David Trads: Det hele sejler i EU – og Danmark er blind passager

KOMMENTAR: Samtidig med at det hele sejler i Europa, allierer Danmark sig med lande, som bevæger sig væk fra demokratiet, i stedet for dem, der er sikre støtter af frihedsrettighederne, skriver David Trads.

Mens jeg så Emmanuel Macron, den karismatiske, stærkt liberale franske præsident, holde sin nytårstale, tænkte jeg på, at det ville være vidunderligt, hvis hans drømme blev til virkelighed:

”Vi har behov for at genopdage en europæisk ambition, for at genopdage et mere suverænt, et mere forenet, et mere demokratisk Europa, fordi det vil være godt for vores folk.”

Macrons drømme er – desværre – bare drømme. Så urealistiske, så langt fra virkeligheden, så langt fra konsensus, så langt fra mulige at realisere, at det næsten gør ondt. Ja, det bliver faktisk værre, når den franske præsident fortæller, hvordan han vil gennemføre sine planer:

”Jeg vil blive ved med at arbejde sammen med vores partnere, især med Tyskland.”

Well, det lyder måske godt, men det illustrerer jo EU’s alvorligste problem:

Det Tyskland, som siden 1980'erne med Helmut Kohl i spidsen har været EU’s lokomotiv, er gået i stå. Det anker af stabilitet, som andre trygt kunne regne med, er kastet ud i et politisk kaos. Angela Merkel – respektfuldt altid omtalt som Frau Merkel – er en skygge af sig selv.

Det tyske valg i efteråret var et stort nederlag for kansleren – og det er kun blevet værre siden. Socialdemokratiet forlod hendes regering, hendes forsøg på at danne en alternativ alliance mislykkedes, og nu prøver hun en gang til med Socialdemokratiet. Det er noget rod.

Og hvad nu, hvis Martin Schulz, den socialdemokratiske leder, ender med at gå i regering? Ja, så har han allerede sagt, at han vil kæmpe for Europas Forenede Stater! Det bliver selvsagt ikke til noget – alene af den årsag, at Merkel selv er bekymret for øget europæisk integration.

Med andre ord: Macrons drømme om et stærkere EU – hvad vi sandt for dyden har behov for – som er baseret på en tæt fransk-tysk akse, er dødfødt. Lokomotivet er gået i stå.

Men … hvis bare lokomotivet kun var gået i stå … Hvis bare det nøjedes med at holde stille på perronen. Virkeligheden er imidlertid meget, meget værre – for det hele sejler i øjeblikket i et EU, der aldrig er kommet sig efter først finanskrisen, dernæst flygtningekrisen.

De fem største EU-lande – efter Storbritanniens exit – har alle problemer: Tyskland uden ny regering måneder efter valget. Italien er – igen-igen – kastet ud i parlamentarisk krise. Spanien er plaget af interne problemer. Polen rykker i autoritær retning. Kun Frankrig fungerer.

Og det bliver hele tiden værre – for når de store nationer er rystede, opstår der et politisk vakuum, hvor ingen for alvor har styrke til at sætte dem, der træder ved siden af, på plads. Det udnytter især Visegrad-landene – stadig mere autoritære – til at så tvivl om selve projektet.

Der er så langt fra den drøm om frihed, som polske Lech Walesa, tjekkoslovakiske Vaclav Havel og ungarske József Antall stod for i de gyldne frihedsår, og så til den anti-demokratiske kurs, som de nuværende ledere står for i de lande, at det næsten ikke er til at tro.

Endnu værre er det, at der selv i Danmark er folk, der hylder den repressive politik, som Polen, Ungarn, Tjekkiet og Slovakiet åbenlyst praktiserer. Søren Espersen, udenrigspolitisk ordfører for Dansk Folkeparti, skrev forleden, at der nu må vælges side i EU:

”Valget står imellem fortsat at bakke op om Tysklands, Sveriges og Frankrigs selvdestruktive linje eller at melde sig ind Visegrad-kredsen – suppleret med Østrig. Det er Dansk Folkepartis anbefaling og krav, at Danmark handler ansvarligt og vælger det sidste.”

Dansk Folkeparti er som bekendt VLAK-regeringens parlamentariske grundlag, så det betyder selvsagt noget, hvad Espersen siger. Her kunne man håbe, at Anders Samuelsen, landets udenrigsminister, ville sige fra, men, ak, ak, ak … ifølge Jyllands-Posten går han samme vej.

Flere udenrigspolitiske eksperter fra ind- og udland forklarer i avisen, at Samuelsen i sin iver efter at søge nye danske alliancepartnere i EU efter det britiske farvel har bevæget sig mere og mere i retning i af netop Visegrad-landene:

”Det er sandsynligt, at Danmarks tætteste partner bliver Østrig og Visegrad-landene,” siger Josef Janning, som er chef for tænketanken European Council on Foreign Relations i Berlin.

