Danskerne bakker op om mindre landbrugsstøtte

MÅLING: Halvdelen af danskerne støtter EU's planlagte nedskæringer i landbrugsstøtten. Det viser ny meningsmåling foretaget for Altinget.dk.
Det er særligt rød blok, som bakker op om en mindre landbrugsstøtte.
Det er særligt rød blok, som bakker op om en mindre landbrugsstøtte.Foto: Agnete Finnemann Scheel/Altinget.dk
Agnete Finnemann Scheel

I de andre lande har man en større forståelse af, at landbruget er en væsentlig del af samfundet

Martin Merrild
Formand i Landbrug & Fødevarer
Fakta

Sådan har vi spurgt

"EU vil skære i landbrugsstøtten, hvilket betyder, at danske landmænd fremover vil få udbetalt mindre i landbrugsstøtte, end de gør i dag. Er det en god ide?"

Her svarer:

47,1 procent svarer ja - det er en god idé

30,5 procent svarer nej - det er ikke en god idé

22,4 procent svarer ved ikke 

966 vælgere er blevet spurgt

 


Kilde: Meningsmålingen er foretaget af A&B Analyse for Altinget.dk

Det er helt i orden, at EU har fundet hækkesaksen frem og står klar til at lave en forårsbeskæring af landbrugsstøtten.

Det mener godt hver anden dansker ifølge en ny meningsmåling, som A&B Analyse har lavet for Altinget.dk. 30,5 procent mener ikke, at det er en god ide, mens 22,4 procent svarer, at de ikke ved det.

I disse måneder bliver EU’s flerårige budget nemlig forhandlet mellem medlemslandene og Parlamentet, og her står landbrugsstøtten til at få klippet toppen af. Faktisk er der tale om en reduktion på 11,3 procent ifølge et samlenotat til Folketingets Europaudvalg.

Og bliver budgettet godkendt i sin nuværende form i Parlamentet, står det danske landbrug til at miste 1,4 milliarder kroner, hvis man medregner inflationen eller 900 mio. kroner, hvis man ikke medregner den. Det er et spørgsmål med flere facit, men et er sikkert, og det er, at Danmark kommer til at opgive nogle af støttekronerne til det ellers så trængte og forgældede danske landbrug. 

Rød bloks vælgere går imod støtten
Og det er rød blok, som fører an mod støtten. Særligt vælgerne fra Enhedslisten og fødevareminister Mette Gjerskovs (S) eget parti, Socialdemokratiets, støtter EU's nedjustering af støtten.

De har dog uvant følgeskab af vælgerne hos De Konservative og Liberal Alliance, hvor op mod 60 procent af vælgerne støtter nedskærringer.

På den anden side af hegnet står landmændenes parti, Venstre. Her er der en lille overvægt af vælgere, som synes nedskærringerne er en dårlig idé. Også blandt Dansk Folkeparti er der ikke et klart ja til nedskæringer ifølge Altinget.dks meningsmåling.   

Danskerne er klar over, hvor vanskeligt det er 
Vælgernes opbakning til nedskæringer i landbrugsstøtten overrasker ikke i landmændenes organisation Landbrug & Fødevarer.

”Hvis jeg blev spurgt sådan, hvad enten jeg var skatteyder eller landmand, ville jeg også sige, at vi skulle have støtten ned,” siger formand i Landbrug & Fødevarer, Martin Merrild.

Hos erhvervsorgansiationen er den officielle politik også, at EU's landbrugsstøtte helt skal afvikles. Det skal dog ske på lige vilkår med de andre landmænd i Europa.

Og selvom skepsis over for landbrugsstøtten måske ikke er 'Made in Denmark', så gror den bedre her end nogen andre steder, mener Martin Merrild.

”Vores oplevelse er, at landbruget generelt har stor opbakning i de andre europæiske lande. Men det er, som om at opfattelsen af landbruget i Danmark er: Hvis ikke det kan bære, så må det falde,” siger Martin Merrild.

”I de andre lande har man en større forståelse af, at landbruget er en væsentlig del af samfundet,” tilføjer han.

Mange forklaringer
Henrik Zobbe, direktør for Fødevareøkonomisk Institut på Københavns Universitet, kender godt til de landbrugsskeptiske danskere.

"Danskerne er vel relativt liberale, og EU's støtte er man altså ikke de store tilhængere af," siger Henrik Zobbe.

Han hæfter sig dog ved de 30 procent i meningsmålingen, som ikke mener, der skal skæres i landbrugsstøtten.

”Det kan jo være, at nogen tænker på den måde, at landbrugsstøtten kan bruges til at fremme miljøvenlig produktion," siger Henrik Zobbe.

