Debat

Demokratiet i Europa er i krise

DEBAT: Danmark har et ansvar for at sikre, at Europa ikke vender det blinde øje til den bekymrende udvikling i Ungarn. Der er brug for, at Danmark siger fra, skriver Enhedslistens Nikolaj Villumsen.
Nikolaj Villumsen, Europa-ordfører, Enhedslisten
Nikolaj Villumsen, Europa-ordfører, EnhedslistenFoto: www.enhedslisten.dk
Anna Gurzhiy Hougaard
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Nikolaj Villumsen
Europa-ordfører, Enhedslisten

De seneste to år har vi i Europarådet arbejdet på en rapport om udviklingen i Ungarn. Det endelige resultat er ikke behagelig læsning. Landets konservative flertal krænker grundlæggende demokratiske rettigheder. 

Konkret har regeringen undergravet domstolenes uafhængighed af justitsministeren, stækket forfatningsdomstolens mulighed for at vogte borgernes demokratiske rettigheder og ændret valgloven til fordel for det regerende konservative parti. Yderligere anerkendes nu kun fem kristne trosretninger som officielle og homoseksuelle diskrimineres åbenlyst i landets nye familielovgivning.

Overvågning af Ungarn
Kritikpunkterne er så alvorlige trusler mod retsstatsprincipperne og menneskerettighederne, at Europarådets monitoreringskomité og Venedigkommission anbefaler overvågning. Følger den parlamentariske forsamling denne indstilling, vil beslutningen være historisk.

Fakta
Deltag i debatten!
Send dit indlæg til [email protected]

Ikke alene vil Ungarn dermed havne i samme kategori som Rusland, Tyrkiet og Ukraine, hvilket i sig selv vil være en skam for et EU-land, men skammen vil ikke blive mindre af, at det aldrig er sket før, at et land, som engang er godkendt for overholdelse af den Europæiske Menneskerettighedskonvention, som er grundlaget for Europarådet, oplever et så slemt tilbagefald, at det på ny sættes under overvågning.

EU vender det blinde øje til
Det vil være et slag i hovedet for Ungarns konservative regeringsleder, Victor Orban, der normalt ellers ignorerer al kritik. Derfor er alle sejl også sat ind fra den ungarske regerings side for at undgå overvågning. Det er desværre en kamp, som mange konservative og menneskerettighedsfjendske kræfter i Europarådet bakker op om. Nogle, fordi de selv har ondt i menneskerettighederne og er trætte af at blive kritiseret. Andre, fordi de vil blive de næste til at møde kritik, hvis Ungarn kritiseres.

Unionen tøver ikke et sekund med hårde straffe til lande, der ikke følger den liberalistiske nedskæringspolitik, men ser indtil videre igennem fingrene med grove krænkelser af grundlæggende demokratiske rettigheder.

Nikolaj Villumsen
Europa-ordfører, Enhedslisten

Det gælder en lang række EU-lande, hvor udviklingen ligeledes går den forkerte vej. Særligt Bulgarien og Rumænien, men også Italien vil kunne få problemer hvis man inden for EU begynder at prioritere menneskerettigheder. Men indtil videre gør EU ikke den slags. I EU-kredsen har man nemlig endnu ikke kunnet enes om at handle på de grove krænkelser i Ungarn. Den situation har fået en frustreret Villy Søvndal til sammen med sin tyske, finske og hollandske udenrigsministerkollegaer at kræve indførelsen af en procedure til kritik af grundlæggende demokratiske rettigheder.

Et positivt initiativ, der samtidig understreger de store problemer ved EU. Unionen tøver ikke et sekund med hårde straffe til lande, der ikke følger den liberalistiske nedskæringspolitik, men ser indtil videre igennem fingrene med grove krænkelser af grundlæggende demokratiske rettigheder.

Danmark bør kritisere udviklingen
Danmark har derfor en vigtig rolle at spille. Vi udgør den lille kreds af lande, der faktisk mener det, når vi taler menneskerettigheder og demokrati. Derfor burde vi også turde stå frem med kritik af udviklingen i Ungarn. Lige meget udfaldet af afstemningen i Europarådet er en ting nemlig sikker: Der er brug for Danmark til at sige fra. Til ikke at vende det blinde øje til. Fordi vi aldrig igen må vi lade mørket sænke sig over Europa i en krisetid uden at handle. Her har vi alle et ansvar.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Nikolaj Villumsen

MEP (EL), næstformand, Venstrefløjsgruppen, Europa-Parlamentet
BA.mag. i historie (Københavns Uni. 2009)

0:000:00