På et tidspunkt, hvor det hele sejler i Europa, er det ærligt talt bekymrende, at selv Danmark vakler. Vores naturlige allierede er selvsagt ikke lande, som bevæger sig væk fra demokratiet, men derimod dem, der er sikre støtter af netop frihedsrettighederne.

-------

David Trads er skribent, Altinget m.fl., studievært, Radio24Syv, fhv. udviklingsdirektør, Metro International. Klummen er alene udtryk for skribentens egne holdninger. 

Forrige artikel Lisbeth Knudsen: 2018 – en ny fragmenteret verdensorden Lisbeth Knudsen: 2018 – en ny fragmenteret verdensorden Næste artikel Bertel Haarder: Fort Europa må yde Marshall-hjælp til Afrika Bertel Haarder: Fort Europa må yde Marshall-hjælp til Afrika
 • Anmeld

  Claus Sønderkøge · Økonom

  Alle synes at elske EU - bortset fra propagandisterne

  EU sejler ikke - det er UK som sejler og er på vej til at støde på grund.

  EU er på vej med store reformer som en del lande har svært ved at tackle. Populistisk propaganda forsøger at proppe folk med løgn samtidig med at de mere besindige politikere ved at deres egne lande er nødsaget til nu at klemme røvballerne sammen for ikke at falde af vognen. En vogn som er på vej til at vinde fart i takt med at de som har rokket båden i årevis nu forlader skuden.

  Når talen er om Tyskland er der jo kun tale om at man har sovet i mange år men nu er vågnet op til den situation som hersker i de fleste andre lande, nemlig mindretalsregering. Tysklands reelle problem er at mindretalsregering er svært forenelig med et føderalt system. Det føderale system lever bedst med stabile flertalsstrukturer på såvel nationalt som regionalt plan. Den situation som har hersket de senere år med hver delstat sine regeringskonstellationer har skabt store problemer. Den personelle succession i de tyske politiske partier er gået helt i stå.

 • Anmeld

  Jørgen Lindhagen · Folkepensionist

  Plader Trads

  Fra enden til anden plader= bare for at være på,
  Man skulle tro der var store penge i det=
  Hvad er ellers formålet Trads.

  De 510 milioner Europæere i akademikernes og
  Juristernes paradis EU Unionen er helt klar over
  Hvad der er igang, =

  Det sidste år har helt tydeligt vist at EU er på
  Afgrundens rand= godt hjulpet på vej af klart
  seende Europæere, der har fået øjnene op for,

  Hvilket cirkus= illusion akademikernes og
  Juristernes paradis= De Lærdes Tyranni Klub
  Egentlig er for en størrelse=

  Deres 27. EU - TÆNKETANKE de har opfundet,
  Skader dem mere og mere =

  Det er ene og alene gennemskueligt plader der
  Kommer fra disse TÆNKETANKE =

  EU-Unionen er en kolos på lerfødder der er ved at
  brase sammen, Så Kære Trads begynd at skrive
  Den rigtige historie i stedet for al det plader du
  Altid roder rundt i

  En ting skal du vide vi såkaldte populister i
  Europa er vågnet op og vi vokser og vokser i
  Folket og af folket dag for dag =

  Europa er vågnet op af dvalen der har varet siden
  1972 og vi glæder os til måske påny at komme til
  At opleve en 4-5 maj RUS i fest og glæde IGEN.

 • Anmeld

  Jørgen Lindhagen · Folkepensionist

  Tillykke Claus Sønderkøge

  Kan se du er udlært hos skribenten og digteren
  TRADS =

  Intet af det du skriver har hold i Virkelighedens
  Verden, men det er du helt og holdent ligeglad
  med,

  Du får lige et kæmpe 12 tal i Karater for din
  TRADS lignende plader klumme

 • Anmeld

  Claus Sønderkøge · Økonom

  Hr. Lindhagen - du bedes venligst holde en anstændig debattone

  .

 • Anmeld

  Benny Bjerregaard

  Det sejler.....

  Hvis EU havde "rebet sejl" og ændret kurs i tide kunne de havde redet stormen af. Det er egentligt en katastrofeagtig situation at GB har måttet melde sig ud, men de har dog respekteret udfaldet af et demokratisk valgresultat. Hvor EU blot har travlt med at bortforklare (årsagerne til) resultatet.

