lagt skjul på, at hun ønsker at neddrosle den Europæiske Union, mener Lykke Friis.

Det skyldes ifølge hende, at Marine Le Pen vil ændre EU indefra og rykke ved fundamentale ting som det indre marked, og at EU-retten har forrang.

Det er uden tvivl imod danske interesser, da Danmark er en eksportnation, understreger hun.

”Fra dansk side vil man ikke nødvendigvis vide, om det er EU's eller franske spilleregler man skal følge. Det vil skabe usikkerhed for danske virksomheder,” pointerer Lykke Friis.

Hun peger også på, at den kvindelige præsidentkandidat har interesse i at blokere flere ting, der skal vedtages fremadrettet i EU-sammenhæng.

Det kan være alt fra EU’s grønne omstilling, den såkaldte ”Fit for 55"-pakke til udvikling af EU's indre marked, styrkelse af forsvarsdimensionen og de fremadrettede sanktioner mod Rusland, lyder det.

Men om Marine Le Pen i sidste ende kan trumfe de ting igennem er uvist. Hun får dog svært ved at rulle noget tilbage, som allerede eksisterer, påpeger hun.

Fakta

Fransk præsidentvalg

10. april blev kandidaterne skåret ned til to i valgets første runde.

24. april er sidste runde, hvor den nuværende præsident Emmanuel Macron skal dyste mod Marine Le Pen.

Nogle af de mest centrale temaer ved præsidentvalget er franskmændenes købekraft, energipriser, krig i Ukraine og EU ifølge Lykke Friis, direktør i Tænketanken Europa.

 

DI: Marine Le Pens tilgang er Frankrig først

I dag er Frankrig Danmarks ottende største eksportmarked ifølge en analyse fra erhvervsorganisationen DI. Samtidig viser den, at dansk eksport til Frankrig er steget med 37 procent fra 2015 til 2021.

Det håber Anders Ladefoged vil fortsætte. Men en vigtig faktor i den ligning er at bevare et stærkt konstruktivt EU-samarbejde. Hvis franskmændenes valg falder på Marine Le Pen, frygter han, at hun vil føre en politik, der hedder: Frankrig først.

Det vil selvfølgelig være en ulempe for de lande og virksomheder, som har størst gavn af det indre marked, og det er eksempelvis de danske.

Anders Ladefoged
Europapolitisk chef i DI

”Hvor hendes løsninger mest af alt handler om Frankrigs interesser, handler Emmanuel Macrons løsninger om Europa,” pointerer han.

Hvis Frankrig ikke bidrager til bordet, kan det ifølge ham svække Europa og resultere i en stagnation eller manglende leverancedygtighed i EU-samarbejdet. Her vil danske virksomheder blive ramt.

”Det vil være en ulempe for de lande og virksomheder, som har størst gavn af det indre marked, herunder de danske,” siger DI’s europapolitiske chef.

Samtidig påpeger han, at det hænger sammen med den geopolitiske forandring. Vi ser, at lande som eksempelvis USA begynder at værne mere om egne behov. Og det kan efterlade Danmark et dårligt sted, da vi stadig har brug for at være en del af en global økonomi.

Nyt potentiale for grønne danske virksomheder

Bliver Emmanuel Macron derimod genvalgt, kan dansk erhvervsliv forvente, at det fortsætter i samme stil som nu, spår Lykke Friis.

Det er Anders Ladefoged enig i.

”Det vil være en fortsættelse af Frankrig, som spiller en konstruktiv rolle, hvor man forsøger at finde løsninger på fælles udfordringer,” siger DI’s europapolitiske chef.

Emmanuel Macron har dog sagt nogle ting på det seneste i valgkampen, som kan være interessant for dansk erhvervsliv, påpeger Lykke Friis. For eksempel at han vil satse mere på det grønne.

Der vil være et betydeligt nyt potentiale. Det gælder blandt andet produkter som varmepumper og termostater.

Lykke Friis
Direktør i Tænketanken Europa

Han sprang ud som grøn politiker for kort tid siden med ønsket om at vinke farvel til store fossile brændstoffer som den første store nation, forklarer hun.

Og Emmanuel Macrons fokus på energieffektivitet kan formentlig gavne danske virksomheder, lyder det.

”Der vil være et betydeligt nyt potentiale. Det gælder blandt andet produkter som varmepumper og termostater. Han vil være nødt til at leve op til nogle af sine valgløfter for at bevare den støtte, han får fra venstrefløjen,” siger hun.

Emmanuel Macron fører kapløbet

Siden præsidentvalgets første runde har præsident Emmanuel Macron ført i meningsmålingerne fra POLITICO. Og en første måling fra instituttet Elabe viste onsdag nat, at 59 procent af tv-seerne fra en tv-duel mellem de to kandidater fandt Emmanuel Macron mest overbevisende.

Vigtigt at bemærke er, at selvom en fransk præsident har meget magt, kommer der også et parlamentsvalg efterfølgende i juni, fremhæver Lykke Friis.

”Det kan i begge tilfælde udvikle sig til et protestvalg, hvor man ikke vil have en premierminister fra samme politiske familie. Det gør, at scenarierne bliver lidt mere mudrede,” siger topchefen.

Hendes bud er, at der vil komme en premierminister af en anden partifarve end den kommende præsident.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lykke Friis

Direktør, Tænketanken Europa, præsident, Kræftens Bekæmpelse, formand, Det Europæiske Råd for Udenrigsrelationer (ECFR)
master i europæiske studier (London. 1992), cand.scient.pol. (Københavns Uni. 1993), ph.d. (Københavns Uni. 1997)

Anders Ladefoged

Medlem, Det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalg, Fhv. underdirektør, DI
cand.jur. (Københavns Uni. 1986)

0:000:00