Den pointe bakkes op af den seneste Eurobarometer-måling, hvor 69 procent af danskerne mener, at landbrugsstøtten skal målrettes til at beskytte miljøet i EU.

”Det kan også være, at de tænker, at hvis man fjerner landbrugsstøtten, kommer landmændene ud i en uheldig økonomisk situation. Og de er hårdt nok ramt i forvejen,” siger Henrik Zobbe.

Overraskende politisk udsving
Også beskæftigelsen kan spille en vigtig roller for vælgerne, fordi landbruget både fastholder beskæftigelse i de danske yderområderne og producerer en stor del af den danske eksport. 

Henrik Zobbe tager dog forbehold, eftersom han mener, at spørgsmålet kan tolkes på flere måde.

Ifølge Henrik Zobbe er fordelingen på 47 procent for og 31 procent imod dog en ret naturlig fordeling, men det er bemærkelsesværdigt, at målingen alligevel ikke afspejler det politiske landskab, hvor partierne fra A til Ø vil have afskaffe landbrugsstøtten helt. 

 

<script type="text/javascript" src="//ajax.googleapis.com/ajax/static/modules/gviz/1.0/chart.js"> {"dataSourceUrl":"//docs.google.com/spreadsheet/tq?key=0AhsiE1AeMLozdGJKSGx5bDBjZGtGOWtLcHA3NTBhd3c&transpose=0&headers=0&range=A2%3AB7&gid=0&pub=1","options":{"titleTextStyle":{"bold":true,"color":"#000","fontSize":"11"},"legendTextStyle":{"color":"#222","fontSize":"10"},"animation":{"duration":500},"backgroundColor":{"fill":"#FFFFFF"},"colors":["#741b47","#109618","#FF9900","#109618","#990099","#0099C6","#DD4477","#66AA00","#B82E2E","#316395","#994499","#22AA99","#AAAA11","#6633CC","#E67300","#8B0707","#651067","#329262","#5574A6","#3B3EAC","#B77322","#16D620","#B91383","#F4359E","#9C5935","#A9C413","#2A778D","#668D1C","#BEA413","#0C5922","#743411"],"is3D":true,"hAxis":{"useFormatFromData":true,"minValue":null,"maxAlternations":1,"viewWindow":{"min":null,"max":null},"maxValue":null},"vAxes":[{"useFormatFromData":true,"minValue":null,"viewWindow":{"min":null,"max":null},"maxValue":null},{"useFormatFromData":true,"minValue":null,"viewWindow":{"min":null,"max":null},"maxValue":null}],"pieHole":0,"booleanRole":"certainty","title":"EU vil sk\u00e6re i landbrugsst\u00f8tten. Er det en god ide?","legend":"top","useFirstColumnAsDomain":true,"tooltip":{},"width":450,"height":300},"state":{},"view":{},"chartType":"PieChart","chartName":"Diagram1"} </script>Kilde: A&B Analyse

 

Dokumentation

Rådets udspil til det flerårige finansielle budget 2014-2020:

Landbrugsstøtten udgør 373,2 mia. euro, hvoraf 277,9 mia. euro er afsat til den mere traditionelle landbrugsstøtte i form af markedsrelaterede udgifter og direkte støtte (søjle I).

I forhold til 2007-2013 er det et fald på 11,3 procent for kategori 2 (landbrugsstøtten) som helhed og 17,5 procent for de markedsrelaterede udgifter og direkte støtte.

Aftalen indeholder også at 30 procent af de årlige nationale lofter i den direkte støtte skal knyttes til grønne foranstaltninger.

Samtidig skal de medlemslande, hvor den direkte støtte pr. hektar er under 90 procent af EU-gennemsnittet, have reduceret forskellen mellem deres nuværende niveau og 90 procent af EU-gennemsnittet med en tredjedel i 2020.

Endelig er det op til medlemslandene selv at fastsætte lofter for den direkte støtte til store bedrifter.

Medlemslandene får også mulighed for at stille op til 15 procent af deres årlige nationale lofter for årene 2014-2020 til rådighed for foranstaltninger inden for landdistriktsprogrammerne (søjle II). Noget der særligt for Danmark kan blive aktuelt.

Endelig oprettes der en særlig reserve til kriser i landbrugssektoren på 2,8 mia. euro i perioden.

Kilde: Samlenotat til Europaudvalget af 15. februar 2013


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Martin Merrild

Fhv. formand, Landbrug & Fødevarer, fhv. borgmester (V), Struer Kommune
agraøkonom (1977), merkonom

0:000:00