 • Anmeld

  Jørgen Lindhagen · Folkepensionist

  Hr. Claus sønderkøge

  Der er intet uanstændigt i min sammenligning
  Af dig og Trads, jeres udlægninger af den
  Situation Europa befinder sig= usandheder og
  Omskrivning af de faktiske forhold
  Europa befinder sig i = anvender betegnelsen
  Populister i nedsættende vendinger om mennesker der bare søger sandheden for at
  Rede verden imod alle de falske historier fra
  EU TÆNKETANKE og indoktrinerede EU tilhængere
  Som især dig og Trads =

  Er der nogen der er uanstændige så kan jeg
  Kun sende den tilbage til dig og Trads, der
  Forsøger på at få virkelighedens VERDEN til
  at fremstå forkert, men at i er ved at tabe
  Kampen ses tydeligt=

  Størsteparten af de 510 milioner såkaldte
  EU borgere er nu blevet klar over at

  Akademikernes og Juristernes paradis
  = De Lærdes Tyranni klub nede i E U er
  Ved at sejle ned i af grunden, hvilket du mener
  At vore venner Enlænderne er at gøre, men
  Helt sikkert ikke kommer til at gøre=
  At England er på rette Kurs, selv om dine venner
  EU - TÆNKETANKENE hele tiden forsøger at
  få det til at se anderledes ud

 • Anmeld

  Søren Degnbol Pedersen · Strandskade

  EU -valget 2019 kaldet "Election-brexit"

  Hr. Trads har jo som..... næsten... altid ret, flot men trist klumme. Imidlertid er jeg lidt forbavset over, i denne sammenhæng. At de faktorer - der levner plads til Visegrad-landene og politiske ubetydeligheders antidemokratiske udfald - reelt ikke nævnes! Klummen tager selvfølgelig udgangspunkt i den øverste top af isbjerget - der hvor vi alle dødelige kan se og navigere ud fra og hvor vi bør se advarslen! Men det underliggende bjerg (EUs borgere) er jo meget større -den modvilje mod EU-teknokraterne der igennem mange år er modnet i fx UK har også fat i europas fastland (Undertegnede inkl.) Ingen fornuftig borger vil give mere plads til Jean-Claude Juncker (Ham med Luxemburg - finten) og D. Tusk (Ham der ved sin indsættelse lovede at ville forfølge enhver modstander af EU) Disse to inkl ubetydeligheden Mogherini har kun arbejdet på det interne politiske magtstrukturer med ssigte på en fuldt udbygget Union samt finansverdenens non-værdi. Europas borgere er ved gud forskellige, men ikke dumme! Derfor er der mange der går ind for en revideret Maastricht II -hvor unions/politiske element neddrosles og samhandel/politi (Uden suverænitetsafgivelse) samt terror beredskab f.eks opgraderes! Men man vil ikke lytte til signalerne fra befolkningerne og så må man føle ved "Election-brexit i 2019"

 • Anmeld

  Christian X

  Morads

  Det sejler i EU; fordi det er bygget og ledet af drømmere som Trads.

 • Anmeld

  hans preben pedersen · Vi Grønne EUer !!!!!

  " HVEM KAN SEJLE FORUDEN VIND " !!!!!!

  VINDEN HAR RETNING MOD EU's STORHEDSTID !!!!!
  EN SOCIAL- ØKONOMISK STORHEDSTID MED MACRON
  OPTEMISME OG TRO PÅ ET FORENET EUROPA !!!!
  HVIS NOGLE IKKE VIL MED SÅ TAG TUREN TIL UK
  ELLER VÆR MED I EU's OPSVING !!!!!!
  DEM DER STØTTER PESEMISTERNE !!!!! MÅ SAMMEN
  MED df. ( DANMARK UBER ALLES " STEM DANSK ) " SEJLE DERES EGEN SØ. !!!!!!! Venligst hp.

 • Anmeld

  Bent Overgaard

  Et fungerende Frankrig i spidsen for et stærkere EU

  De forekommer åbenbart hvor langt ude en sådan forestilling er.

  På linje med en hver praktikant, der har set lyset efter seks måneder i Bryssel, taler Macron og Trads, om et stærkere EU som løsningen på unionens problemer.

  Det er et meningsløst fatamorgana, i et fællesskab hvor egeninteresserne altid er førsteprioritet. Og en forestilling om at Frankrig, om nogen, skulle være i stand til at se ud over egeninteressen er jo absurd.

  Det samme er påstanden om at Frankrig fungerer. Tvært imod, er Frankrig et af de syge lande, hvor manglende handleevne, har ført til et morads, som man nu gerne vil have andre til at afhjælpe.

 • Anmeld

  Peder Kruse · Forårsbebuder

  Fra drøm til mareridt. Lad os vågne !

  Centralismen har spillet fallit - igen. Hele Europa sidder og venter på initiativer fra Tyskland medens vore landspolitikere arbejder med mikrometerjusteringer i den lokale lovgivning, så vidt Merkel tillader, forstås. Som en myretue, hvor dronningen er syg og arbejderne fiser forvirrede frem og tilbage uden mål og med. Efter 45 års eksponentielt svindende selvstyre har politikerne fuldstændig mistet evnen til at styre, til at få visioner, til at drive en udvikling, til at tro på fremtiden.

  Træk EU ud af Europa og lad os samhandle og samarbejde på de enkelte nationers individuelle betingelser. Jeg tror det vil komme bag på mange, når de oplever hvor mange kriser og konflikter, der går i sig selv uden EU.

  Hvorfor indførte EU en fælles mønt, som bragte Sydeuropa i knæ og lod Tyskland skore jackpot ? Hvorfor sagde vore politikere ikke fra ?

  Hvorfor fik EU imperialistiske drømme om at ekspandere østpå, langt ind i russisk interesseområde ? Hvorfor sagde vore politikere ikke fra ?

  Hvorfor inviterede EU i form af Mutti Merkel til fri muslimsk indvandring til hele unionen til fremtidig kulturel berigelse. Hvorfor sagde vore politikere ikke fra ?

  Hvorfor udviklede EU så gigantisk et detaillekontrollerende bureaukrati, som i dag æder en stor luns af vore nationalbudgetter, lægger beslag på så stor en del af arbejdsstyrken helt ned på kommunalt plan. Hvorfor sagde vore politikere ikke fra ?

  Fordi det kan man ikke som en myre i en centralistisk myretue.

 • Anmeld

  Søren Degnbol Pedersen · Strandskade

  Strandskade hilser den gode forårsbebuder!

  Rigtig god opsummering - husker du at gentage umiddelbart op til EU "Election -brexit" i 2019 - valget? Kaldet så, da der forventes en alvorlig rekyl fra europas befolkning.
  Ovenpå i strakt arm, at kunne iagttage EUs forhandlings tone, implicit EU-toppens forkølede reaktioner (Ideen om at man ensidigt kan sætte dagsordenen) for Brexit -forhandlingerne.
  I øvrigt ud fra et protokollat der er reversibel! Og i tilgift møder en selvstændig nation med en og stærk, omend lidt støvet, Commonwealth platform.

 • Anmeld

  Allan Gorm Larsen · Pensionist

  EUssr.

  Lad os håbe på et snarligt sammenbrud for EU, luftkastellet., inden EU bliver til EUssr.

 • Anmeld

  I.R.Bertelsen · Borger og vælger.

  En upolitisk kommentar.

  Den politiske forvirring herhjemme er da total.
  Som det lille, bitte land....den lille tut på landkortet,.... er vi da dybt afhængige af at have et godt, stærkt og gensidigt respektfuldt samarbejde med vores nærmeste naboer....i EU- Foreningen.
  Det er derfor dybt foruroligende, når eksempelvis en af vores udsendte, folkevalgte repræsentanter i EU åbenlyst arbejder for nedlæggelsen og arbejder for en isolering af vores land med skærpelse af grænser og minimering af samvær og samarbejde......Tja. Så må man spørge:
  Ender vi som et lukket parallelsamfund, ..et parallelland,.... der på alle måder kun ønsker at leve og virke indenfor vores egne kulturelle normer, traditioner og skikke....men gerne forventer hjælp og støtte?
  Mærkværdigtt i disse tider, hvor vores statsminister med brask og bram opfordrer til at rive ghettoområder og parallelsamfund ned med det formål at skabe bedre trivsel og mere åbent samliv med naboerne i det omgivende samfund.
  De politiske pejlemærker er svære at få øje på i øjeblikket.

 • Anmeld

  Jörgen Lindhagen · Folkepensionist

  Trads har ret

  EU er Ude at sejle, men Danmark er ikke med som
  Blind pasager= Danmark er desvärre med på
  Fuld bilet på 1. Klasse.

  Det värste er at EU skibet bliver styre af amatörer,
  Der mangler sejlerkundskaber=
  Den store orkan / tyfon EU skibet er Ude i, går
  helt galt, det ender ligesom med Titanic, men
  Tilgändgäld er EU skibet lidt bedre end Titanic
  Og må forventes at holde sig flydende til=

  Ca. Den 4.-5. Maj, hvor passgererne må erkende at EU skibet ikke var godt nok, men privärdigt,
  har holdt sig flydende siden ÅR. 1972.

  Men nu er rorsgängerne blevet trätte og alt alt
  for gamle og lettere senile=

  Sådan er livet og plejehjemmene venter.

Nyt udspil om mindsteløn tager hensyn til dansk model

Nyt udspil om mindsteløn tager hensyn til dansk model

NYHEDSANALYSE: Udkast afslører, at der er gjort meget for at holde den danske overenskomstbaserede arbejdsmarkedsmodel ude af EU-Kommissionens nye udspil om europæisk mindsteløn. Spørgsmålet er, om det er nok set med danske øjne.